Datoriile Cosmote - duble faţă de cifra de afaceri

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 august 2013

Datoriile Cosmote - duble faţă de cifra de afaceri
  • document ataşat Situaţiile financiare ale companiilor din telecomunicaţii
    apasă aici pentru a descărca.

    Dr. Nicolae Oacă: "Datoriile companiilor se vor resimţi în costul final al serviciilor oferite de acestea, alături de alte costuri"

    Cei trei jucători de pe piaţa telefoniei mobile - Vodafone, Orange şi Cosmote - au avut, anul trecut, datorii mai mari decât în 2011, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

    Astfel, Cosmote şi-a crescut obligaţiile la circa 900 milioane de euro (3,9 miliarde de lei), faţă de 3,08 miliarde lei în 2011, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost de 1,9 miliarde de lei (circa 430 milioane de euro), în scădere cu 4 milioane de lei faţă de 2011.

    Vodafone a ajuns la datorii de 1,8 miliarde de lei, comparativ cu 1,25 miliarde de lei, în anul precedent, iar nivelul datoriilor Orange se ridică la 1,03 miliarde de lei, faţă de 772 milioane de lei, cu un an în urmă.

    Orange şi Vodafone au înregistrat şi cele mai mari cifre de afaceri din piaţă, cu peste 4,1 miliarde de lei în cazul Orange şi aproape 3,5 miliarde în cel al Vodafone.

    Dr. Nicolae Oacă, analist telecomunicaţii, spune că datoriile acestor companii se vor resimţi în preţul final al serviciilor oferite clienţilor, alături de alte costuri. Domnia sa ne-a declarat: "Creditele luate de operatori sunt purtătoare de dobândă. Chiar şi capitalul propriu are un cost. Evident că aceste cheltuieli se regăsesc în costul produsului finit".

    Dr. Oacă susţine că împrumuturile sunt normale: "Marile afaceri se constituie, de regulă, cu bani împrumutaţi. Nici telecomunciaţiile nu fac excepţie, astfel că operatorii sunt clienţii băncilor. La operatorii cu capital privat, creditele nu par să fie o problemă, dacă există un plan de afaceri viabil şi un grad de îndatorare rezonabil.

    La companiile cu capital de stat, unde împrumuturile nu se dau pe baza planului afaceri, sunt probleme. Şi unele foarte mari. Acolo ar trebui analizat, deoarece o îndatorare mare poate duce la faliment".

    Nicolae Oacă spune că, atât timp cât gradul de îndatorare nu depăşeşte o limită, totul decurge normal - operatorii iau credite ca să-şi deruleze afacerile, iar băncile sunt mulţumite că îşi pot vinde marfa. Când gradul de îndatorare creşte, creditele vor fi mai scumpe, iar garanţiile mai "interesante".

    Analistul este de părere că marii jucători de pe piaţa telecomunicaţiilor vor putea scăpa de datorii mărindu-şi cifra de afaceri, profitul net, capitalul social şi capacitatea de finanţare.

    Făcând referire strict la datoriile acumulate de Cosmote şi Romtelecom, în contextul fuziunii ce urmează să aibă loc, domnia sa declară: "Dacă dispun de lichidităţi, vor achita o parte din credite în timp. Apoi, vor lua alte credite pentru ca să le rostogolească pe cele existente".

    Nici operatorii de cablu nu se simt mai bine

    RCS-RDS, cel mai mare operator de cablu din ţara noastră, a înregistrat, la sfârşitul anului trecut, datorii de 3,7 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de anul 2011. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 19 milioane de lei faţă de 2011, totalizând puţin peste 2 miliarde de lei în decembrie 2012. Totodată, anul trecut a însemnat şi trecerea pe profit a companiei (88 de milioane de lei), după ce, în 2011, RCS-RDS a înregistrat o pierdere de 12,5 milioane.

    Principalul său competitor, operatorul de cablu UPC, a fost, la sfârşitul anului 2012, singura mare companie din piaţă care a reuşit să diminueze nivelul datoriilor. Acestea au scăzut cu aproximativ 200 de milioane de lei, coborând sub pragul de 1 miliard. Conform Ministerului de Finanţe, UPC a înregistrat, în ultimii doi ani, pierderi de peste 540 de milioane de lei, iar, în 2012, cifra de afaceri a crescut timid, ajungând la cifra de 441 de milioane de lei.

    Romtelecom, companie deţinută de grupul OTE şi de Statul Român, a înregistrat, în anul 2012 faţă de 2011, o scădere a cifrei de afaceri cu 75 de milioane de lei, atingând un total de 2,72 miliarde de lei. Cu toate acestea, anul trecut, Romtelecom a înregistrat peste 312 milioane de lei profit, un rezultat mult mai bun decât în 2011, când compania a înregistrat pierderi uriaşe, de aproape 885 milioane de lei. Romtelecom datora, la finele anului 2011, 574 de milioane de lei. Cifrele privitoare la totalul datoriilor Romtelecom pentru anul 2012 nu au fost publicate, până în acest moment, de Ministerul Finanţelor.

    Un nou pas în fuziunea Romtelecom - Cosmote. Ce se întâmplă cu datoriile?

    Guvernul a decis, recent, să vândă pachetul de acţiuni deţinut de stat în compania de telecomunicaţii Romtelecom. Întrebaţi ce se întâmplă, în acest context, cu proiectul fuziunii Romtelecom-Cosmote, reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), ne-au răspuns: "Nu excludem această fuziune. Consultanţii care ne vor asista în finalizarea privatizării Romtelecom vor alege cea mai bună soluţie".

    La începutul lunii iunie, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom şi Cosmote România, a declarat: "Fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote este de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care nu se va încheia în perioada următoare. În opinia mea, logica economică a fuziunii celor două companii este evidentă. Este normal să le unim şi juridic, nu numai operaţional, pentru a avea un proces de business fluent, fără nicio întrerupere". Domnia sa a precizat, la vremea respectivă, că ambii acţionari implicaţi în fuziune, atât OTE, respectiv Deutsche Telecom, cât şi statul român vor vedea că acest proces va aduce plusvaloare.

    Având în vedere acest lucru, este de aşteptat ca datoriile cumulate de Romtelecom şi Cosmote România să atingă un prag-record, depăşind 4,5 miliarde de lei (peste un miliard de euro), teoretic, acestea urmând să fie preluate de viitoarea societate-mamă. Este de menţionat că nivelul acestora se poate schimba, în funcţie de cifrele ce urmează să fie anunţate de Romtelecom privitoare la bilanţul financiar pentru anul 2012.

    Potrivit datelor furnizate, la sfârşitul anului 2012, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM), piaţa de telecomunicaţii din ţara noastră a fost estimată, la nivelul anului trecut, la 3,6 miliarde de euro, cu 1,4 miliarde mai puţin decât în anul 2008. Dr. Nicolae Oacă, analist telecomunicaţii, este de părere că, în acest an, piaţa va stagna din punct de vedere al veniturilor.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb