Acţiunile anti-BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor), desfăşurate la nivel european, sunt necesare pentru a imprima fiscalităţii internaţionale - şi, implicit, comerţului exterior - noi caracteristici bazate pe "o mai corectă şi mai echitabilă repartizare a poverii fiscale", deşi duc la o creştere a costurilor de conformare, sunt de părere experţii fiscali.
Dan Schwartz, Managing Partner RSM România, susţine: "Noua abordare a fiscalităţii internaţionale propusă de OECD şi concretizată, la nivel global, în cele 14 acţiuni anti-BEPS, iar la nivel EU în Directiva UE 206/1164, va începe să producă efecte pe care comunitatea de business trebuie să le înţeleagă şi să le administreze".
Ca urmare a adoptării măsurilor anti-BEPS propuse de OCDE, care încep să fie puse în aplicare la nivel mondial, inclusiv în România, "companiile sunt expuse unui risc mai mare de control fiscal, obligaţii fiscale suplimentare, penalităţi şi dobânzi de întârziere, dublă impunere şi prejudiciu reputaţional", consideră specialiştii din domeniu, subliniind că, prin înţelegerea măsurilor anti-BEPS, mediul de afaceri va putea să ia decizii asupra celor mai eficace modalităţi de abordare strategică a schimbărilor aduse de noua paradigmă fiscală.
Charlie Crocker, director executiv al Camerei de Comerţ Britanică - Română (BRCC), a declarat: "BRCC crede cu tărie într-o aplicare corectă şi congruentă a măsurilor BEPS şi într-o piaţă transparentă, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru autorităţile fiscale locale. Implicarea din partea ANAF şi a experţilor locali şi internaţionali nu poate decât să ducă la o mai bună înţelegere, o aplicare corectă şi, implicit, la bune practici din partea tuturor stakeholderilor".
Enrique Rayon, Senior Manager International Tax, Transfer pricing în cadrul RSM US, a completat, recent, în cadrul unui eveniment de profil: "O abordare strategică în ceea ce priveşte măsurile anti-BEPS era aşteptată de mult timp. Preţurile de transfer au fost întotdeauna un subiect acceptat şi discutat".
Reglementările europene nu au caracter exhaustiv, ci minimal, este de părere domnul Schwartz, apreciind că ele reprezintă minimul necesar din punct de vedere al Comisiei Europene.
Ţara noastră s-a alăturat statelor şi jurisdicţiilor care militează împotriva transferului profiturilor, Executivul aprobând, în acest an, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS.
Acest lucru va permite participarea României la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, precum şi implementarea acestora pe teritoriul naţional.
În ultima vreme, în spaţiul public, au apărut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor care activează în ţara noastră, dar care îşi exportă profiturile în străinătate, neplătindu-şi impozitele la bugetul nostru de stat. Chiar preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut unele afirmaţii critice la adresa multinaţionalelor care activează în ţara noastră.
Anul trecut, un grup de parlamentari liberali au depus la Parlament un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.
Iniţiativa legislativă nu a intrat, încă, pe circuitul de aprobare, după cum ne-a spus, ieri, senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, unul dintre semnatarii proiectului de lege care urmăreşte transpunerea Directivei Europene în domeniu adoptată vara trecută. Aceasta vizează ca multinaţionalele ce activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.
Ionuţ Mişa, fostul director general de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) şi actual secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-a spus, anul trecut: "Aşa cum America se protejează pe ea şi investiţiile de acolo, în acelaşi mod şi Europa trebuie să-şi creeze un sistem de protecţie - la fel şi România -, iar companiile trebuie să plătescă impozit acolo unde fac profit. S-a creat un dezechilibru despre care se vorbeşte în Europa şi despre care este nevoie să se vorbească şi la noi. Nu zice nimeni ca multinaţionalele să plătească mai mult, dar ele trebuie să plătească statului unde obţin venituri aceeaşi cotă de impozit ca toate celelalte companii".
Planul anti-BEPS include recomandări pentru modificări legislative atât în plan naţional, cât şi internaţional, în scopul contracarării situaţiilor care apar ca urmare a utilizării neconcordanţelor legislative din sistemele fiscale naţionale ale statelor în care acestea îşi extind activităţile.
O altă componentă a Planului de acţiuni BEPS este intensificarea schimbului de informaţii pe două planuri: printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state. Această componentă a Planului este în concordanţă cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informaţii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informaţii pentru acordurile de preţ în avans şi soluţiile fiscale, potrivit sursei citate. Aceasta arată că acţiunile BEPS vizează şi modificări în domeniul preţurilor de transfer, respectiva arie fiind, în prezent, printre priorităţile autorităţilor fiscale din România în cadrul controalelor efectuate.