Procurorul Daniel Horodniceanu, candidat la şefia Parchetului General, a afirmat, ieri, că Ministerul Public gestionează în prezent aproape 1.750.000 de dosare, ceea ce înseamnă că unu din şase români ar fi implicat într-un caz penal.
Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a spus: "Trebuie să spunem că la acest moment Ministerul Public gestionează undeva spre 1.750.000 de dosare. Dacă, rezonabil, putem să credem că sunt măcar două persoane implicate - unul care a reclamat şi cel care a fost reclamat, deci sunt undeva spre 3.500.000 de cetăţeni români. Dacă ne uităm la Comisia Naţională de Statistică şi spune că suntem 20.000.000 de oameni, înseamnă că unu din şase români este implicat într-un dosar penal, ceea ce pare foarte mult şi asta la o primă vedere, pentru că aceste dosare penale nu au toate aceeaşi implicaţie".
El a mai menţionat, în cadrul interviului susţinut pentru numirea procurorului general, desfăşurat la Ministerul Justiţiei, că 40% dintre procurorii de la parchetele locale rezolvă 75% din totalul dosarelor, ceea ce înseamnă că aceşti magistraţi soluţionează cu 800 de cauze în plus faţă de procurorii care activează în oraşele mari.
Daniel Horodniceanu a fost respins de fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, pentru reînnoirea mandatului de procuror-şef al DIICOT. Odată procedura reluată de către noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, Horodniceanu şi-a depus candidatura atât pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, cât şi pentru funcţia de procuror general.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie.