DAN MANOLESCU, MFP: "Toate casele de marcat vor fi înlocuite, în acest an"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 30 ianuarie 2014

"Toate casele de marcat vor fi înlocuite, în acest an"

Dan Schwartz: "Ar putea fi o măsură bună, dacă va fi aplicată corect"

Ilie Şerbănescu: "O afacere pentru companiile cu care lucrează autorităţile"

Toate casele de marcat cu jurnal de hârtie vor fi înlocuite cu case de marcat cu jurnal electronic, acestea urmând să fie conectate la un server comun instalat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), după cum a anunţat, ieri, Dan Manolescu, secretar de stat în MFP.

Oficialul a precizat că autorităţile speră ca, în câteva luni, să fie gata Ordonanţa care va viza implementarea noului sistem: "Încă facem analize, însă este cert că această obligaţie va intra în vigoare în acest an. Astfel, agenţii economici care vor cumpăra case noi de marcat vor achiziţiona case cu jurnal electronic, pentru celelalte existând discuţii în ceea ce priveşte orizontul de timp când urmează să fie înlocuite actualele case de marcat".

Reprezentanţii marilor reţele de magazine consideră prematur să comenteze pe marginea acestei măsuri.

Sursele citate ne-au spus, la unison, că, până acum, nu au văzut niciun document în acest sens şi că vor analiza prevederile care vor fi impuse atunci când vor fi disponibile.

Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul Nexia, consideră că măsura anunţată este bună şi poate conduce la diminuarea evaziunii fiscale, însă ea ar trebui corelată cu obligaţia de a emite bonuri fiscale, întrucât "mica evaziune, agregată, înseamnă sume importante de bani care nu intră la buget, aşa cum ar trebui".

La rândul său, expertul fiscal Dan Schwartz ne-a spus că autorităţile discută de mai multă vreme despre implementarea unui astfel de sistem.

Domnia sa menţionează că toate costurile înregistrate cu implementarea măsurii în cauză vor fi regăsite în preţurile produselor din retail.

"Vom avea costuri şi la ANAF, pentru crearea serverului, a sistemului informaţional şi pentru conectarea noilor case de marcat la acest server, cheltuieli ce vor fi acoperite din bani de la buget".

Implementarea noului sistem nu poate fi realizată de pe-o zi pe alta, mai spune domnul Schwartz, apreciind: "S-ar putea să nu fie necesară înlocuirea tuturor caselor de marcat, majoritatea reţelelor comerciale, cum ar fi marile hypermarketuri sau benzinăriile, având case cu memorie electronică sau computere, legate la sediul central al companiilor respective. Acestea vor putea fi conectate la serverul MFP fără a fi înlocuite".

Problema este că toată informaţia care va intra în noul server va trebui prelucrată, iar dacă aceasta va fi corelată cu datele ANAF s-ar putea ca măsura să reprezinte un mare pas înainte, ne-a mai spus expertul.

Domnia sa opinează că, la prima vedere, măsura anunţată de Dan Manolescu poate părea bună, dar efectele reale nu pot fi cunoscute până când aceasta nu va fi pusă în practică. Dacă nu va fi aplicată în mod corect şi profesional, măsura poate avea efecte negative, susţine Dan Schwartz.

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că o măsură de acest gen ar putea fi "o afacere pentru companiile cu care lucrează autorităţile", ale cărei costuri se vor regăsi în buzunarele consumatorilor, care vor plăti mai mult pe produsele achiziţionate.

Potrivit lui Dan Schwartz, în prezent, în cadrul proiectului de reorganizare a ANAF, derulat cu finanţare de la Banca Mondială (BM), există sume foarte importante dedicate software-ului şi hardware-ului de care are nevoie instituţia pentru modernizare, activitate ce face obiectul unor achiziţii publice urmărite foarte atent de BM.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Viscolul se combate prin teleconferinte !

    Combaterea evaziuni se va face la fel din birou ! 

    Chitoiu va fi la butoane si Ghita in spatele ecranelor ! 

    Nu avem serverul, sistemul informational si solutia IT ! 

    Daca crapa serverul ce se intampla ? 

    Ghici ce firma IT are solutia ?

    Va fi un contract gras si pe viata cu statul ! 

    1. Intentia fiscului este o aiureala ce vizeaza niste interese de clan! Daca o putere ca ,Rusia de exemplu ,a renuntat la sistemele I.T. ,din motive de securitate a informatiei,ce vor face cei de la fisc atunci cand vor cade serverele imlicate in operatiunele respective din varii motive?.Sau atunci cand un hacker va da peste cap sistemul pntru un motiv oarecare?.Meditatati dlor guvernanti.!

    Dan Scwartz iar isi da cu parerea? AZI, casele de marcat fiscale! Era mult mai bine daca pe vremea cand audita IMPACT-ul si-ar fi facut treaba cum trebuie si ar fi descoperit toate neregulile de acolo(contracte de v/c fictive, TVA redus de 5% NELEGAL si multe altele! Ei, de-acolo venea BANUL GORS! Doar nu era sa-si dea cu firma-n cap!

    Eu sunt vanzator in piete si targuri ! Am fost obligat sa imi iau casa de marcat, am luat ! Sa nu ma intrebati cum merge pe frigul asta... moare acumulatorul dupa un nr. de bonuri ! Intrebarea mea ar fi : daca o schimb eu unde o sa mi-o leg la serverul mentionat ! Cate cheltuieli mai trebuie sa suportam sa ne desfasuram o activitate traim, nu ne inbogatim ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb