CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI Interconectarea energetică - un eşec pentru Uniunea Europeană

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 1 februarie 2023

Interconectarea energetică - un eşec pentru Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a eşuat în atingerea ţintei privind interconectarea energetică au afirmat, ieri, experţii Curţii Europene de Conturi (ECA), care au prezentat un amplu raport privind piaţa de energie.

Potrivit lui Mihail Kozlovs, membru al ECA, eşecul este unul colectiv, deoarece politica energetică este "o responsabilitate comună" între Uniunea Europeană şi statele membre. "Şi este clar că şi statele membre poartă o anumită responsabilitate pentru succesul sau lipsa acestuia", a explicat el, într-o conferinţă de presă organizată ieri la Bruxelles.

În anul 2002, statele membre UE au stabilit ca în anul 2005 să se ajungă la un prag de 10% în privinţa interconectării transfrontaliere pentru energia electrică. Obiectivul însă a fost amânat ulterior până în anul 2020, când s-a stabilit ca în 2030 să se atingă un grad de interconectare de 15%, chiar dacă nu fusese atins pragul de 10% stabilit anterior.

"Am constatat că acest obiectiv specific - de 10% - nu a fost atins. Acum următorul termen limită a fost mutat în 2030. Înseamnă că întârzierea nu se măsoară în luni sau ani, ci mai curând în decenii", a declarat Mihail Kozlovs pentru euractiv.com.

Membrii Curţii de Conturi arată că, atunci când interconectorii există, aceştia sunt rareori folosiţi, potrivit unui raport ACER (Agenţia pentru Cooperare în Reglementarea Energiei în Uniunea Europeană) care precizează că infrastructura electrică transfrontalieră este utilizată la numai 30-35% din capacitatea totală, ceea ce reprezintă cu mult sub ţinta de 70% stabilită la nivel european.

"Uneori, la nivel naţional, se ia decizia de a utiliza aceste capacităţi ale liniilor electrice pentru a rezolva problemele de congestie internă, mai degrabă decât de a aloca energie electrică acolo unde consumatorii au cea mai mare nevoie de ea. Un alt motiv ar putea fi, de asemenea, manipularea pieţei", a adăugat Mihail Kozlovs, subliniind implementarea incompletă a normelor europene privind transparenţa pieţei energiei care "ar putea duce la acumularea de capacitate a acestor interconectori".

În raportul dat publicităţii ieri, se mai precizează că Uniunea Europeană a făcut un "progres lent" în integrarea pieţelor de energie electrică din cele 27 de state membre ale sale şi nu a reuşit până acum să asigure accesul consumatorilor la energie ieftină.

"Termenul limită pentru finalizarea integrării a fost de fapt 2014, dar a fost ratat", a declarat Mihail Kozlovs, care a subliniat că, în ciuda eforturilor semnificative din ultimii ani în ceea ce priveşte reglementarea şi investiţiile în infrastructură, integrarea pieţelor de energie nu se află la punctul dorit iniţial de Comisia Europeană.

Întârzierile s-au acumulat "din cauza deficienţelor guvernanţei UE şi a unui sistem complex de instrumente de reglementare", arată ECA în raportul său.

Membrii Curţii de Conturi susţin că supravegherea pieţei energiei a fost insuficientă şi că măsurile de restricţionare a abuzului şi manipulării pieţei "nu au mers suficient de departe" şi nu au fost aplicate suficient de energic de Comisia Europeană şi de ACER.

Drept urmare, UE şi-a ratat obiectivul de integrare a pieţelor naţionale ale blocului, care "în practică este încă guvernată de 27 de cadre de reglementare naţionale", au subliniat auditorii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sanctiunile energetice "destepte" au distrus inerconectarea functionala,

    iar acum trebuie mult timp si o groaza de investitii ca sa construim ALTA 

    1. Si totul din vina rusilor, care au inceput razboiul!

      Absolut gresit,

      sanctiunile energetice fara studiu de fezabilitate, 

      pur si simplu NUMAI pe baze politicianiste si populiste,

      au creat criza energetica (cantitativ + preturi exorbitante) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb