DAN ŞOVA: "Situaţia lucrărilor la Aeroportul Suceava, încurajatoare"

V.B.
Companii #Aeronautică / 23 mai 2014

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a calificat ieri drept "încurajatoare" situaţia lucrărilor la Aeroportul "Ştefan cel Mare" din localitatea Salcea (judeţul Suceava), de reabilitare şi modernizare cu fonduri europene, începute pe 12 ianuarie, transmit surse din presă.

Domnia sa a declarat: "Situaţia la Aeroportul < Ştefan cel Mare > este una încurajatoare faţă de alte investiţii. (...) Mă bucur că este finanţat din fonduri europene şi că aeroportul Suceava o să aibă posibilitatea să primească inclusiv aeronave mari".

Ministrul a anunţat că va intra în şedinţa de guvern de miercuri cu o ordonanţă de urgenţă prin care urmează să se rezolve o serie de probleme ce blochează proiecte în domeniul transporturilor, în special în ceea ce priveşte aeroporturile, întrucât urmează să fie schimbat sistemul clasic de rambursare cu cel de decontare.

Oficialul a detaliat: "Din nefericire, nu s-a ocupat nimeni de aceste aspecte cu aeroporturile care se află sub consiliile judeţene şi care întâmpină, toate, în dezvoltarea proiectelor aceleaşi probleme financiare. Am înţeles că mecanismul acesta financiar al rambursării, şi care putea fi modificat demult, a blocat practic orice absorbţie de fonduri europene. La momentul 5 aprilie, când am preluat mandatul de ministru al Transporturilor, gradul de absorbţie pe domeniul aerian era de 0,18% şi trebuie în 2014-2015 să facem 100%. Normal, avem 100 de milioane de euro pentru 2007-2013 pentru aeroporturile din România, urmând ca pentru 2014-2020 să facem o altă alocare pe aeroporturi".

Aeroportul din Salcea a fost închis pe 12 ianuarie, pentru modernizare, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane lei din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Ioan Nechifor (PSD), a dat asigurări că lucrările vor finalizate în noiembrie, întreaga investiţie având termen final la începutul anului viitor.

Lucrările sunt realizate prin trei proiecte: unul finanţat de Romatsa (ce instalează aparatura de control şi trafic aerian), altul finanţat de Uniunea Europeană (de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj) şi al treilea din fondurile CJ Suceava (de modernizare a aerogării).

Proiectul cu bani europeni prevede modernizarea pistei de rulare şi a balizajului, precum şi construirea unui turn de control. De asemenea, proiectul are în vedere pregătirea terenului pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS. Pista elastică şi creşterea portanţei prin proiectul de modernizare va permite aterizarea şi decolarea pe aeroportul sucevean şi a aeronavelor mari, de tip Boeing 767.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb