Dan Popi (Cat Music): cu industria muzicală românească ne aflăm în "Estul sălbatic"

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 8 februarie 2005

A fi producător muzical în România poate fi o activitate atractivă şi profitabilă (altfel nu s-ar dezvolta domeniul), dar în realitate aduce cu un soi de "sport extrem" - o spune Dan Popi, managerul general al CatMusic/Media Services, licenţiat exclusiv la noi pentru un colos cum este Sony Music. Realitatea autohtonă ne duce cu gîndul undeva la "Vestul sălbatic", devenită, datorită pirateriei masive muzicale, un "no man`s land".

În contextul balcanic, cînd noua modă a piratării prin internet a luat o mare amploare în Bulgaria, Ucraina, Moldova sau Rusia, industria muzicală românească se plasează în plin "Est sălbatic".

"Ca producător de muzică, în România riscul mare e să nu recuperezi investiţia - pentru multi artişti de la noi, nivelul vînzărilor nu atinge masa critică a unui profit decent din încasări, ca să nu mai pomenesc de piraterie. Muzica românească se piratează în procent de 70%, iar pentru muzica străină, cifra este şi mai mare", spune Dan Popi, citat de Rompres.

Legislaţia este "sublimă, dar nu se aplica", iar peste asta se suprapune declinul general al industriei, în toată lumea, generat în principal de explozia internetului. ţările dezvoltate se adaptează realităţilor noi, înfiinţînd site-uri legale de vînzari pe internet, la preţuri foarte accesibile, dar pentru români încă e un domeniu ce ţine de viitorul îndepărtat.

"Legal, există doar baza unui comerţ pe internet - foarte puţini au cărţi de credit on line, iar şi mai puţini au curaj să le foloseas-că". Speranţele sunt legate de apropierea noastră de Uniunea Europeană, unde protejarea proprietăţii intelectuale se află la loc de cinste. "La noi deocamdată se culeg doar dezavantajele. Nu stăpînim nici măcar pirateria reală, darămite pe cea virtuală", consideră şeful de la Cat Music, casă de discuri care produce albume pentru majoritatea numelor mari din muzica autohtonă, şi care şi-a făcut un nume prin succesul de anul trecut în toată Europa al celor de la O-Zone.

"Totuşi, se poate face profit din muzica în România - noi am avut profit anul trecut şi în afara succesului cu O-Zone, pe cînd acum doi ani am avut pierderi mari. Nu e simplu deloc", mai spune Dan Popi.

Cel mai proaspăt proiect al celor de la Cat Music este noul album "Nicola - de mă vei chema", care este promovat deja de la finalul anului trecut, şi a fost recent lansat "oficial".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb