Cursul de schimb a scăzut, ieri, la un nou minim al ultimului an, de 4,1008 lei/euro, în special datorită "îmbunătăţirii percepţiei străinilor faţă de România, pe fondul normalizării situaţiei politice şi semnalelor transmise de BNR prin reducerea ratei dobânzi cheie la 7.5%" ne-a spus Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economist şef al ING Bank. Analiştii din cadrul ING Bank se aşteptau ca leul să se întărească la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unui raport trimis de ING Bank. "Din punct de vedere al fundamentelor economice nu sunt motive pentru întărirea în continuare a leului, însă sentimentul pozitiv ar putea persista. Am putea vedea perechea tranzacţionându-se sub 4,1 pe parcursul acestei săptămâni în mişcarea sa către nivelul de 4,0", se mai arată în raport.
Dealerii bancari spun că, ieri, cursul de schimb a fost stabil faţă de vineri, piaţa fiind calmă, ca şi cele din regiune. Totodată, şi celelalte monede din regiune s-au apreciat uşor, unele dintre ele din motive interne, de exemplu zlotul polonez s-a apreciat uşor pe fondul declaraţiilor de majorare a dobânzii de politică monetară.
Dealerii precizează că vom vedea în continuare o apreciere a leului.
Cursul monedei naţionale este, în prezent, favorabil consumului, diminuării inflaţiei, potrivit dealerilor, care mai spun că o apreciere a leului ar afecta exporturile. Aceştia consideră că rata medie de schimb poate coborî sub 4,1 lei/euro. Pentru menţinerea cursului la 4,1lei/euro, trebuie să intervină BNR, mai spun dealerii. Aceştia susţin că dobânzile overnight se menţin mici, apreciind leul, însă şi în cazul unei majorări a lor, leul s-ar aprecia pe fondul creşterii apetitului de risc al investitorilor.