Actualizare 17:33 Cioloş: "Importurile şi exporturile dintre România şi Marea Britanie nu au o pondere importantă"
Importurile şi exporturile dintre România şi Marea Britanie nu au o pondere importantă, iar în sistemul bancar nu e capital britanic, a afirmat premierul Dacian Cioloş, şeful Executivului adăugând totodată că Regatul Unit nu este unul dintre "partenerii comerciali consistenţi" ai României.
Premierul a făcut aceste afirmaţii astăzi, la Radio România Actualităţi, când a fost întrebat de moderator care va fi situaţia economică dintre cele două ţări, după Brexit, având în vedere că Marea Britanie este al cincilea partener comercial al României.
"Pentru România, Marea Britanie nu este în momentul de faţă unul dintre partenerii consistenţi economic. Importurile şi exporturile româneşti înspre Marea Britanie şi invers nu au o pondere foarte mare(...) Nu avem investiţii de capital britanic în sistemul bancar din România. Pe termen scurt, impactul economic al acestui proces este gestionabil. Pe termen mediu şi pe termen lung, va depinde cum se va negocia această ieşire a Marii Britanii din UE", a declarat Cioloş.
Premierul şi-a exprimat convingerea că indiferent cum va evolua procesul de ieşire din UE, Marea Britanie va avea interesul să rămănă conectată la Piaţa Comună.
"Oricât de puternică ar fi Marea Britanie nu văd cum ar putea să-şi menţină trendul de dezvoltare economică fără o conectare la Piaţa Comună care este una dintre cele mai mari din UE. La fel, şi unele state din UE vor fi interesate să se găsească forme de continuare a cooperării economice şi comerciale cu Marea Britanie", a mai afirmat premierul, conform sursei citate.
(M.I.)
------
Premierul Dacian Cioloş consideră că după Brexit României i se deschid oportunităţi politice interne, de colaborare a partidelor pentru un proiect de ţară, economice, prin atragere de noi investiţii, şi geostrategice, care ar face ca punctele sale de vedere să fie auzite la Bruxelles.
"Cu siguranţă momente de criză, cum este acesta (Brexit-ul - n.r.), sunt şi momente de noi oportunităţi. În astfel de momente, e important să iei decizii foarte clare, ferme, şi de asta întâlnirea pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii trecute, la Preşedinţie, cu liderii partidelor politice mi s-a părut semnificativă pentru că această întâlnire poate să fie premisa unui nou proiect de ţară chiar în an electoral fiind, sau, oricum, a unor principii, valori şi măsuri pe care să ne punem de acord preşedintele ţării, Guvernul actual, partidele politice care vor urma să participe la alegeri şi să guverneze imediat după alegeri, tocmai pentru a transforma acest moment în oportunitate", a explicat Cioloş, la Radio România Actualităţi.
El a subliniat că există pentru România, în prezent, oportunităţi de ordin economic, dar şi politic şi geostrategic.
"Economia României se poartă relativ bine în momentul de faţă, pentru că avem o creştere economică relativ consistentă comparativ cu alte state UE, pentru că avem o datorie publică printre cele mai scăzute din UE, avem o datorie privată care e pe o tendinţă de scădere în ultima perioadă, există un interes din partea investitorilor de a continua să investească în România şi acest interes ar putea creşte acum, odată cu ieşirea Marii Britanii din UE şi datorită unor facilităţi fiscale care există în România. E important să consolidăm această imagine pozitivă printr-un bun control al bugetului, deci să dăm clar sentimentul că ţinem în mână bugetul public şi că în felul acesta ţinem în mână şi potenţialul de dezvoltare economică. Vor trebui luate măsuri în perioada imediat următoare pentru ca această creştere economică să nu mai fie atât bazată pe consum cât să o mutăm spre producţie", a susţinut Dacian Cioloş.
Acesta a adăugat că, în contextul regândirii funcţionării UE, România are oportunitatea de a-şi impune mai bine punctele de vedere la Bruxelles dacă va avea un proiect de ţară.
"Există oportunităţi politice şi geostrategice pentru că, în acest context de regândire a funcţionării Uniunii Europene, România - care de multe ori şi înainte, dar mai ales după aderare s-a tot plâns că puncte de vedere pe care le are nu sunt suficient integrate şi ascultate la Bruxelles - acum dacă avem un proiect de ţară, dacă ştim ce vrem acasă, să putem să susţinem aceste puncte de vedere şi la Bruxelles", a mai spus prim-ministrul, conform sursei citate.