Datoria publică este pe o traiectorie nesustenabilă şi autorităţile statului nu fac nimic

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 martie 2023

Datoria publică este pe o traiectorie nesustenabilă şi autorităţile statului nu fac nimic
Călin Rechea

Cu câteva zile înainte de schimbarea atenţiei pieţelor către colapsul Silicon Valley Bank şi a schimbării semnificative a aşteptărilor privind traiectoria dobânzilor din Statele Unite, preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a fost întrebat, în cadrul audierilor din faţa comisiilor de specialitate ale Congresului, dacă datoria publică este sustenabilă.

Powell a precizat că datoria este sustenabilă acum, însă "problema este că ne aflăm pe o traiectorie în care datoria creşte substanţial mai repede decât economia, iar aceasta este, prin definiţie, nesustenabilă".

Pe o astfel de traiectorie se află şi datoria publică a ţării noastre, iar autorităţile fiscale şi monetare ale statului nu dau niciun semn că ar fi preocupate de fenomen.

De ce ar fi? În fond, anul trecut s-a încheiat cu o pondere a datoriei publice în PIB puţin peste 47%, în scădere de la aproape 49% în anul precedent, în timp ce acelaşi indicator al Statelor Unite a depăşit pragul de 100%. Nici din punct de vedere al "standardelor europene", care cer o datorie publică sub 60% din PIB,nu stăm foarte rău.

"Miracolul" scăderii datoriei publice raportate la PIB a fost posibil ca urmare a unei creşteri economice nominale de 19%, în condiţiile în care datoria publică determinată cu metodologia UE a crescut cu 15,5%, iar datoria determinată prin metodologia naţională, care include garanţiile acordate de autorităţile centrale şi locale, a crescut cu 17%.

Creşterea datoriei publice din 2021 a fost tot de 15,5%, însă PIB-ul nominal a crescut cu doar 11,3%.

Anul 2020 a fost "special" inclusiv din punct de vedere a dinamicii celor două variabile macroeconomice: PIB-ul nominal a crescut cu 0,3%, în timp ce datoria calculată conform metodologiei UE a crescut cu 33,8%.

Dar şi acest an este departe de "performanţa" din 2009, când datoria publică a crescut cu 73,6%, pe fondul unei scăderi a PIB-ului nominal cu 1,7%.

În ultimii 10 ani, datoria publică a crescut cu o rată anuală medie de 12%, iar PIB-ul nominal cu 8,7%, conform datelor oficiale de la INS şi Ministerul de Finanţe, iar efectele cumulative au condus la creşterea explozivă a divergenţei dintre traiectoria datoriei publice şi a PIB-ului nominal (vezi graficul 1).

Datoria publică este pe o traiectorie nesustenabilă şi autorităţile statului nu fac nimic

Dacă PIB-ul a crescut de circa 17,5 ori din 2000 până în 2022, datoria publică a crescut de peste 36 de ori, în condiţiile în care divergenţa a apărut în perioada crizei financiare globale şi a crescut permanent de atunci.

Un fenomen interesant se observă şi în ceea ce priveşte determinarea capacităţii economiei de a susţine datoria publică, respectiv a dinamicii PIB-ului real, obţinut din valorile nominale prin ajustarea cu deflatorul PIB-ului.

Deflatorul este un indice de preţ care include preţurile tuturor bunurilor şi serviciilor din economie, inclusiv a celor intermediare, şi are, de obicei, o valoare mai mare decât indicele preţurilor de consum.

Diferenţa dintre cele două variabile a fost, însă, negativă în ultimii doi ani, la fel cum a fost şi în 2009 şi 2010 (vezi graficul 2). Diferenţa a fost negativă şi în 2012, dar cu o valoare foarte redusă, de circa 0,2 puncte procentuale.

Datoria publică este pe o traiectorie nesustenabilă şi autorităţile statului nu fac nimic

Anul trecut, deflatorul PIB-ului a fost de 13,5%, conform datelor preliminare de la INS, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum a crescut cu o rată anuală de 16,4%.

Un deflator mai redus al PIB înseamnă a creştere economică reală mai mare, în condiţiile în care valoarea nominală a PIB-ului este aceeaşi.

Din păcate, problema gravă a datoriei publice a trecut deja de stadiul în care mai poate fi rezolvată prin creşterea taxelor sau a gradului de colectare.

Acum este nevoie de trecerea cât mai rapidă la reducerea cheltuielilor, chiar dacă urmează ani electorali, mai ales în condiţiile în care toată Europa este împinsă către o pauperizare energetică fără precedent istoric, cu efecte dezastruoase asupra performanţelor economice.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Cum nu fac nimic, fac inflatie. Asta ajuta datoria publica. Si mai fac ceva. Obliga bancile si fondurile de pensii sa le cumpere datoria la dobanzi mai mici decat jumate din rata inflatiei(mana-n mana cu BNR). Deci fac ceva, inflatie, de unde fura bani de la populatie, si obliga bancile si fondurile de pensii sa-i imprumute in paguba, deci fura si de la banci si fonduri de pensii bani.

    Masuri au luat , nu poti sa spui ca n-au luat. 

    cum nu fac?? agentiile publice, administratia locala, ministere noi infiintate, 22 de SRL uri la primaria Capitalei infiintate, mii de masini scumpe noi pentru senatul tarii si parcurile auto ale administratiilor publice, jandarmi-militieni-militari angajati cu miile, cum vin la rind si fara studii.......cumparari de fregate, tancuri, elicoptere....cum statul nu face nimic sau nu investeste eficient??? avem crestere economica de 4% doar, nu??? tara-azil de bugetari-pensionari-asistati social.

    si s a vindut inca o resursa importanta.........Vin arabii în România: Hidroelectrica, perla energiei, încheie un parteneriat de joint-venture cu gigantul Masdar din Emiratele Arabe Unite pentru dezvoltarea de proiecte în energie regenerabilă. Masdar are în acţionariat fondul Mubadala, al doilea cel mai mare acţionar al OMV, compania care deţine Petrom.......oare parandaratul ce valoare are????

    autoritatile statului sunt prea idioate sa faca ceva relevant.

    asa au fost alesi "pe spranceana" de ani si decenii... sa fie idioti ca sa duca tara asta la gunoi in distrugere 

    eu personal sunt pregatit oricand sa iau situatia in maini si dintr-o pozitie de coordonare de varf sa intorc aceasta tara de la distrugere...si in tara asta sunt o multime de oameni cu bune intentii si inteligenti care sa ajute sa facem din Romania o tara de top peste SUA, UK, Germania sau Franta!  

    dar... stiti restul... cum e cu plasa corupta de interese politice-economice-servicii de info locale, etc 

    intre timp asist amuzat si pasiv cata cadere si umilire nationala si internationala pot suporta romanii pana sa treaca la actiune.  

    1. actiune nu va mai exista niciodata...au ramas catelusii, valetii, pupincuristii...precum a spus un academician mort de curind...romanii nu mai sint un popor ci doar o populatie. Tara e vinduta deja.

      Ban si eu am capacitatile necesare pentru a conduce tara asta pe cele mai inalte culmi.Hai sa dam mana cu mana sa reformam Romania.

      Prima data s-au vandul romanii,pentru un pumn de arginti.Acum nu mai e nimic de facut!

      vezi sa nu iei altceva in maini...

      Sună bine. Oricine, inclusiv un câine stradal ar fi mai bun că ăștia.

      Taci mă , oamenii vor reuși. Există și soluții , de naționalizare nu ai auzit ?!?

      Ba va exista acțiune. Romanii sunt unul dintre cele mai imprevizibile POPOARE din lume, în sensul extrem de bun. O să vezi.

      Zicala nu aduce anul ce aduce ceasul NOI am inventat-o. Ghici de ce ??? Imprevizibilul și novatorul popor roman ! 

      S-o crezi tu că numai e nimic de făcut. Lasă deoparte atitudinea asta de Miorita defetistă. Miorițele mor, românii înving!

    Daca citesti sau vezi siteul NU TOT EI de Valeriu Nicoale, descoperi distrugatoirii Rom si capac acestora intelectuale!

    In acelasi timp acesti distrugatori au fost recenzati recent multi se regasesc incei 20000 milionari in eur declarati zilele trecute! 

    1. Romanii se vor ocupa de ei. Hai cu crizaaaaa baieti, să se scoale românii !

    Dupa fiecare ciclu de Inflatie a urmat istoric DEFLATIE!

    Sa va puneti "centurile" de "siguranta in romania incepand cu 2025-2026 cel tarziu 2026 sa aveti centuri iar spre 2028 masca de oxigen obligatoriu!!! Se va pierde altitudine! 

    Ne aflam in faza de "blestem al castigatorilor" lasati stocurile sa balteasca cu duiumul in piata reala si nu va atingeti de ele!! Lasati sa crape si sa planga unii speculatori ce au facut si fac inca profituri colosale mana in mana cu bancile comerciale ce arunca ncore la gat de tatorie pe valor ireale in comparatie cu veniturile nete real produse de economia locala si regiuni locale ale romaniei. 

    Stati pe AUR IN LEI si vindeti aur cand isi rup dintii imobiliarsitii in imo pret prabusit in grame aur!!! 

    Nu va atingeti ca frige, cel putin pentru "Amarati/saraci" nu va jucati cu focul ca va ard astia la tupeu. 

    BRDul a fost la usa BNRului sa ceara umblare la grad de indatorare populatie de rand caci nu se mai incadreaza populatia la credite in raport corect cu veniturile generate din pietele / locurile de munca locale. 

    Si vine alt luminat de la BRD sa minta in postare ca "rezilient - stabil - tare"... 

    Nu ii este rusine? 

    NU! Pentru ca nu apara interesele saracilor apara interesele lor! 

    Sa iasa domnul ISARESCU IN FATA si sa ma scuipe in ochi in timp ce imi spune ca nu e specula la preturi deplasate imobiliare!!! Hai domnule ISARESCU iesi in fata si sa imi explici mie si populatiei cum in botosani sar cocioabe de la 10 16 20 mii la 80 100 si cv mii in 5 ani.... sau in Cluj sau in Bacau.. sau in Delta dunarii (unde mare saracie) se cer pe penthousuri deplasari de preturi.... 

    Te astept cu un raport.. cat mai repete ca face hemoragie si apar blocaje dupa 2024 in piata real... hai ca nu putem sa negam la infinit balonul... in formare... ii dam cu cras SIGUR SIGUR SIGUR DUPA 2026 in toata piata reala!!!  

    Aveti grija sa stergeti si comentul asta. 

    Va multumesc. 

    1. semnat

      s c cret 

    Statul roman nu face decat

    copy paste dupa modelul american 

    1. dar o face intr-un mod trist si de prost gust... ca Romania nu are moneda de rezerva mondiala si datorita guvernamentala romaneasca nu e AAA si cea mai buna ca mediu de stocare a valorii

      a imita SUA e o duma hazlie  

    Specialii să trăiască, restul ce mai contează.

    datoria publica???? ia uitati....

    Ciolacu vrea un minister al Afacerilor Europene: „Am avut un insucces cu aderarea la spaţiul Schengen” 

    Publicat la 15 martie 2023, 23:18 de Mihai Soica 

    Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în componenţa guvernamentală ar trebui să existe şi Ministerul Afacerilor Europene. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb