CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: "Piaţa de birouri din Bucureşti continuă să se dezvolte"

A.B.
Comunicate de presă / 9 noiembrie 2020

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Piaţa de birouri din Bucureşti continuă să se dezvolte, în primele nouă luni ale anului fiind livrate spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de 124.000 de metri pătraţi, iar dezvoltatorii au în diverse faze de construcţie clădiri cu o suprafaţă cumulată de 388.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,9 milioane de metri pătraţi, alte imobile cu o suprafaţă de circa 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către ocupanţi proprietari.

În acelaşi timp, cererea din primele trei trimestre s-a ridicat la 160.000 de metri pătraţi, în scădere cu 43% faţă de perioada similară a anului precedent, activitatea tranzacţională fiind dominată de contractele de reînnoire şi renegociere a chiriilor, care au reprezentat aproape 46% din cerere. În timp ce trimestrul al doilea, sub impactul restricţiilor impuse de pandemia Covid-19, a fost unul dintre cele mai slabe pentru piaţa de birouri din Bucureşti din ultimul deceniu, cu un volum tranzacţionat de doar 44.500 de metri pătraţi, cererea a dat semne firave de revenire în cel de-al treilea trimestru, când volumul tranzacţionat s-a ridicat la 63.600 mp.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 10,8%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasa A (8,2%) şi cele de clasa B (18.2%). Pe de altă parte, gradul de utilizare a birourilor este la circa 40-50% din nivelul obişnuit înainte de declanşarea pandemiei, în condiţiile în care marea majoritate a companiilor continuă să funcţioneze în sistem Work from Home sau hibrid.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Pe termen scurt, ne aşteptăm la o creştere a ratei de neocupare, în condiţiile în care o serie de mari ocupanţi au demarat procese de sub-închiriere a unor suprafeţe considerate excedentare. Piaţa continuă să se dezvolte dintr-o oarecare inerţie, ţinând cont că majoritatea proiectelor aflate în construcţie au fost demarate înaintea pandemiei, dar pe termen mediu şi lung credem că pariul pe birouri se va dovedi câştigător, studiile recente arătând că angajaţii nu sunt dispuşi să renunţe la birou pentru a-şi desfăşura activitatea exclusiv de acasă."

Cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcţie sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, One Tower, Miro Offices, Ţiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, @Expo sau Sema London & Oslo, pentru o parte dintre aceste spaţii aflate în construcţie dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere cu diverşi chiriaşi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. WHAAAATTTTT?????

    piata de birouri e extrem de supraorfetata in contextul pandemiei coroborate cu telemunca

    livrarile de spatii noi de birouri din 2019 si 2020 au sufocat cu oferta si mai mult piata

    spatiile de birouri sunt pe punctul sa o ia la vale cam in acelasi fel in care au luat-o la vale imobiliarele de retail in 2009-2012  

    1. Conf EY: chiar si dupa ce trece pandemia peste 80% dintre companii vor continua sa foloseasca telemunca (angajati de acasa)

      deci despre ce vorbim ?  

      astia de la cushman ... ce plm mintiti asa de la obraz?

      lucrez pe credite corporate si am acces la datele cele mai relevante....  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb