Dan Nica: "România a fost, este şi va fi în fruntea UE la introducerea de noi tehnologii"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 8 octombrie 2013

Ţara noastră va rămâne în fruntea statelor europene în ceea ce priveşte adoptarea de noi tehnologii, consideră Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor. Domnia sa apreciază că accesul la comunicaţiile de mare viteză a devenit o realitate şi, fără tehnologia 4G, România ar suferi un decalaj important faţă de cei din faţa noastră. "Din fericire, suntem noi înaintea lor", a adăugat Dan Nica.

Jean-Francois Fallacher, directorul general al Orange România, consideră: "Am observat o explozie a traficului de date în ultima perioadă. Spre exemplu, la concertul susţinut de Roger Waters în Piaţa Constituţiei la sfârşitul lunii august, traficul de date a fost de trei ori mai mare decât în cazul unui alt concert, susţinut în 2012, în acelaşi loc şi cu aceeaşi afluenţă a publicului. De asemenea, este îmbucurător că tot mai mulţi oameni folosesc laptopuri, tablete şi telefoane inteligente în metrou şi pe stradă pentru a se conecta la internet". Directorul Orange România a fost completat de Inaki Berroeta, director general al Vodafone România: "Dacă ne raportăm din nou la marile concerte, am observat că locul brichetelor aprinse în timpul acestora a fost luat de smartphone-uri. Este extraordinar".

Valentin Mircea, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, a făcut notă discordantă şi a spus: "Sunt lucruri bune, dar şi unele care ar putea fi mai bune. Cred că mai întâi ar trebui să utilizăm 3G-ul la capacitate maximă, iar 4G să apară acolo unde este nevoie. Nu putem grăbi lucrurile peste ceea ce îşi permite piaţa".

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a vândut, în luna septembrie a anului trecut, cea mai mare parte a blocurilor de frecvenţă pentru furnizarea de servicii telecom, suma încasată fiind de 682,13 milioane euro. Astfel, suma este mai mică decât cea estimată iniţial pe baza preţurilor minime de vânzare, de 726,8 milioane euro, însă operatorii nu au cumpărat toate blocurile de frecvenţă scoase la licitaţie.

Vodafone va achita 228,5 milioane euro pentru un portofoliu de licenţe cu aproape 80% mai mare decât cel pe care îl are în prezent. Operatorul a câştigat, pentru perioada 2014-2029, câte două blocuri în banda de 800 MHz şi în cea de 900 MHz, şase blocuri în 1.800 MHz şi un bloc în cea de 2.600 MHz. Orange va plăti 227,13 milioane euro pentru o un portofoliu de frecvenţe cu aproape 85% mai mare decât cel din prezent - două blocuri în banda de 800 MHz, două în cea de 900 MHz, patru în 1.800 MHz şi patru în 2.600 MHz, cu licenţe valabile 15 ani. Cosmote îşi majorează portofoliul cu 58% şi va plăti 179,9 milioane euro.

Dintre frecvenţele scoase la vânzare, o parte, cea de 1.800 MHz şi cea de 2.600 MHz, sunt utilizabile pentru tehnologia 4G, adică viteze mai mari pentru transferul de date. Dintre cei cinci operatori care au cumpărat licenţe, doar Vodafone, Orange şi Cosmote au cumpărat frecvenţă 4G în ambele frecvenţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb