România va prelua preşedinţia Uniunii Europene (UE) în 2019, pe o perioadă de 18 luni, alături de Austria şi Finlanda, în situaţia în care rămîn valabile propunerile de reformare a instituţiei preşedinţiei UE, prevăzute în noul Tratat Constituţional. Potrivit acestor modificări, Bulgaria ar deţine preşedinţia UE în 2018, alături de Estonia şi Marea Britanie. Dr. Philippa Sherrington, profesor de politici europene la Universitatea din Warwick, a făcut ieri, într-o conferinţă de presă, cîteva referiri la propunerile de reformă a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Astfel, conform noului sistem, preşedinţia UE se va realiza după sistemul troică, în care un grup de trei state, alese pe principiile diversităţii şi echilibrului geografic, vor conduce împreună, pe o perioadă de 18 luni, faţă de un singur stat - în prezent, care deţine preşedinţia vreme de şase luni. Philippa Sherrington a menţionat că odată cu extinderea UE, atît preşedinţia, cît şi Comisia Europeană au un rol din ce în e mai mare şi mai dificil în obţinerea unui consens între statele membre.
Amintind de actuala preşedinţie a UE, cea britanică, Philippa Sherrington a dezvăluit că de pe site-ul acesteia a dis-părut, din lista priorităţilor cea privind colaborarea UE-SUA, din cauza semnalelor primite de către premierul Tony Blair asupra climatului nefavorabil unei asemenea propuneri.
În privinţa aderării noastre la UE, Philippa Sherrington a afirmat că preşedinţia britanică poate să facă foarte puţin în favoarea României, întrucît problema integrării este de competenţa Comisiei Europene. Astfel, Marea Britanie poate doar să avertizeze ţara noastră că nu face destule eforturi în direcţia respectării angajamentelor asumate.
Prezent la conferinţa de ieri, ambasadorul britanic la Bucureşti, Quinton Quayle, a reamintit că, în situaţia în care România nu îşi va îndeplini angajamentele luate faţă de autorităţile europene, nu va adera în 2007, ci în 2008. Totuşi, domnia sa şi-a exprimat optimismul în ceea ce ne priveşte.