Datoriile Poştei Române la bugetul de stat pot fi convertite în acţiuni

Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 12 septembrie 2013

Datoriile Poştei Române la bugetul de stat pot fi convertite în acţiuni

Datoriile istorice ale Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) către bugetul de stat, în valoare de 242,5 milioane lei, vor putea fi convertite în acţiuni, după ce Guvernul a aprobat, ieri, o Hotărâre în acest sens. Astfel, Executivul a aprobat Hotărârea pentru modificarea HG nr.761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a CNPR, prin care se extinde termenul de depunere a ofertelor neangajante şi datoriile istorice pe care le are compania la bugetul de stat se convertesc în acţiuni.

Potrivit actului normativ, publicat pe site-ul Ministerului Societăţii Informaţionale (MSI), având în vedere necesitatea finalizării cu succes a procesului de privatizare a CN "Poşta Română" SA, în paralel cu extinderea termenului de depunere a ofertelor neangajante, a fost identificată ca principală acţiune ce trebuie implementată conversia în acţiuni a datoriilor istorice pe care compania le are la bugetul de stat.

"În aceste condiţii se consideră că va creşte gradul de atractivitate a companiei prin eliminarea datoriilor istorice şi claritatea ce se oferă asupra situaţiei economice a companiei, aceasta nelăsând loc pentru ajustări ulterioare ale preţului, din acest punct de vedere", se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.

Privatizarea CNPR se va realiza prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului "Fondul Proprietatea", în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii. "În cazul în care < Fondul Proprietatea > nu îşi exercită dreptul de preferinţă ori şi-l exercită parţial, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, astfel încât, în oricare situaţie, participaţia sa la capitalul social al companiei să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare. Acţiunile nesubscrise de către Societatea Comercială < Fondul Proprietatea > ori de către investitorul selectat se anulează", conform documentului citat.

Numărul total de acţiuni ce vor fi emise de CNPR în cadrul majorării de capital, precum şi numărul de acţiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de instituţia publică implicată pentru a asigura respectarea cotei de participaţie ce urmează a fi dobândită de investitorul selectat, inclusiv prin luarea în calcul a cotei ce va fi deţinută de stat în urma conversiei creanţelor statului în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul.

Cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării companiei includ şi cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, a comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare şi a comisiei de negociere şi selecţie a investitorului pentru întreaga activitate desfăşurată şi vor fi suportate de CNPR.

Executivul a decis, la sfârşitul lunii mai 2013, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai 2013.

Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii, au purtat discuţii cu reprezentanţii CNPR, dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, arăta Ministerul pentru Societatea Informaţională la vremea respectivă.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România, are o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei şi operează printr-o reţea de peste 5.600 de oficii poştale cu acoperire naţională.

În data de 27 august a.c., Poşta Română a anunţat faptul că un număr de 2.392 de angajaţi din cadrul companiei au optat individual pentru concediere colectivă, într-o primă etapă a procesului de restructurare a companiei. La finalul procesului de restructurare, din companie vor fi disponibilizaţi, în total, 3.650 de angajaţi, pe baza procedurii şi a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR). Guvernul a aprobat, luna trecută, potrivit Agerpres, alocarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei de 7,4 milioane de lei, în vederea plăţii venitului lunar pentru persoanele disponibilizate din cadrul CNPR, în baza planului de disponibilizare aprobat potrivit legii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb