CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Traficul la metrou s-a dublat în luna martie după ridicarea restricţiilor impuse de pandemie

S.B.
Companii / 11 mai 2022

Traficul la metrou s-a dublat în luna martie după ridicarea restricţiilor impuse de pandemie

Numărul călătorilor cu metroul a crescut în primele trei luni ale anului cu 53% faţă de perioada similară a anului trecut, luna martie consemnând un record al ultimilor doi ani odată cu ridicarea restricţiilor impuse pe fondul pandemiei, fapt care indică şi reluarea treptată a activităţii în clădirile de birouri din Bucureşti, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox pe baza datelor furnizate de Metrorex.

Creşterea numărului de călători a început din luna februarie, când erau încă în vigoare restricţiile, fiind înregistrat un trafic de peste 9 milioane de persoane, faţă de aproximativ 5,4 milioane de persoane în ianuarie 2022 şi 5,7 milioane de călători în februarie 2021. Numărul călătorilor cu metroul a fost în medie de 6 milioane/lună începând cu martie 2020, când a fost instituită starea de urgenţă, iar cei mai mulţi angajaţi din clădirile de birouri au început să lucreze de acasă, faţă de o medie de peste 14 milioane înainte de pandemie.

În luna martie, în care au fost eliminate complet restricţiile COVID-19, traficul de călători cu metroul a continuat să crească, ajungând la peste 12 milioane de persoane, dublu faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Astfel, în primele trei luni ale anului, aproape 26,5 milioane de persoane au utilizat metroul, faţă de 17,3 milioane în trimestrul 1 din 2021, ceea ce reprezintă o medie de 227.800 de călători/zi vs 192.300 de călători/zi.

Pe magistralele 1 şi 3 cumulat a fost consemnată o creştere de 95% a traficului în martie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar pentru magistrala 2 (Berceni-Pipera), creşterea este de peste 91%. Cele trei magistrale fac legatura cu principalele hub-uri de birouri din Bucureşti, respectiv Floreasca-Barbu Văcărescu, Piaţa Victoriei, zona Politehnica-Grozaveşti, care găzduiesc împreună peste 150.000 de oameni (jumătate din totalul angajaţilor din clădirile de birouri moderne din Bucureşti), creşterea traficului fiind o consecinţă şi a reîntoarcerii treptate a acestora la birou.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: "Este evidentă creşterea activităţii din clădirile de birouri de la începutul anului, iar din discuţiile pe care le avem atât cu chiriaşii, cât şi cu proprietarii, angajaţii se vor întoarce într-un procent din ce în ce mai mare în birouri, chiar dacă în sistem hybrid. Acest lucru este dovedit şi prin evoluţia traficului de la metrou, mijloc de transport foarte utilizat de angajaţii din clădirile de birouri. Există în continuare un număr mare de angajaţi care preferă să lucreze de acasă, însă credem că până la sfărşitul anului ponderea celor care vin la birou se va majora semnificativ şi estimăm un grad efectiv de ocupare al clădirilor de birouri de 60% faţă de 20% la sfârşitul anului trecut."

Piaţa de birouri din Bucureşti a continuat să crească din punct de vedere a cererii de spaţii noi, astfel că suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru a crescut cu 69% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021 şi cu 54% faţă de primele trei luni din 2020, cumulând 80.800 metri pătraţi.

De remarcat evoluţia cererii nete (excluzând contractele de reînnoire), care a avut o cotă consistentă de piaţă, respectiv 72%, semnificativ mai mare decât media ultimilor doi ani, de 56%.

Companiile din domeniul IT&C au fost cei mai activi jucători, contractând 47% din suprafaţa închiriată în primul trimestru, în timp ce proiectele din zona de Centru au atras cea mai mare parte din tranzacţii cu 30%. Evoluţia din primul trimestru arată un potential clar că piaţa ar putea depăşi în acest an un volum de tranzacţionare de 300.000 metri pătraţi pentru prima dată după 2019.

În ceea ce priveşte activitatea de construcţie, în primul trimestru au fost livrate trei proiecte de birouri în Bucureşti, constând în extensia Sema Parc cu clădirile London şi Oslo (31.000 metri pătraţi închiriabili), prima fază a @Expo (21.000 metri pătraţi) şi Tandem (21.000 metri pătraţi), oferta nouă totală fiind astfel de 73.000 metri pătraţi.

Stocul de spaţii moderne de birouri era de 3,27 milioane de metri pătraţi la finalul lunii martie, iar rata de neocupare a crescut uşor la 15,3% de la 13,5% la finalul lunii martie 2021.

Creşterea ratei de neocupare este explicată în mare parte de diferenţa mare între spaţiile disponibile din clădirile de clasa A (12,9%) şi cele de clasa B (23,6%).

În prezent sunt în construcţie proiecte totalizând aproape 160.000 metri pătraţi, suprafaţă limitată mai ales de problemele birocratice de la nivelul Bucureştiului, foarte puţine investiţii primind autorizaţie de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II, AFI Tech Park II sau Equilibrium II sunt printre proiectele a căror livrare este preconizată până la finalul anului 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb