Reporter: Aţi început să contactaţi posibili investitori pentru Fondul Proprietatea?
Dana Mirela Ionescu: Bineînţeles, suntem în continuu contact cu numeroşi investitori instituţionali străini, atât noi, cât şi colegii de la ING şi BRD-SocGen. Aceşti investitori sunt clienţii noştri, ai băncilor din consorţiu. Pentru road-show avem în vedere circa 120 de fonduri din străinătate, care au active de peste 700 de miliarde de euro în administrare. Suntem pe punctul să definitivăm programul de întâlniri între managerii acestor fonduri şi administratorul Fondului Proprietatea.
Există un interes foarte mare din partea inves-titorilor din afară faţă de acţiunile FP, în condiţiile în care multe fonduri nu au putut accesa până acum piaţa românească din cauza lichidităţii scăzute.
Reporter: Domnul Mark Mobius a pomenit la un moment dat despre posibilitatea atragerii investitorilor din Asia şi Statele Unite pe piaţa românească. De ce roadshow-ul pentru listarea Fondului Proprietatea va avea loc doar în Europa?
Dana Mirela Ionescu: Din punct de vedere administrativ şi legal nu poţi să te duci în acele jurisdicţii pentru că Prospectul este scris conform cerinţelor legislaţiei europene. Dacă vrei să mergi în Statele Unite, trebuie să scrii un prospect pe regulamentele lor. Dar aceasta nu este o problemă. În general, fondurile din Asia sau Statele Unite au entităţi incorporate şi în Europa, tocmai ca să poată investi şi în oferte europene. Aşadar, vom avea întâlniri şi cu investitori americani şi asiatici.
Reporter: Există un entuziasm din partea brokerilor şi din partea Bursei de Valori Bucureşti privind ceea ce va însemna listarea Fondului Proprietatea pentru piaţă. Este acest entuziasm justificat?
Dana Mirela Ionescu: Clar mi se pare un entuziasm justificat. Dacă volumele de acţiuni FP cesionate prin Depozitarul Central în ultimele luni vehiculate în presă se menţin şi după listare, ar însemna că s-ar dubla volumul de tranzacţionare la BVB. Mai ales că se aşteaptă o creştere a volumelor de tranzacţionare FP după listare, comparativ cu volumele de cesiuni.
Reporter: Unii dintre cei mai activi cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea sunt brokerii. Acum îşi pun întrebarea dacă o să aibă cui să vândă la listarea Fondului....
Dana Mirela Ionescu: Ce pot să spun este că există un interes foarte mare din străinătate pentru Fondul Proprietatea. Situaţia stă în felul următor: Sunt fonduri care au mandat să investească în toate statele Uniunii Europene, având cote de alocare pe ţări şi pe regiuni. În România a fost greu să-şi atingă cotele de inves-tiţii tocmai fiindcă piaţa este atât de nelichidă. Fondul Proprietatea ar putea fi exact ceea ce căutau. În plus, este interes şi din partea fondurilor din afara Uniunii Europene.
Reporter: CNVM a dat o Dispunere de Măsuri ca acţiunile FP să fie fi tranzacţionate prin conturi globale, fără prevalidare. Vor fi brokerii pregătiţi să tranzacţioneze prin conturi globale până pe 25 ianuarie când aţi anunţat listarea Fondului?
Dana Mirela Ionescu: "Erste" se tranzactionează deja aşa, deci brokerii sunt pregătiţi.
Reporter: De ce instituţiile pieţei nu au stabilit de la început ca acţiunile FP să se tranzacţioneze ca titlurile "Erste" şi au lăsat să se creeze o oarecare confuzie în rândul brokerilor?
În plus, tranzacţionarea acţiunilor "Erste" prin conturi globale nu face parte dintr-un program-pilot?
Dana Mirela Ionescu: Într-adevăr, "Erste" face parte dintr-un program pilot. Fondul Proprietatea se va tranzacţiona pe Codul nou al Depozitarului Central dacă acesta se va aproba în timp util de către BNR şi CNVM, dacă nu, pe codul actual. Din punctul nostru de vedere, Regulamentul 5 prevede o serie de reguli pe care brokerii trebuie să le îndeplinească în viitor, când BNR şi CNVM vor aproba noul cod al Depozitarului Central. Săptămâna aceasta au avut loc întâlniri cu brokerii la Depozitar pentru a li se explica cerinţele conform noului cod. Astfel, fie pe codul nou, fie pe cel vechi, vom fi toţi pregatiţi până pe 25 ianuarie.
Reporter: Cum o să vă daţi seama dacă listarea Fondului Proprietatea a fost o listare de succes sau nu?
Dana Mirela Ionescu: Din punctul meu de vedere, este deja de succes. Însuşi faptul că se listează, după atâţia ani, este un succes. Faptul că ne-am încadrat în timpul scurt impus de lege este alt succes. Listarea îi va ajuta foarte mult pe acţionarii despăgubiţi, dar şi piaţa de capital românească în general.
Reporter: "Franklin Templeton" nu a stabilit nişte condiţii pentru intermediar care să arate dacă a fost o listare reuşită?
Dana Mirela Ionescu: Această listare nu este cu Ofertă Publică. Din punctul acesta de vedere este o listare atipică, dar oricum va fi una de succes, din mai multe motive. Din 2005, de când s-a constituit Fondul, aşteptam această listare, ea îi va ajuta foarte mult pe acţionarii Fondului să-şi poată tranzacţiona acţiunile la vedere, să îşi găsească mai repede un cumpărător, preţul va fi mai transparent, tranzacţionarea mult mai simplă etc. Deci pentru cei despăgubiţi este clar un mare ajutor. Pentru piaţă în sine, se aşteaptă cel puţin dublarea volumelor BVB de acum.
Reporter: Chiar dacă preţul va coborî sub valoarea nominală? Nu vom vedea un val de nemulţumiri din partea acţionarilor care au aşteptat ?
Dana Mirela Ionescu: Şi până acum acţiunile FP s-au tranzacţionat sub valoarea nominală. Nu văd de ce ar fi o problemă. Dacă acţionarii doreau până acum să le vândă, trebuiau să se ducă la Depozitar, să-şi caute cumpărători, să accepte un preţ care li se oferea, poate netransparent, să facă totul singuri şi greoi. Dar, după listare, va fi mult mai uşor, brokerul va face totul în locul lor, iar preţul va fi transparent, acelaşi pentru toţi la un moment dat. Acum nu pot spune dacă preţul acţiunilor după listare va fi peste un leu, sub un leu, dar, oricum ar fi, va fi mai bine decât acum.
Reporter: Aţi făcut prospectul de listare al Fondului. Care este valoarea Fondului Proprietatea?
Dana Mirela Ionescu: Nu am facut o evaluare, pentru că nu poţi face lucrurile astea în prospect. Nu pot să vă spun decât că analiştii departamentului nostru de research au scos un raport astă vară, pentru că noi avem investitori care deja inves-tesc în fond, iar preţul ţintă era de 1,05 lei pe acţiune. Din câte ştiu, ei lucrează acum la un nou raport.
Reporter: La noul raport de cercetare preţul-ţintă este în urcare sau în scădere?
Dana Mirela Ionescu: Nu pot comenta pe această temă.
Reporter: A fost definitivat capitalul social al fondului?
Dana Mirela Ionescu: Da. A avut loc o diminuare a capitalului social, reducându-se participaţia statului conform cu sumele vărsate. În plus, au fost scoase creanţele statului din care tot curgeau bani ca să nu mai trebuiască Fondul să tot meargă la Registrul Comerţului, de cele mai multe ori pentru sume nesemnificative.
Reporter: Are Fondul şi alţi acţionari semnificativi în afară de Ministerul de Finanţe?
Dana Mirela Ionescu: Familia Malaxa are împreună 7,35% din capitalul social, dar 2,87% din voturi.
Reporter: Va fi RCI market-maker pe acţiunile FP?
Dana Mirela Ionescu: Intenţionăm să fim market maker şi pe acţiuni şi pe derivatele cu acţiuni FP. Pe acţiuni de pe 25 ianuarie, iar pentru derivate nu ştim încă data.
Consiliul de Administraţie al Bursei poate să decidă lista de emitenţi ale căror acţiuni se vor tranzacţiona cu market maker. Fondul Proprietatea intenţionează să solicite acest lucru.
Reporter: Există ceva care să apară astfel încât listarea Fondului Proprietatea să nu aibă loc pe 25 ianuarie?
Dana Mirela Ionescu: O forţă majoră, altceva nu ştiu. Ce este în puterea noastră, este foarte bine pus la punct şi este pus la punct încă din septembrie.
Reporter: Care este prima destinaţie pentru road-show?
Dana Mirela Ionescu: România. Vom avea întâlniri şi cu investitori de retail şi cu instituţionali români. Fiind un emitent român, mi se pare normal să ne întâlnim şi cu investitori români.
Reporter: RCI se va ocupa şi de listarea Fondului Proprietatea la Londra?
Dana Mirela Ionescu: Nu s-a dis-cutat acest lucru. Să se tranzacţioneze întâi aici şi apoi vedem. Fondul analizează această opţiune. Sunt mai multe aspecte privind listarea Fondului la Londra. Una dintre ele este conectivitatea între Depozitari. Ea nu există deocamdată şi se lucrează la acest aspect.
Reporter: De unde vine interesul investitorilor străini pentru Fondul Proprietatea?
Dana Mirela Ionescu: Gândiţi-vă că până acum chiar dacă mai existau emitenţi mari la Bursa de Valori Bucureşti, free-float-ul lor era foarte mic. La Fondul Proprietatea, free-float-ul este de aproape 60%.
Investitorii văd acum un emitent mare pe care pot intra, văd un emitent diversificat care deţine participaţii în nişte companii foarte atractive, care nu sunt listate, pe care nu poţi dobândi expunere altfel. Deci este Perla Coroanei. Normal că sunt interesaţi... Dacă vrei să investeşti în România, Fondul Proprietatea este o bună intrare.
Reporter: Cum le explicaţi inves-titorilor străini donaţia pe care "Romgaz" trebuie să o facă la bugetul de stat?
Dana Mirela Ionescu: Le explicăm că Fondul intenţionează să facă tot ce poate pentru a se opune aces-tei donaţii în locul căreia propune un dividend special. Unii dintre investitorii străini cunosc situaţia şi nu a fost un lucru plăcut pentru ei. Dar încă nu s-au spus toate lucrurile în privinţa donaţiei "Romgaz". Chiar este o chestiune în dinamică şi Fondul speră să aibă nişte rezultate pe această temă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.12.2010, 19:14)
cum e cu depusul documentelor? au intarziat sau nu ? ea oricum intarzie peste tot !
2. femeie bati campii>o listare sub 1 ron este ESEC !
(mesaj trimis de fost proprietar în data de 29.12.2010, 17:39)
evident ca ne dorim listarea, dar nu in orice conditii. Esti o banchera care bati campii... confunzi speculatorii cu fostii proprietari care au vandut la depozitar din nevoie acuta de bani, insa cand se va lista oficial , statul nu mai are nicio scuza ptr valoarea diminuata, adica sub cea nominala...Duduie, consulta Asociatia Actionarilor Privati din fond care a facut un sondaj in randul acestora si are o surpriza ptr tine vaco>orice listare sub 1 ron/actiune inseamna un ESEC TOTAL si mii de procese impotriva statului si a fondului, pentru diferenta de valoare. FP fiind un angajament al statului de despagubire a acestora la min.1 Ron. Scrie asta negru pe alb in decizia de despagubire primita de la ANRP. Avocatii deja isi freaca mainile de bucurie. Protestele lor, vor fi preluate de presa, cu consecintele de imagine proasta iar fondul risca sa intre intr/o vrie fara iesire daca nu dau navala investitorii straini din prima zi ca sa sustina cursul actiunii pe BVB. Iar cum acestia nu se arata, va fi jale, devreme ce toti speciulatorii vor vinde in prima luna. Dar cum duduia asta viseaza doar la functii inalte si shoping prin Londra, nu are timp sa se documenteze cu seriozitate. Bate campii fara jena precum politicienii nostri, interesata doar sa umfle salariul gras...