Comisioanele obţinute de băncile de investiţii au crescut, anul trecut, până la nivelul maxim al ultimilor şapte ani, însumând 90,1 miliarde de dolari, în principal în baza tranzacţiilor din Asia de Nord şi Europa de Sud.
Comisioanele pentru afacerile din Asia de Nord au sporit cu 28% în 2014, la 7,4 miliarde dolari, iar cele din Europa de Sud - cu 29%, la 2,6 miliarde dolari, conform datelor Thomson Reuters. Însă, America de Nord rămâne "piaţa supremă" pentru băncile de investiţii, în termeni absoluţi, aici fiind generate comisioane de 47 miliarde de dolari anul trecut, de trei ori mai mult decât în Asia, per ansamblu.
Thomson Reuters arată că cele mai importante comisioane le-a încasat "J.P. Morgan", cea mai mare bancă din SUA: 6,3 miliarde de dolari, urmată de "Bank of America" Corp. şi "Goldman Sachs".
Bancherii anticipează că aceste comisioane vor creştre în continuare, chiar dacă economia Chinei încetineşte, iar tensiunile geopolitice globale pun frâne tranzacţiilor, anul acesta.
"Există tot mai mulţi clienţi activi pe piaţă, care intră în tranzacţii cu structuri complexe, care necesită consultanţă financiară", declară Jeremy Fearnley, şeful departamentului de Fuziuni şi Achiziţii pentru Hong Kong şi China de Sud din cadrul KPMG.
Thomson Reuters precizează că, în 2014, comisioanele din ofertele publice iniţiale au reprezentat 26% din totalul global, respectiv 23,4 miliarde dolari. Urmează cele din subscrierile de obligaţiuni şi comisioanele din fuziuni şi achiziţii.