Media exporturilor zilnice de gaze naturale ale gigantului rus Gazprom prin conductele spre Europa a crescut cu 17% în prima jumătate a lunii februarie, comparativ cu ianuarie, în baza livrărilor efectuate via Turcia, potrivit calculelor efectuate de agenţia Reuters.
În condiţiile în care Rusia nu mai livrează gaze naturale prin gazoductele Yamal-Europe şi Nord Stream, singurele rute prin care acestea ajung în Europa sunt prin Ucraina şi prin conducta Turkstream, care traversează Marea Neagră.
Potrivit datelor furnizate de Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze Naturale (ENTSOG), în primele 15 zile din luna februarie, media livrărilor zilnice de gaze ale grupului Gazprom către Europa a urcat a 67,8 milioane metri cubi, faţă de o medie de 58,1 milioane metri cubi pe zi în ianuarie. Calculele Reuters arată că exporturile de gaze prin conducte spre Europa, în prima jumătate a lunii februarie, au ajuns la un total de un miliard de metri cubi.
Gazprom, care anterior publica datele privind exporturile sale de două ori pe lună, a încetat să mai publice astfel de cifre de la debutul anului 2023, iar acum nu a răspuns solicitărilor Reuters privind comentarii pe marginea calculelor făcute de agenţie.
Rusia şi Turcia au lansat în mod oficial gazoductul Turkstream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020. Această conductă transportă gazele naturale ruseşti spre ţările din sudul Europei via Marea Neagră şi Turcia.
Conform calculelor Reuters, livrările Gazprom spre Uniunea Europeană via conducta Turkstream şi Ucraina s-au ridicat la un total de 1,02 miliarde metri cubi în primele 15 zile din februarie, din care aproximativ 560 de milioane de metri cubi, sau 37,3 milioane metri cubi pe zi, au fost trimise via Turkstream. Tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina în primele 15 zile din februarie s-a ridicat la 458 milioane metri cubi, sau o medie de 30,5 milioane metri cubi pe zi.
Pentru comparaţie, în luna decembrie a anului trecut, exporturile spre Europa via aceste două rute s-au ridicat la 2,5 miliarde metri cubi, din care 1,2 miliarde metri cubi, respectiv 39,6 milioane metri cubi pe zi, au fost livraţi via Turcia. În ianuarie însă, livrările au scăzut cu aproape 30%, până la 1,8 miliarde metri cubi, în condiţiile în care în primele 15 zile din ianuarie, exporturile Gazprom spre Europa s-au cifrat la 955 milioane metri cubi.
O altă analiză Reuters arăta, săptămâna aceasta, că pierderea vânzărilor realizate pe piaţa din Europa ar putea reduce la jumătate veniturile din exporturi realizate în acest an de grupul Gazprom, ceea ce ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus.
Potrivit calculelor Reuters, veniturile realizate de Gazprom de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut până la 3,4 miliarde de dolari în luna ianuarie 2023, de la 6,3 miliarde de dolari în ianuarie anul trecut, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze spre Europa. Dacă această tendinţă va continua, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, când volumul exporturilor realizate de grupul rus s-a redus cu aproape jumătate.
Potrivit cifrelor comunicate de Gazprom, volumul exporturilor companiei a scăzut cu 46% în 2022.
Gazprom nu a oferit estimări cu privire la exporturile sale de gaze pentru acest an. Însă în conformitate cu prognozele unor analişti, exporturile în afara Comunităţii Statelor Independente ar putea ajunge la 50-65 miliarde metri cubi, excluzând livrările spre China.
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 53,9 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 52,29 euro, iar la ora 13.34 atingea 52,35 euro.
------------------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 0,2% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 85,24 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a urcat cu 0,1%, la 78,65 dolari barilul la ora locală 08.34.
Grecia şi Bulgaria vor lua în considerare revizuirea proiectului conductei de transport al ţiţeiului de la portul elen Alexandroupolis la Marea Egee la portul bulgăresc Burgas, la Marea Neagră, a anunţat ieri premierul elen Kyriakos Mitsotakis, transmite Reuters.
Bulgaria analizează construirea unui oleoduct Trans-Balkan de 300 km, care să asigure aprovizionarea cu ţiţei din afara Rusiei pentru singura sa rafinărie de la Marea Neagră (controlată de grupul rus Lukoil).
După întâlnirea la Atena cu preşedintele bulgar Rumen Radev, Mitsotakis a declarat că oleoductul îi va oferi Bulgariei surse alternative de aprovizionare şi un mod "mai sigur, mai rapid şi mai ieftin" de a transfera combustibilul, notează Agerpres.
În condiţiile în care, în urma războiului, Moscova a tăiat livrările de gaze către Bulgaria, Grecia a oferit gaze prin singurul să terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Revithoussa, la vest de Atena. Cele două ţări au convenit, de asemenea, ca producătorii eleni de energie să poată stoca gaze în Bulgaria, în timp ce firmele bulgare ar putea folosi Revithoussa, a explicat Mitsotakis, adăugând: "Ambele ţări vor avea asigurat accesul la infrastructura crucială pentru securitatea lor energetică".
Grecia vrea să devină o rută europeană cheie de tranzit pentru gazele care vin în zona Balcanilor de la Marea Mediterană, dar şi din nord, iar pentru acest obiectiv majorează investiţiile în infrastructură.
------------------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 0,1%, la 1.844,30 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.34, cea spot - cu 0,2%, la 1.833,07 dolari/uncie.
------------------------------
Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,75 dolari/buşel la ora 08.34, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,2%, la 6,73 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 17.02.2023, 11:42)
Exporturile de gaze sunt in crestere luna la luna dar per total, sunt tot in scadere. Cum e februarie 2023 fata de februarie 2022???
Restul e cancan pentru iubitorii de rusi!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 11:48)
Corect!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 14:43)
Ce comparatie stupida (2020.02 cu 2023.02),
UE din 2022.09.21. prin sanctiuni, teoretic nu mai importa gaz rusesc,
mai intai te informezi (nu de la CNN) apoi comentezi
1.3. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Johnny în data de 17.02.2023, 16:46)
Ceva la fel am vrut sa-i scriu si eu (poate un pic mai dur), dar am lasat-o balta. Individul compara mere cu pere. Iarna trecuta a fost altfel, au disparut livrarile prin NS1, Rusia a oprit livrarile catre unele tari UE (ex Bulgaria) si multe alte motive pentru care merele nu-s ca perele! Dar are si el papagalismele specifice subspeciei lui, respectiv neomiterea mantrei "iubitorii de rusi".
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de antonim în data de 17.02.2023, 16:58)
Oricare ar fi motivul scăderii, Rusia vinde zgârci și se duce în cap. Cam ăsta e subiectul sancțiunilor.
1.5. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Johnny în data de 17.02.2023, 17:13)
Antonime, vezi c-ai dat-o pe langa! Gazul rusesc nu intra, deocamdata, sub regimul sanctiunilor. Oricum, din partea mea sa se duca in cap si RU si UA, dar sa nu fim si noi atasati la caderea lor!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de antonim în data de 17.02.2023, 18:46)
Au scazut vanzarile, griguță. UE a făcut stocuri pe bază de gaz lichefiat din lipsă de sancțiuni, pitic sovietic?
1.7. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Johnny în data de 17.02.2023, 20:00)
"pitic sovietic" zici/scrii?! Daca stiam ca "discut" cu un alt papagal, nu ma mai deranjam! Bai, voi chiar nu aveti macar o sinapsa disponibila, cat sa intelegeti ca avem dreptul la pareri, fara a fi catalogati de ciumplaci ca voi? Totusi, ca sa te simti macar un pic normal, am sa te bag in seama cu prostia cu gazul lichefiat. Daca nu-ti provoaca migrena la neuron, nu ti-ar strica sa te interesezi cum sta treaba cu gazul asta minune! Ia mai intreaba si tu cat poate Europa primi la actualele capacitati de descarcare si transport. In rest, mai bine te retragi in cuibul tau/vostru de papagal/i.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de antonim în data de 17.02.2023, 23:41)
Tu nu întrebi, doar faci propagandă sovietică de pitic sovietic ce ești.
Dacă rezervele s-au făcut și cu gaz lichefiat înseamnă că rușii au exportat mai puțin. Nu e tocmai necesar să fii genial, doar starea de mononeuronat te-ar putea deranja cât să continui să faci propagandă pentru proști.
2. Se rezolva :)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.02.2023, 16:20)
Turkstream e sora lui Nordstream. La o adică, va dispărea și asta, din cauze naturale:)
Mă mir că durează atât.
Și atunci se va spune că turcii sunt de vină:)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 19:51)
Nu este chiar asa de usor. Nu vede picior de american Marea Neagra.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 17.02.2023, 23:44)
wow, de parcă în anii '90 ai fi acceptat că rușii vor fi snopiți în vestul URSS. :)