DAVID SUMMERFIELD, DIRECTOR DE DEZVOLTARE REGIONALĂ AL METINVEST: "Avem o strategie agresivă în România, ca să creştem mai mult decât PIB-ul"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 2 iulie 2014

"Avem o strategie agresivă în România, ca să creştem mai mult decât PIB-ul"

Grupul Metinvest, controlat de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a deschis o reprezentanţă comercială în ţara noastră

Summerfield: "Posibila interzicere a importurilor ucrainene de către ruşi - o provocare, dar şi o oportunitate"

Grupul Metinvest, controlat de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a deschis, ieri, o reprezentanţă comercială în ţara noastră - Metinvest Carpathia -, pentru a-şi consolida relaţia pe care o are cu clienţii din România.

System Capital Management (SCM), cu sediul în Doneţk, considerat cel mai mare holding financiar şi industrial din estul Ucrainei, fiind deţinut în totalitate de Rinat Ahmetov (unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk şi fost membru în parlamentul ucrainean), deţine 71,25% din acţiunile Metinvest, restul de 23,75% aparţinând Grupului SMART.

Reprezentanţii companiei spun că au ales să-şi deschidă o reprezentanţă comercială pe piaţa autohtonă întrucât aceasta este una dintre cele mai mari din Europa de Est şi are un potenţial considerabil de creştere. De asemenea, România are o poziţie geografică favorabilă faţă de furnizorii regionali cheie, printre care se numără Ucraina şi Bulgaria.

Metinvest, furnizor principal pe piaţa oţelurilor laminate plate şi profilate, este o companie integrată vertical, adică autosuficientă din punct de vedere al resurselor, relativ tânără pe piaţă, activând din 2006, potrivit lui David Summerfield, directorul de dezvoltare regională al companiei, care a subliniat, ieri, că societatea a întâmpinat şi dificultăţi, în toţi aceşti ani, având, însă, "un parcurs interesant".

Domnia sa a subliniat: "Drumul către integrare verticală a început în 2010 şi am început să facem progrese în acest sens în anul 2011. (...) Afacerile din Europa de Vest reprezintă modelul comercial cel mai serios. (...) Perspectiva cu privire la viitorul nostru în Europa şi, în special, în România, ţine foarte mult de faptul că suntem auto-suficienţi în ceea ce priveşte resursele. Piaţa din Europa de Sud-Est este pusă pe agenda noastră pentru a avea un model occidental de colaborare şi durabilitate. Am ales România şi nu ne oprim aici. Călătoria va continua - este un început de drum care nu se va termina niciodată. Vom deschide şi alte reprezentanţe şi depozite în Europa, anul acesta şi anul viitor".

Veselin Socolov, directorul general al Metinvest Carpathia, a precizat că decizia de a deschide o reprezentanţă comercială în România a avut la bază şi rezultatele economice pozitive înregistrate de ţara noastră anul trecut, precum şi estimările economice pentru acest an. Potrivit domniei sale, piaţa autohtonă consumă, anual, aproximativ 2,5 milioane de tone de oţel.

Anul trecut, câştigurile Metinvest, la nivel global, s-au cifrat la 13 miliarde dolari, iar producţia de oţel a fost de 12 milioane de tone, potrivit lui David Summerfield.

Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui scurt interviu, ce probleme poate avea compania ca urmare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia şi cum vor putea fi soluţionate acestea.

Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze în România activitatea companiei pe care o reprezentaţi?

David Summerfield: Deocamdată, ne-am făcut un proiect pentru următorii trei până la cinci ani şi scopul nostru este să avem o rată de creştere mai mare decât rata de creştere a pieţei. Vorbim despre o rată de creştere de 2-4% pentru PIB, iar intenţia noastră este să depăşim acest nivel de dezvoltare. Avem deja un portofoliu de clienţi şi dorim să ne folosim de prezenţa lor pentru realizarea unei strategii agresive în vederea unei creşteri mai mari decât cea a pieţei. În prezent, avem produse în valoare de peste 200 de milioane dolari pe care dorim să le aducem pe piaţa din România.

Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa de profil din ţara noastră?

David Summerfield: Există o producţie internă intensă, cu producători foarte importanţi pentru sprijinirea pieţei de profil din România. Cu toate acestea, şi noi punem la dispoziţie o gamă foarte largă de produse şi investim foarte mult în bunurile companiei noastre, motiv pentru care considerăm că putem să sprijinim dezvoltarea pieţei din România, atât din punct de vedere al noilor proiecte de infrastructură, cât şi în ceea ce priveşte lucrările de construire de la metrou.

Reporter: În ce mod a fost afectată activitatea Metinvest de conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi ce perspective există, în opinia dumneavoastră, din acest punct de vedere?

David Summerfield: Această întrebare are un răspuns foarte neclar, întrucât putem specula foarte mult. De aceea, nu vă pot vorbi decât despre ce s-a întâmplat şi despre ceea ce se întâmplă în prezent. Acum, nu avem nicio problemă, iar cel mai important fapt este că am reuşit să ne îndeplinim obligaţiile faţă de clienţi. Reuşim să gestionăm situaţia şi acest lucru reiese foarte clar din rezultatele noastre financiare.

Reporter: Totuşi, Federaţia Rusă a interzis livrarea de gaze către Ucraina. Cum a fost afectată activitatea companiei pe care o reprezentaţi de această interdicţie, în condiţiile în care Metinvest este un mare consumator de gaze?

David Summerfield: Evident că a crescut preţul gazelor, dar noi am avut în vedere această posibilitate şi ne-am ocupat în avans de ea. Se pot întâmpla astfel de lucruri şi în viitor şi normal că acest lucru va avea un impact asupra modului în care ne gestionăm afacerea, dar, din punct de vedere logistic, funcţionăm la fel ca în trecut. Cel mai important lucru este să-i facem pe clienţi conştienţi de faptul că suntem transparenţi în comunicarea cu ei. Acest lucru este cheia succesului, iar noi folosim această cheie pentru a nu avea probleme.

Reporter: Dacă ruşii vor interzice importurile din Ucraina, care sunt pieţele către care vă veţi reorienta livrările?

David Summerfield: Avem noroc din acest punct de vedere, deoarece suntem o companie globală şi avem puncte de lucru în Asia, în America Latină, în America de Nord, având o prezenţă destul de puternică şi în Europa. Portofoliul din Rusia este important şi evident că poate apărea o problemă în cazul interzicerii importurilor ucrainene de către ruşi, dar, chiar şi în acest caz, vom putea vinde în Asia, în America şi în Orientul Mijlociu. Deci, clar va fi o provocare, dar şi o oportunitate.

Reporter: Unde, mai precis, sunteţi prezenţi cu unităţi de producţie şi cu reprezentanţe comerciale?

David Summerfield: Avem unităţi de producţie în Ucraina, în Marea Britanie, în Italia şi în SUA. Deţinem peste 100.000 de angajaţi la nivel global şi exportăm produse în toată lumea - în America de Sud şi de Nord, în Europa, în Orientul Mijlociu, avem şi în Turcia o piaţă, în Irak, în Coreea, în Indonezia etc.

Reporter: Intenţionaţi să vă mai extindeţi activitatea?

David Summerfield: Dorim să ne extindem continuu portofoliul. În Africa de Nord, de exemplu, ar fi foarte interesant să ne consolidăm poziţia. De asemenea, în Europa, pentru că este vecina noastră şi este important din punct de vedere logistic.

Reporter: Mulţumesc!

Ucraina şi România au toate premisele de dezvoltare, mai ales din punct de vedere metalurgic, este de părere Marianna Mihăileanu, secretarul general al Camerei de Comerţ Bilaterală România-Ucraina (CCBRU).

Domnia sa a precizat că o proporţie de 21% din totalul exporturilor ucrainene către ţara noastră reprezintă metale feroase (185.000 de tone de oţelori laminate). Următoarele locuri în această structură sunt minereurile (18,9%), lemnul şi produsele din lemn (14,5%), încălţămintea (8,5%), maşinile electrice (7,95%), îmbrăcămintea (4,9%), combustibilul mineral (4,4%) şi alte produse (19,8%).

Volumul schimburilor comerciale între cele două ţări s-a ridicat, anul trecut, la 1,45 miliarde dolari, soldul comercial fiind de circa 390 de dolari în favoarea României, după cum a declarat doamna Mihăileanu. La finalul lunii aprilie 2014, volumul schimburilor comerciale s-a ridicat la 561 milioane de dolari, soldul fiind de 146,6 milioane de dolari în favoarea noastră. În primele patru luni ale anului în curs, volumul schimburilor comerciale româno-ucrainene a crescut cu 18,13%, importurile crescând cu 5,22%, iar exporturile - cu 9,85%.

Reprezentantul CCBRU a subliniat că deschiderea, în ţara noastră, a Metinvest Carpathia este în avantajul ambelor state.

Grupul Metinvest are 20 de reprezentanţe comerciale şi depozite în Europa, inclusiv în Balcani, Ţările Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel global, Metinvest are reprezentanţe comerciale în 21 de ţări şi mai mult de 5.300 de clienţi, dintre care 1.600 în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb