DANIEL CONSTANTIN, FOST MINISTRU AL AGRICULTURII: "Dublul standard al alimentelor - trebuie să ne aliem cu celelalte state din Europa Centrală şi de Est"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 iulie 2017

"Dublul standard al alimentelor - trebuie să ne aliem cu celelalte state din Europa Centrală şi de Est"

Domnia sa susţine că nu există niciun fel de justificare pentru amânarea publicării rezultatelor analizelor celor 29 de probe prelevate din străinătate

Surse din cadrul Parlamentului European: "Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia efectuează noi teste pe alimente"

ANSVSA şi MADR: "Rezultatele analizelor de laborator vor fi comunicate spre sfârşitul acestei săptămâni"

În timp ce state din Europa Centrală şi de Est fac mare scandal în jurul dublului standard al alimentelor venite din Occident, autorităţile noastre par că bat pasul pe loc, preferând să amâne comunicarea analizelor de laborator.

Domnul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, ne-a declarat că nu există niciun fel de justificare pentru întârzierea comunicării rezultatelor analizelor de laborator asupra celor 29 de probe prelevate din străinătate, afirmând că orice zi în plus, în care comunicarea rezultatelor este întârziată, aduce deservicii produselor în cauză.

Domnia sa susţine: "Acest lucru nu face decât să creeze suspiciuni în rândul oamenilor şi, în acelaşi timp, afectează industria, atât din punct de vedere intern, cât şi european, întrucât funcţionăm pe piaţa unică".

Potrivit fostului ministru al Agriculturii, pentru transmiterea siguranţei către cetăţeni, aceste rezultate trebuie să fie făcute publice cât mai repede pentru ca oamenii să ştie ce alimente să ocolească şi ce alimente sunt sigure. Domnia sa a menţionat: "Este normal ca oamenii să se sperie şi să nu mai consume. Este important ca rezultatele analizelor să fie comunicate cât de repede, altfel va rămâne o suspiciune asupra tuturor produselor, deşi analizele se pot dovedi favorabile anumitor categorii de alimente şi defavorabile altora".

Domnia sa opinează că este important ca cetăţenii să ştie că ANSVSA, instituţia care are responsabilitatea naţională de a clarifica situaţia şi de a le oferi siguranţă din acest punct de vedere, îşi face treaba perfect.

Domnul Daniel Constantin ne-a mai declarat că problema dublului standard trebuie tratată unitar, la nivel european. Conform domniei sale, ţara noastră trebuie să facă front comun cu celelalte state din Europa Centrală şi de Est şi, astfel, vor reacţiona şi cei din Comisia Europeană (CE), de la Bruxelles.

Domnia sa ne-a spus: "Această problemă trebuie să fie tratată în numele tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est. CE reacţionează imediat la iniţiativele comune ale mai multor state. Desigur că iniţiativele proprii sunt foarte bune, dar nu vom face decât să ne convingem că trebuie să colaborăm şi cu celelalte ţări. Nu putem impune noi reguli doar pentru piaţa noastră, nici cei din Cehia sau Slovacia doar pentru pieţele de acolo".

Totodată, fostul ministru al Agriculturii susţine că este necesar să se stabilească un numitor comun, la nivel european, în ceea ce priveşte modul în care sunt efectuate aceste analize de laborator şi la cum sunt analizaţi producătorii respectivi.

Autorităţile abilitate de la noi efectuează analize de laborator pe 29 de probe de alimente, urmând ca rezultatele analizelor efectuate să fie comunicate de către ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, spre sfârşitul acestei săptămâni, după cum ne-au comunicat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi cei ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Sursele de la Bruxelles, sunt de părere că, în ceea ce priveşte măsurioe pe care trebuie să le luăm, ţara noastră trebuie să fie foarte atentă la ceea ce se întâmplă pe plan european, la nivel legislativ, nu doar să controlăm ceea ce se întâmplă pe piaţa noastră internă.

Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia au precizat, în cadrul ultimului consiliu de miniştri ai agriculturii, din zilele de 17 şi 18 iulie, că efectuează noi teste pentru a determina dacă produsele comercializate pe pieţele interne au o calitate îndoielnică, diferită faţă de cea a produselor din vestul Europei, potrivit informaţiilor primite de la Bruxelles.

Potrivit surselor citate, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate între Genuri, Vera Jourova, fost ministru al Dezvoltării Regionale în Cehia, a afirmat, în cadrul consiliului de săptămâna trecută, că analizează situaţia, ţinând cont de legislaţia existentă, în vederea stabilirii unor măsuri pentru a nu discrimina consumatorii europeni.

De asemenea, conform informaţiilor primite de la Bruxelles, comisarul Jourova a menţionat că până anul viitor vor exista propuneri legislative în sensul evitării dublului standard al alimentelor.

Toate aceste declaraţii vin în contextul în care acelaşi comisar european a spus că, în Cehia, 50% din produsele testate aveau caracteristici diferite de cele ale produselor destinatei pieţelor din vestul continentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb