DĂNUŢ ANDRUŞCĂ, MINISTRUL ECONOMIEI: "Cooperarea României cu Moldova în sectorul energetic este excelentă"

A.P.
Ziarul BURSA #Companii / 29 august 2018

Cooperarea ţării noastre cu Republica Moldova în sectorul energetic este excelentă, la fel şi relaţiile economice şi comerciale, însă mereu este loc de mai bine, a afirmat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu omologul său din Republica Moldova, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Subiectul principal al discuţiilor a fost procesul de privatizare al Vestmoldtransgaz, care se va finaliza săptămâna viitoare, după semnarea procesului verbal de preluare. Ministrul român al Economiei a subliniat importanţa economică şi politică a gazoductului Ungheni-Chişinău, despre care a arătat că este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din regiune, care va contribui la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, cei doi demnitari au acordat o atenţie sporită acţiunilor şi măsurilor care pot fi întreprinse pentru consolidarea parteneriatului dintre România şi Republica Moldova din perspectivă economică. Astfel, a fost reiterat interesul pentru cooperare în numeroase domenii, în mod special în cel energetic, pentru dezvoltarea suplimentară a relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două state. România este deja principalul partener comercial al ţării vecine, iar volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat suma de 1 miliard de dolari, doar în primele şase luni ale anului 2018.

În acest context, cei doi demnitari au stabilit organizarea celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică în perioada 11-12 octombrie 2018, la Chişinău. Dănuţ Andruşcă a mai amintit, citat de Agerpres, că, în domeniul energiei electrice, operatorul român de transport, Transelectrica SA, colaborează cu succes cu ÎS Moldoelectrica, în sensul interconectării sistemelor celor două ţări. În vederea dinamizării acestei colaborări, Transelectrica SA intenţionează să înfiinţeze o reprezentanţă în Republica Moldova.

De asemenea, ministrul român al Economiei a precizat că buna cooperare din domeniul energiei ar putea fi extinsă şi în domeniul industrial, mai exact în sectorul auto, care în România are o contribuţie majoră în economie. Această sugestie a fost primită cu interes de către omologul său, care a afirmat că în ultimul an industria automotive din Republica Moldova a cunoscut o creştere semnificativă.

Dănuţ Andruşcă a conchis: "În relaţia cu Republica Moldova facem politica faptelor, nu a vorbelor şi cred că acesta este cel mai important aspect. Să ne ţinem cuvântul dat, să ne respectăm promisiunile, să facem mult şi să vorbim mai puţin. Cooperarea în domeniul energetic, atât în ceea ce priveşte gazele naturale, cât şi energia electrică, este excelentă, la fel cum sunt şi relaţiile economice şi comerciale. Mereu este loc de mai bine, iar Ministrul Gaburici şi cu mine avem ambiţia să transformăm acest potenţial în realitate. Republica Moldova este o destinaţie interesantă şi plină de potenţial pentru investitorii români şi am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru ţara vecină. Mă bucur că în anul Centenarului venim cu acţiuni concrete, precum acest Forum Economic din toamnă, pentru a consolida relaţia cu fraţii noştri de peste Prut. Sprijinul trebuie demonstrat, nu doar declarat şi sunt bucuros ca alături de întreg Guvernul României să pot fi alături de prietenii şi partenerii noştri din Republica Moldova".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb