Senatorul liberal Daniel Fenechiu ne-a transmis că, deoarece fenomenul corupţiei este unul care se dezvoltă în ani, acesta este greu de stârpit prin metode unilaterale, scurte şi în termen scurt.
"Măsurile pentru reducerea acestuia trebuie să se întindă pe o anumită perioadă. În primul rând este nevoie de informare. Cetăţenii trebuie să fie informaţi că lupta anticorupţie este prioritate a statului. În al doilea rând, trebuie stabilite măsuri riguroase care să fie aplicate eficient şi consecvent", ne-a declarat Daniel Fenechiu.
Senatorul liberal a reiterat faptul că lupta împotriva corupţiei a început cu înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie în anul 2003, care a cunoscut o activitate mai intensă în perioada 2005-2006, "a avut un zvâc în anii 2008 şi 2009 - când DNA era condusă de Daniel Morar(n.red. - în acest moment judecător la Curtea Constituţională) - şi a ajuns eficient sub comanda Laurei Codruţa Kovesi, începând din anul 2012".
"După câştigarea alegerilor parlamentare din 2016, PSDragnea a urmărit atacarea normelor de drept procesual şi drept substanţial privind corupţia, fiind evident că doreşte atenuarea luptei împotriva acestui fenomen prin crearea de breşe legislative generale. Aceste breşe au fost făcute în perioada 2017-2019 de coaliţia PSD-ALDE, care a modificat legislaţia penală şi o serie de proceduri. Din păcate, în aceeaşi perioadă au fost devoalate de presă excese ale unor procurori sau judecători, dar acestea nu ar fi trebuit să întrerupă lupta anticorupţie, ci să o eficientizeze", susţine Daniel Fenechiu.
Referitor la indicele pentru anul trecut, domnia sa a precizat că guvernările Orban, care nu au avut nici posibilitatea normativă - neavând majoritate în Parlament -, nici pe cea efectivă, au împiedicat orice acţiune de modificare a legislaţie penale făcută de coaliţia PSD-ALDE pentru slăbirea luptei anticorupţie.
"Nu mă surprinde locul codaş pe care ne situăm anul trecut, dar sunt sigur că membrii actualului guvern vor lua măsuri rapide care să relanseze lupta anticorupţie, ce trebuie să se desfăşoare cu respectarea drepturilor omului, fără episoade gen Portocală sau Oradea care slăbesc încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar", ne-a mai spus Daniel Fenechiu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 09:26)
Coruptia a fost si este mai mare in parte superioara a partidelor politice(guvern,parlament,pres edintie,primari) preluata apoi si mai jos.Daca nu era asa nici tara nu era distrusa in asa de mare masura.Se vede si prin legea salarizarii si pensionarii,prin care in perioada lui Basescu a fost date favoruri presedintilor si cresteri salariale magistratilor.Mai recent si parlamentarilor.Asa s-a rezolvat primele 3 puteri in stat si au mers si spre altii care apara clasa ”conducatore„.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 10:05)
Dupa ce au mituit judecatorii, procurorii,si politia cu pensii speciale ca sa inchida ochii la toate hotiile lor, politicienii nostri se plang ca e greu cu lupta anticoruptie. Astia chiar ne cred prosti pe toti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 12:15)
Norocul tau ca "Corupţia este greu de stârpit prin metode unilaterale, scurte şi în termen scurt" pentru ca daca ar fi fost altfel acum erai langa Dragnea.