Datoriile populaţiei din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 februarie 2023

Călin Rechea

Creditul acordat gospodăriilor din Statele Unite a atins un nou record şi în T4 2022, de 16,9 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 394 de miliarde, cea mai mare din T4 2003, după un avans de 351 de miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Datoriile populaţiei din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani

După cum arată datele de la FRBNY, soldul creditului a crescut cu 1,323 trilioane de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 2,75 trilioane faţă de sfârşitul anului 2019.

Creşterea anuală a datoriilor populaţiei din SUA s-a accelerat până la 8,5% în T4 2022, cea mai mare din T1 2008, de la 8,3% în trimestrul precedent, în condiţiile în care creditul ipotecar a crescut cu o rată anuală de 9,1%, iar creditul acordat pe carduri şi-a accelerat creşterea anuală până la 15,2%, un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de la 15% (vezi graficul 2).

Datoriile populaţiei din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani

Valoarea creditelor ipotecare nou acordate a scăzut cu 135 de miliarde faţă de trimestrul anterior, până la 498 de miliarde de dolari.

Valoarea refinanţărilor reprezintă circa jumătate din această sumă, în condiţiile în care soldul creditului ipotecar a crescut cu 254 de miliarde de dolari faţă de T3 2022, până la 11,92 trilioane de dolari. Creşterea totală a creditului ipotecar din 2022 a fost de 993 miliarde de dolari.

Soldul creditului acordat pe carduri a înregistrat o creştere trimestrială de 61 de miliarde de dolari în T4 2022 şi a ajuns la un sold de 986 de miliarde de dolari, un nou nivel record.

Creditul auto şi-a accelerat creşterea anuală în T4 2022, până la 6,4%, de la 5,6% în trimestrul precedent, pe fondul unei creşteri trimestriale de 28 de miliarde de dolari, până la un sold de 1,552 trilioane de dolari, cu 94 de miliarde mai mare decât soldul din T4 2021.

Valoarea creditelor auto noi acordate, inclusiv contractele de leasing, a fost de 186 de miliarde de dolari, pe fondul unei creşteri a valorii creditelor individuale.

Creditul de studii a înregistrat o creştere trimestrială de 21 de miliarde de dolari şi a ajuns la un sold de 1,595 trilioane de dolari, cu 19 miliarde peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditul acordat gospodăriilor, exclusiv creditul ipotecar, a crescut cu 126 de miliarde de dolari faţă de T3 2022, până la 4,64 trilioane de dolari, nivel cu 312 miliarde de dolari mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite a continuat să distorsioneze semnificativ adevărata situaţie a incapacităţii de plată.

Cu toate acestea, rata totală de neperformanţă pentru întârzierile de plată de cel puţin 30 de zile a înregistrat a cincea creştere consecutivă în T4 2022, până la 2,82%, nivel cu 17 puncte de bază mai mare decât cel din T3 2022 (vezi graficul 3).

Datoriile populaţiei din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani

Pentru creditele ipotecare, rata restanţelor de cel puţin 30 de zile a crescut cu 15 puncte de bază, până la 2,25%, iar pentru creditele auto creşterea trimestrială a fost de 43 de puncte de bază, până la 6,64%, în timp ce pentru creditele acordate pe carduri avansul a fost de 63 de puncte de bază, până la 5,87%.

Rata restanţelor de cel puţin 90 de zile a înregistrat a unsprezecea scădere lunară consecutivă, cu 23 de puncte de bază, până la 1,41%, în condiţiile în care rata restanţelor de la nivelul creditelor de studii a scăzut cu 305 puncte de bază, de la 3,92%, până la 0,87%. Rata restanţelor pentru cardurile de credit a crescut cu 8 puncte de bază, până la 7,67%.

"Scăderea accentuată a restanţelor pentru creditul de studii reflectă lansarea programului Fresh Start, prin care credite cu o valoare nominală de 34 de miliarde de dolari au fost trecute din categoria default în categoria curent, pe fondul întreruperii rambursării", se arată în raportul de la FRBNY.

Pentru creditele ipotecare s-a înregistrat o creştere cu 6 puncte de bază a ratei restanţelor de cel puţin 90 de zile, până la 0,43%, iar pentru creditul auto rata restanţelor a scăzut cu 16 puncte de bază faţă de trimestrul anterior, până la 3,73%.

Referitor la creditele de studii, raportul de la FRBNY mai subliniază că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".

În aceste condiţii, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 28 de miliarde de dolari.

Valoarea totală a creditelor restante a fost de circa 422 de miliarde de dolari în T4 2022, în scădere de la circa 442 de miliarde în trimestrul precedent, în condiţiile în care valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin 90 de zile sau aflate în executare silită a fost de 238 de miliarde, în scădere de la 271 miliarde de dolari.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 99.000 de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T4 2022, un nivel similar trimestrului precedent şi aproape de minimul istoric.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. In SUA sunt o granada de probleme ,vai steaua lor,in schimb in rusia e raiul pe pamant ,cam de cand a izbucnit razboiul...

    1. Da, da, asa e. Toate femeile de serviciu de la scolile din Siberia sunt oligarhe!

      Da mai, ca in rusia e nasol in usa e neaparat lapte si miere.... minte de dobitoc sau numai propagandist ordinar. Ce dracu are una cu alta ?

    Parca la noi nu este la fel. Pe vremuri în multe familii numai bărbatul lucra, soția era casnica si aveau 2-4 copii, oamenii se descurcau, puteau să plece și în vacanță. Acum din doua salarii cu 0-2 copii mulți abia supraviețuiesc.

    1. pentru ca generatia asta ca pondere din populatie trebuie sa duca in spate: aparatul gov in expansiune + batranet cu duiumul ce tin stocuri imobiliare blocate / goale (forma lor de exit la pensionare / avutie) + ponderea de tineret are in spate munte de tatorie veche de platit plus muntele nou; generatia de acum cu “venituri nominale in crestere” doar spala datoriile si problemele facute in trecut.

      Cand avem piramida populatiei ce arata declin nu ai cum sa mentii putere mare in venit real castigat + ca ciclurile de umblare la taxe (va explica Isarescu) pot restrange cresterea economica reala sau o pot largi; idem si cu puterea de cumparare si crestere 1-2 copii per cap familie; daca in societate ai batranet cu duiumul + capuse gov + sarlatani financiari = atunci compozitia taxelor va rezulta in forma de subprimare PIB Real procentual YOY ca forma de plata datorie. 

      Se intampla totusi periodic pe ambele trenduri de crestere sau descrestere pib real ca politicile gov de taxare si politica bancilor centrale sa lase populatia sa scoata capul la suprafata apei (senzatie de avutie - reusire economica) ca pe urma navala govului de schimbare taxe si includere in sus alte costuri sa bage “capul saracului / indatoratului” iar sub apa. 

      politicile de taxare a fiecarei tari reflecta impulsurile generatiilor din tara respectiva. 

      s c cret 

      ciclul ratelor ipotecare ca procent avans de 5% arata levier negativ in multe piete ceea ce inseamna ca ponderea de credit negativ (randament real megativ) se va baloniza .... DAR !! ciclul actual seamana cu perioada 1940 si cv +; si deci mai mult ca sigur USA este fortata da faca o forma de explozie in PRODUCTIVITATE; adica govurile in mai multe piete globale vor bubui ploaia de bani ca sa spele fortat levierele negative pana la urmatoarea deflatie / odihna a creditului de pe alt platou.

       

      USA in unele piete interne mai are fitil bun de Credit / Speculatie / alocare gresita de capital in tim ce altele deja se duc pravle; iar altele din USA sunt cu per capita ca in bacau - suceava - harghita! - marea America (obs: real nu nominal! ca trai pe regiuni). 

      incepand cu 2023-2024 cuclul dobanzilor reale ipotecare cu avans de 5% vor incepe coborarea iar spre minime; simultat bomba nominala in sus + sugrumare cost si trai = cineva trebuie sa cedeze fie pretul fie cetatenii cu munte de datorie fie gov sa faca injectie de capital pe ruta ocolitoare prin banca centrala direct in buzunarul cetatenilor. 

      oricum randamentul bondurilor usa au depasit randamentul imobiliarelor in unele regiuni! 

      Nici nu este de mirare “crashul” pornit in “vest”. 

      s c cret 

      Pai daca au plecat sa fie batande si incarcatori decarcatori in occident si nu i pune nimeni sa plateasca scoala ca in SUA, atunci ai probleme.

      Ne place nationalizarea pierderilor si privatizarea castigurilor.

      Aici e problema ca lucreaza asa cum lucreaza 20% . 

    Si la noi la fel cea mai mare crestere a creditelor din ultimii 15 ani a fost anul trecut.

    1. o sa mai fie in 2023-2024!

      govul deja turbeaza ca nu se mai face credit ca volum! si deci suma in sus compenseaza volumul in jos! 

      veniturile ating ia bula in grame aur!!! in ro!! 

      s c cret 

      Inainte de orice recesiune a fost un boom de orice(in cazul de fata credite si consum). Cei ce au luat credite record in pofida cresterilor de dobanzi se vor trezi la un moment dat din betia cheltuielilor(si cu rate mari pe cap). Si cine crede ca nu vom avea recesiune ci doar o incetinire, good luck.

      E o vorba la americani, don't fight the FED. Multi au uitat proverbul asta si cred ca this time is different. Vom vedea.  

      este posibil sa se joace monetar perioada 1940!

      de ce spun asta? 

      pentru ca pret imobiliare in gram aur la american arata clar ca da startul sa se salte din depresie pret mp in aur si sa urce! 

      Ceea ce imi spune mie ca Guvernul American si America este pregatita pentru o explozie de ceva; acel ceva trebuie sa fie istoric o forma de "productivitate /livrare de etc forme de capacitati noi". 

      Deci fie pe o forma de conflict militar fie pe o expansiune ...urmeaza ceva interesant in piata la americani! 

      Oricum este clar ca metru patrat in gram aur la americani urmeaza sa intre pe explozie ascendenta deci e clar ca americanii vor culege "redevente"... dar nu stim de unde... Am o banuiala ca din Europa ca pondere! 

      Ceea ce imi argumenteaza o alta banuiala ca europa trebuie sa impinga venit nominal in unele piete emergente si odata cu asta si diferite costuri (gaz curent utilitati taxe chirii /ipoteci). 

      Deci Dolarul tre sa "cada" pe DXY ca sa poata da govului usa putere de harsare bani in productie locala la ei.  

      Nu o sa ma mire Vanzarea in masa de Armament si tehnologie militara de catre USA catre statele partenere; si nu o sa ma mire nici explozia de aparitie alte tehnologii militare / transport si civile de la ei din tara! 

      Tura asta bula de credit la usa este mai mare in gov decat in "familie"... chiar daca pe moment acum pe partea de vest a tarii se prabuseste bula imobiliare / itul! 

      Este necesar sa se sparga coasta de vest financiar ca sa poata da soc in deplasare de capital acolo unde sunt randamente reale! 

      Nu unde se vede din "balonul chinei " de spionare cap-raturile compresate din piata speculata! 

      Am vazut ca nu se discuta pe aici "motivul" baloanelor de spionare Chineze! 

      Va ajut eu: China a dorit sa afle cum rezista bula imobiliara din USA mai bine ca bula din CHINA! Au vrut sa invete de la ei! (glumita) 

      PS: preturile scumpe se combat cu preturi si mai scumpe! 

      s c cret 

      Masa monetara include inclusiv bula de pe aur, bula din crypto, bula imobiliara, bula auto sh si multe alte mii de bule.

      Tu te uiti la aur ca si cum ar fi Cenușăreasa din mama ei, când, de fapt, e o altă simplă bulă.

      Explozia pe care o vezi va fi, de fapt, implozia bulelor. Imobiliarele americane se vor aprecia raportat la aur? Deci scade aurul. :) 

      daca te uiti la ciclul aurului ai sa vezi ca nunta mereu fiecare depresie economica si fiecare boom economic cu lag de transpunere valuri din piata reala peste piata financiara.

      Ia cotatia aurului si inverseaza graficul... pe urma ia cotatia S&P 500 graficul istoric cu perul si suprapune ambele grafice! 

      Pe urma te duci si iei cutatia imobiliarelor in grame aur... pe urma te duci si iei graficul banci centrale (in cazul de fata USA) cu ratia de levier. 

      Acum suprapui cele 4 grafice si ai sa vezi unde se ascunde periodic "valoarea" aurului! 

      Poti sa ingluzi si petrolul! 

      Cat despre argint! mereu a anuntat: argint pe minime = gov face balon de credit =argint pe maxime gov pocneste ploaie de bani de frica deflatiei creditului! 

      vezi in Ro 90 cati lei 1 gram aur cati lei 1 gram argint cate grame 1 venit pe luna cate grame un MP! 

      Vezi si raportul dintre aur si argint in 90 in romania in marea deflatie de credit si marea hiperinflatie de bani circulati ca sa spele levierul trecut! 

      PS: Aurul ramane dovedit tot BANI! 

      S c cret 

    De-aia și-a dat drumul iarăși crypto: au americanii bani de aruncat.

    Datoriile au crescut si vor creste mereu, roata trebuie sa se invarta, chiar daca si in gol. Capitalismul inseamna capital si infuzii de capital in ce considera capitalistii.

    1. capitalul si infuzia de capital este consecinta cererii in directia respectiva; doar ca aceasta cerere este fie organica fie artificiala!

      Mai grav este cand dispare cererea organica din piata si continua cererea artificiala ce formeaza periculos o delta / gap in piata = ce va propaga o delta / gap intre credit si pib real = ce va da de asfalt cu tot in piata... dar pana acolo mai este cv... 

      Cererea organica si capitalul au urmat mereu un trend ascendent si descendenti cu ciclitatile / bulele aferente. 

      Nu este de mirare ca in romania dupa 82 capitalul se dadea fugit din piata (capitalul extern) iar gov turba la maxim /tura intern leutii ca sa nu cada tara in depresie; nu ca nu a si cazut.. a cazut de si-a rupt dintii 7 ani la rand! 

      dar "revolutionarii" nu avea tinp sa recunoasca la tv ca romania a cazut real din cauza pietei de capital / capitalistilor ce adunase munte de datori intre ei si bilete de ordin plata neachitate sau bilete promisiuni viitoare de achitare pe furnizare prezenta de materiale /materii prime /forta de munca /servicii etc. 

      Nu "revolutionarii" nu au vrut sa recunoasca ca din vina "capitalistilor" a cazut piata! 

      Exista capitalisti si capital atat in mediu comunist cat si in mediu democrat cat si in mediu totalitar! 

      Govul comunist se chinuia ca turbatul sa mute datoria companiilor si a statului pe carca "impropietaririi /chiriilor" la stat cu rate! 

      Da ... da.... ratele si ipotecile spala real alt capital datorat in spate! 

      La fiecare intrare in joc cetatenii isi asuma o nota de plata in fata pe speranta ca, capitalul /capitalistii isi vor continua de circulat /recirculat capitalul in piata prin diferite investitii / speculatii... de unde ar curge frimituri si la botul cetateanului de rand sa isi poata stinge povara creditata si indeplini visul efemer de a avea o casa. 

      Care casa nu e garantanta ca este a lui; conform ciclurilor de improprietarire si desproprietarire prin defaulte bancare / revolutii / hiperdeflatii sau inflati - diferite forme de crize si foamete propagate mareu dupa ciclurile de avutie /buna stare. 

      ISTORIC MACARALELE LA ORIZONT ANUNTA FOAMETE IN FATA - "ele" FURA IN PREZENT PUTERA VENITURILOR CETATENILOR!!! 

      Problema este ca sunt consecinte si daca nu fura si daca fura! 

      Daca nu se fura puterea veniturilor asta duce la hording mai mare ca inflatia si trage inflatia in deflatie; daca se fura puterea veniturilor asta duce la panica monetara de circulare bani in piata anapoda + simultan exituri de active + simultan bomba de crediatre (aduncare lanturi la gat; ordin gov si banca centrala pentru a stapanii oile turbate); Rolul capitalistilor / imobiliarsitilor in acest context este sa se supuna bncilor centrale si sa ridice costurile totale odata cu banca centrala; doar asa se va potoli panica din piata; cu consecintele aferente de "decese" si "amputaje" financiare. 

      Percapita livrate arata CLAR = NE AFLAM IN BULA FINANCIARA! DAR NU ESTE INCA CONSUMATA! 

      Mult nu inteleg ca bulele financiare se muta mereu intre 4 cadrane: familii, guvern, banci comerciale, banca centrala /federala. Aceste 4 cadrane vor forma periodic diferite bule financiare si vor pocni periodic diferit! 

      In 89 a pocnit bula govului in romania in timp ce a achitat extern tot! 

      Dar de ce a pocnit bula govului daca a achitat tot extern? 

      Pentru ca populatia avea datorie / chirie / rata ca pondere din societatel la GOV; gov folosea platile pentru extern unde peste chinul populatiei forma de taxare de atunci mai culegea in plus din piata capital circulat! 

      Asta a declansat restrangere artificiala de bunuri in concordanta cu furtul govului din piata de capital prin diferite forme; pe urma a declansat in sus pret nominal la bunuri pe produse mai putine circulate sau de slaba calitate. Populatia spre sfarsitul comunismului fara sa isi dea seama a intarit "leul" cu pretul foametei! 

      Nu este de mirare zecile de mii de povesti cu familii ce aveau "banii" sub "covoare / pres/ parchet /saltea" si nu avea ce sa cumpere cu ei! 

      Govul le dadea "bani /hartii promisiuni de cumparare" in timp ce el fura prin diferite forme de taxare si etc puterea cetatenilor platind extern datoria! 

      Idem a facut si Iliescu in 90 pana in 96; idem a facut si cine a fost in 2008 pana in 2014! 

      Asa urmeaza sa faca si urmatorii! 

      Populatia "proasta"este periodic furata din 4 cadrane: de puterea de creditare a altor "familii", gverne, banci comerciale, banci centrale, capitalisti / speculatori... si din acest motiv "banii nu sunt bani sunt credit in existenta circulati sau depozitati ori creditati peste ei". 

      Doar AURUL ESTE BANI! - JP MORGAN 

      SA NE SPUNA ISARESCU CUM STA TREABA! 

      SAU GUVERNELE LASE! 

      s c cret 

      Aurul este bani, azi e 1845$, mâine poate fi 21$, cât este argintul astăzi.

      Standardul aur le-a adus oamenilor bucuria de a trăi degeaba. Am depășit vremurile alea. 

      aurul este bani!

      aurul se ascunde ciclic in hartii de valoare - credit / imobiliare - si cotatii nominale! 

      Aurul ramane incontinuare valoare! 

      Cate kg aur 2 camere in bula din 2008? cate in 2012 cate acum? 

      aurul ramane valoare! 

      Atunci dece nu ne da guvernele sa circulam aurul in piata si sa le lasam lor in banci hartii fara valoare? 

      s c cret 

    16 trilions ar fi cam cat maximum din 2007 minus rata inflatiei. dar oricum, stim ce s-a intamplat in 2007. dobanzile FED cred ca au fost atunci mai mari, cca 6%. in rest nici o diferenta. imobiliarele s-au dublat in ultimii 3 ani.

    Da doamne sa nu apuc,

    falimentul financiar USA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb