După trei ani de lucrări de consolidare şi renovare, Palatul Justiţiei din Bucureşti a fost inaugurat ieri în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului de Justiţie, Monica Macovei.
Prima inaugurare a Casei de Justiţie, aşa cum se numea iniţial Palatul Justiţiei, a avut loc în urmă cu aproximativ 100 de ani. Costurile pentru consolidarea clădirii, pentru care se propuseseră soluţii precum cea de demolare sau de transformare în muzeu, se ridică la 33 de miliarde de euro. Suma a fost obţinută dintr-un credit garantat de Guvern, în timpul guvernării Năstase.
Şedinţele de judecată vor începe chiar de astăzi în noul sediu, păstrându-se însă vechiul mobilier al instanţelor. Monica Macovei spune că această situaţie nu va mai dura mult pentru că există deja bani pentru a achiziţiona mobilier nou.
Cu ocazia inaugurării, ministrul justitiei, Monica Macovei, a anunţat că peste câteva săptămâni, reprezentanţii Ministerului vor lansa o campanie anticorupţie care să-i vizeze pe cei din interiorul Ministerului.
• Mugur Ciuvică acuză că garanţiile guvernamentale au fost nejustificat de mari, faţă de costul mult mai redus al lucrărilor
Cu toate că lucrările au fost finalizate, există voci care semnalează încă ilegalităţile existente în contractul pentru refacerea Palatului de Justiţie.
În septembrie 2002, premierul Adrian Năstase, prin hotărâ-re de Guvern, aproba garantarea unui credit de 34 de milioane de euro pentru finanţarea lucrărilor de consolidare. Purtătorul de cuvânt al Acţiunii Populare, Mugur Ciuvică, afirmă prin intermediul unui comunicat de presă, că valoarea garanţiilor guvernamentale era nejustificat de mare, costul lucrărilor fiind mult mai redus. Contractul pentru refacerea Palatului a fost atribuit prin licitaţie asociaţiei contractante dintre Bouygues Batiment din Franţa şi Antrepriza de Construcţii Montaj Special SA Bucureşti, care a cerut un preţ de 15.676.961 de euro. Contractul de refacere a fost încheiat la 24 iunie 2003, fiind semnat de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Rodica Stănoiu.
Reprezentanţii Curţii de Conturi constatau că valoarea contractului ajunsese la 28,7 milioane de euro, la sfârşitul anului 2004, în condiţiile în care licitaţia fusese câştigată cu doar 15,7 milioane de euro. Mugur Ciuvică spune că ministrul Macovei acoperă această afacere de corupţie a guvernului Năstase, o afacere în care statul român a pierdut până acum 18 milioane de euro.
În aceste condiţii, Grupul de Investigaţii Politice(GIP) solicită ministrului Justiţiei să dea publicităţii concluziile raportului Curţii de Conturi referitor la contractul pentru refacerea Palatului de Justiţie.
Reprezentanţii GIP mai cer Ministerului de Justiţie să facă publică şi situaţia decontărilor făcute pentru aceste lucrări.