DATORITĂ IPO-ULUI MEDLIFE Brokerii: "2016 - an bun, dar nu fabulos pentru piaţa de capital"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 ianuarie 2017

Brokerii: "2016 - an bun, dar nu fabulos pentru piaţa de capital"

Acţiunile "Turbomecanica", cel mai bun plasament, în 2016

SIF Banat-Crişana - cea mai mare apreciere din BET-FI

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu a avut o evoluţie spectaculoasă, în 2016, însă brokerii spun că anul a fost unul bun, având în vedere că s-a încheiat cu listarea MedLife - primul IPO privat, încheiat cu succes în ultimii ani.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,11 milioane de euro, anul trecut, în urcare cu numai 2,78%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu numai 1,15%, la 7085,05 puncte (+0,78% raportat la euro).

Indicele BET Plus a înregistrat cea mai bună performanţă din rândul indicilor locali, cu un plus de 1,74%. La polul opus s-au aflat indicii BET-FI şi BET-NG, cu pierderi de 1,87% şi respectiv de 2,97%.

La nivelul BVB, cel mai mult s-au apreciat acţiunile "Turbomecanica", în 2016, cu 180,15%, raportat la moneda euro, fiind urmate de "Boromir" (+143,91%) şi Stirom (+117,23%).

În cadrul indicelui extins BET-XT, cea mai mare aprecierea a fost a acţiunilor "Electrica" (+7,64%, raportat la euro), iar SIF1 Banat-Crişana s-au clasat pe primul loc în cadrul BET-FI, cu o apreciere de 9,71%, raportată la moneda unică, în 2016.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult au urcat titlurile BT Maxim (+10,41%), anul trecut, topul fiind completat de BT Index Austria (+10,26%) şi OTP Avansis RO (+7,5%).

Mihai Căruntu, BCR: "Provocarea majoră pentru bursa de la Bucureşti constă în sporirea nivelului lichidităţii"

"Prin prisma succesului celor două oferte publice majore derulate în ultimul trimestru al anului, respectiv OMV Petrom şi Medlife, se poate considera că anul 2016 a fost unul notabil în sens pozitiv", ne-a spus Mihai Iulian Căruntu Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital Departamentul Cercetare Banca Comerciala Română. Domnia sa a adăugat: "Semnalul transmis de BVB este unul consistent în privinţa capacităţii ridicate a bursei de la Bucureşti de a absorbi titluri emise de companii de calitate, mai ales prin intermediul fondurilor de pensii locale. Succesul IPO-ului Medlife este important pentru bursa de la Bucureşti prin prisma faptului că poate fi privit drept exerciţiu replicabil de către companii locale importante controlate de antreprenori români şi/sau de către fonduri de private equity. Medlife reprezintă primul exit al unui fond de private equity prin intermediul BVB şi atrage atenţia că bursa poate fi privită şi drept platformă de exit dintr-o afacere de către fonduri de investiţii sau de către antreprenorii români. Cu alte cuvinte, o companie poate să vină la bursă şi fără să atragă finanţare, cel puţin nu într-o prima fază, aşa cum a fost de altfel şi cazul Romgaz. Această valenţă a bursei a fost mai puţin promovată şi a avut o vizibilitate relativ redusă în rândul antreprenorilor locali. În ceea ce priveşte provocarea majoră pentru bursa de la Bucureşti, aceasta constă fără îndoială în sporirea nivelului lichidităţii care, în pofida listărilor din ultimii ani (Romgaz, Electrica) şi al vânzărilor de pachete semnificative ale Fondului Proprietatea, nu reuşeşte să depăşească nivelul mediu de şapte-opt milioane euro pe şedinţa de tranzacţionare. Comparativ, bursa de la Budapesta a reuşit ca, la nivelul primelor nouă luni din 2016, cu numai patru emitenţi (OTP, MOL, Magyar Telecom, Richter) să realizeze o lichiditate medie de 29 milioane euro pe şedinţa (din care 16 milioane euro pe şedinţă pentru OTP). Explicaţiile unor astfel de diferenţe în privinţa nivelului lichidităţii pieţei acţiunilor sunt complexe, iar un «tratament» esenţial de lungă durată pentru lichiditatea redusă presupune dezvoltarea unui segment reprezentativ al investitorilor autohtoni care să investească activ la bursă atât direct, cât mai ales indirect prin fondurile mutuale diversificate şi pe acţiuni (există mai puţin de 20.000 de persoane fizice cu titluri la astfel de fonduri, adică cam câţi investitori individuali sunt activi la bursă în şase luni de zile, potrivit oficialilor BVB). În aceste condiţii va fi nevoie de eforturi instituţionale concrete şi de amploare susţinute pe termen lung, pe multiple canale, în zona educaţiei financiare".

În opinia analistului citat, BVB nu poate să rămână izolată în raport cu mişcările burselor externe, iar evenimentele precum cele cu impact asupra cotaţiilor petrolului, Brexitul sau alegerile din Statele Unite au avut impact şi vor continuă să influenţeze o piaţă mică de acţiuni precum cea de la Bucureşti: "Această influenţă se propagă mai ales indirect, prin deciziile pe care investitorii străini le iau referitor la expunerea pe pieţele mature, ceea ce influenţează alocările de capitaluri pentru pieţele mici de acţiuni. Pe de altă parte însă, există elemente de natură să susţină o decuplare parţială a pieţei de acţiuni de la Bucureşti de pieţele de acţiuni mature în cazul unor evoluţii mai ample ale acestora, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Nu trebuie neglijat caracterul defensiv al BVB reprezentat de companii din zona de energie şi utilităţi (FP, Petrom, Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica) care reprezintă peste 60% din capitalizarea free-float-ului BVB. Aceste companii, ce reprezintă de facto monopoluri şi oligopoluri, oferă o perspectivă stabilă asupra profitabilităţii şi a dividendelor pe termen mediu şi lung. Dacă luăm în calcul în cazul acestor acţiuni (cu excepţia SNP), un nivel al dividendului net pe acţiune estimat pentru 2016 între 5% şi 8%, atunci se poate vorbi de o atractivitate a acţiunilor de energie/utilităţi prin raportare la: i) randamentul mediu de 3,6% la care se tranzacţionează obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani, ii) la faptul că inflaţia încheie 2016 în teritoriu negativ, respectiv -0,5% la decembrie, iii) dobânzile ROBOR la trei şi şase luni sunt în zona de 0,8%, aflându-se respectiv de 1%. Astfel, raportat la instrumentele cu gradul de risc cel mai scăzut, acţiunile din energie şi utilităţi asigură un diferenţial pozitiv de remunerare îndeajuns de atractiv pentru ca principalele acţiuni de la BVB să nu fie considerate scumpe la actualele preţuri. Desigur, şi potenţialul de creştere al unor astfel de acţiuni este relativ limitat, acesta fiind de fapt în acord cu caracterul lor defensiv. În acest context trebuie să avem în vedere faptul că o creştere a dobânzilor în Statele Unite în 2017 ar antrena ieşiri de capital spre piaţa americană, generând o presiune ascendentă asupra randamentelor instrumentelor cu venit fix pe pieţele emergente inclusiv în România. Acest fapt ar fi în acord cu perspectivele de creştere a dobânzilor locale în lei, care ar fi de aşteptat să urmeze inflaţia anuală estimată în jur 1,7% în 2017. Cu alte cuvinte, pe măsură ce vom avansa în 2017, nivelul randamentului dividendului va fi probabil mai puţin atractiv decât se arată în prezent prin prisma premimum-ului de randament faţă de obligaţiunile guvernamentale şi alte instrumente cu risc scăzut, inclusiv clasicul depozit bancar".

Cristina Boicu, Raiffeisen Bank: "Randamente ale dividendelor de peste 5% pentru majoritatea titlurilor importante pot fi un punct de atracţie"

Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, apreciază că 2016 a fost un an intens, marcat de mai multe evenimente externe care şi-au pus amprenta puternic şi pe piaţa noastră: "În condiţiile în care mediul economic nu a mai avut o dezvoltare lină, ci una încetinită sau accelerată de evenimente sociale, politice, a fost mult mai greu de estimat evoluţia pieţei".

Potrivit domniei sale, în 2016 au fost mai multe discuţii despre o Contraparte Centrală, care ar ajuta în mod deosebit dezvoltarea pieţei prin creşterea încrederii investitorilor mari în piaţa noastră. De asemenea, includerea pe lista de monitorizare a indicelui FTSE Emerging Markets este primul pas spre lumea fondurilor de investiţii care urmăresc pieţele emergente, consideră analistul citat.

Cristina Boicu ne-a mai spus că revenirea preţului petrolului a atras atenţia investitorilor care au urmărit de aproape subiectul şi cele două companii cu expunere în sector, Petrom şi Romgaz: "De asemenea, băncile au fost intens monitorizate anul acesta, cel mai lichid emitent fiind Banca Transilvania, în ciuda legilor care au afectat acest sector".

Deşi ratele de dobândă au început să crească, doamna Boicu se aşteaptă ca investiile bursiere să genereze randamente superioare acestora şi în viitor, pe fondul încrederii globale în creşterea Economică: "De asemenea, randamente ale dividendelor de peste 5% pentru majoritatea titlurilor importante pot fi un punct de atracţie".

Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: "Cele mai ridicate randamente în 2016 au fost aduse de companiile din eşalonul secund"

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare rămâne foarte scăzută, chiar dacă a crescut puţin faţă de 2015, ne-a transmis Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare Intercapital Invest: "Upgrade-ul la statutul de piaţă emergentă şi o posibilă dezgheţare a listărilor după reuşită MedLife şi listarea destul de probabilă a Hidroelectrica în 2017 ar putea să îmbunătăţească şi acest indicator în mod semnificativ în următorii 2-3 ani".

În opinia domnului Grigoraş, frâna majoră în dezvoltarea pieţei de capital rămâne reticenţa celor care au economii de a-şi diversifica portofoliul investiţional prin cumpărarea de acţiuni pe piaţa de capital: "Chiar dacă randamentele depozitelor bancare şi ale produselor de investiţii clasice sunt la minime istorice, apetitul la risc rămâne unul extrem de scăzut, cel mai probabil datorită educaţiei financiare extrem de scăzute.

O altă frână majoră este lipsa listărilor companiilor în care statul este acţionar semnificativ. Deşi se discută intens de nenumărate listări la bursă a companiilor cu capital de stat şi apar sistematic planuri ambiţioase ale Guvernului în acest sens, ultima listare a unei companii în care statul este acţionar semnificativ a fost Electrica şi s-a realizat în 2014. Listarea unor companii cum ar fi Hidroelectrica, CEC Bank, Romtelecom care beneficiază de o notorietate foarte ridicată în rândul publicului larg ar putea atrage la bursă foarte multe persoane care ar investit pentru prima dată. Astfel de listări ar putea atrage la bursă şi companii cu capital privat.

Un aspect pozitiv şi de mare însemnătate pentru dezvoltarea viitoare a pieţei este reuşita listării MedLife.

Anul trecut, investitorii au preferat să cumpere acţiuni lichide care au distribuit dividende însemnate, potrivit brokerului citat, care ne-a declarat: "La fel ca în anii precedenţi, investitorii s-au îndreptat către companiile din sectoarele energetic, utilităţi sau financiar. Chiar dacă companiile care au distribuit divedende însemnate au fost preferatele investititorilor, cele mai ridicate randamente în 2016 au fost aduse de companiile din eşalonul secund cum ar fi Vrancart Adjud (VNC), Compa Sibiu (CMP), Teraplast (TRP) sau Turbomecanica (TBM). Situaţia se poate perpetua şi în 2017".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Atât timp cât nu vedem un şoc exogen major, mediul rămâne pozitiv pentru investiţiile bursiere"

Succesul IPO-ului MedLife a fost, de departe, cel mai important eveniment pozitv pentru BVB, în 2016, consideră Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville"

Domnia sa ne-a mai spus: "De asemenea, includerea BVB pe lista de aşteptare pentru statutul de piaţă emergentă este un lucru pozitiv. Ca semnale negative, am notat existenţa unor propuneri la nivel politic pentru oprirea listărilor la BVB ale companiilor de stat şi, chiar, pentru unele renaţionalizări".

La BVB a existat în continuare interes pentru companiile care plătesc dividende (ex. companii de utilităţi), dar şi pentru domeniul bancar, mai apreciază brokerul citat, adăugând: "În plus, industria de apărare a fost pentru o perioadă în lumina reflectoarelor, mai ales pe fondul tensiunilor NATO - Rusia".

În opinia sa, atât timp cât nu vedem un şoc exogen major (de exemplu din China sau de pe piaţa globală a obligaţiunilor), mediul rămâne pozitiv pentru investiţiile bursiere.

"Deşi nu am văzut un an spectaculos, a existat suficientă volatilitate la nivel extern. Având în vedere că, la final de an, am avut un IPO de succes al unei companii locale importante, înclin să spun că 2016 a fost un an bun, fără a fi fabulos", ne-a transmis Ovidiu Dumitrescu.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Trăgând linie, am avut un an mai degrabă static"

Alin Brendea, director general adjunct "Prime Transaction", este de părere că 2016 a fost un an cu două jumătăţi distincte: prima jumătate, mai slabă - în care am înregistrat scăderi semnificative la un moment dat - şi o a doua jumătate în care piaţa a revenit, însă nu cu suficientă forţă pentru a clama un 2016 de succes pentru piaţa locală: "Trăgând linie, am avut un an mai degrabă static, dar care s-a terminat într-o notă pozitivă generată de succesul ofertei de vânzare Medlife".

În opinia sa, evenimentele pozitive nu au fost puţine, anul trecut: "Dintre cele mai importante am putea enumera: politica atractivă de dividend pentru multe dintre companiile listate (mai ales cele unde statul este acţionar majoritar), intrarea pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă de către FTSE şi, poate cel mai important, succesul ofertei Medlife. Principala frână a constat în menţinerea unei lichidităţi bursiere scăzute, fapt care nu oferă o fluiditate pe măsură pieţei locale".

Alin Brendea consideră că investiţia pe piaţa de capital va fi o oportunitate pentru investitori mai ales prin comparaţie cu celelalte alternative de investiţie: "Avem în continuare argumente foarte bune pentru investiţia în acţiuni româneşti: subevaluarea fundamentală, politica de dividend generoasă, posibila upgradare a pieţei locale la nivelul de piaţă emergentă. Nu în ultimul rând, evoluţiile bune ale pieţelor externe, precum şi lipsa unor riscuri semnificative pe termen scurt sunt argumente solide pentru o astfel de ipoteză".

În topul plasamentelor a fost, anul trecut, aurul, cu un avans de 12,84% a cotaţiei la cursul BNR, raportat la euro. Leul a înregistrat o depreciere de 0,37% în raport cu euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb