De ce a fost oprit Oprea

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2009

De ce a fost oprit Oprea

Gabriel Oprea - asociat cu prietenii lui Mitrea

Trei Cocoşi: legătura Oprea - Cocoş

Gabriel Oprea a demisionat şi de la conducerea PSD Ilfov

Virgil Ardelean, motivul real al îndepărtării lui Oprea de la Interne, a demisionat de la conducerea "doi şi-un sfert"

Miza reală a scandalului din PSD: cine va controla partidul după Congresul din acest an

Fostele relaţii de afaceri în care a fost implicat Gabriel Oprea pot explica în bună măsură scandalul din PSD care a dus la înlăturarea sa de la Ministerul de Interne, după doar trei săptămâni. Oprea pare să fi fost mai degrabă victima relaţiilor tot mai tensionate dintre Mircea Geoană şi Miron Mitrea. Numirea lui Virgil Ardelean la şefia serviciului secret din cadrul Ministerului de Interne a fost percepută de Geoană ca o revigorare a grupării de la Cluj, al cărei lider este Ioan Rus, fostul ministru de Interne în Guvernul Năstase.

Ioan Rus a fost cel care în februarie 2001 a sporit puterile serviciului secret al Ministerului de Interne, condus atunci tot de Virgil Ardelean, asigurându-i o forţă similară cu cea a SRI, printr-o ordonanţă de urgenţă promovată rapid în prima lună a Guvernului Năstase.

Creşterea influenţei grupării de la Cluj şi a lui Miron Mitrea în partid, după preluarea serviciului secret de la Interne, l-a speriat pe Geoană, care în prima parte a acestui an va trebui să facă faţă unui nou Congres al PSD, în care va fi sau nu revalidat drept preşedinte al partidului.

Mircea Geoană cunoaşte foarte bine forţa grupărilor Mitrea şi Rus, pentru că ele sunt cele care l-au învins pe Ion Iliescu la congresul din 2005 şi l-au făcut pe el, în mod surprinzător, preşedintele partidului.

Gruparea de la Cluj este chiar aceea care a negociat cu Traian Băsescu formarea Alianţei PSD-PD-L, la care s-a lucrat aproape doi ani după cum declară vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu, alt apropiat al lui Ioan Rus. Tot gruparea de la Cluj a fost cea care a reuşit numirea lui George Maior ca şef al SRI, în 2006, după scandalul fugii lui Hayssam. Astfel, prin numirea lui Virgil Ardelean, Mircea Geoană risca să nu aibă nicio influenţă nici la SRI, nici la "doi şi-un sfert", tocmai când reuşise să devină vicepreşedintele CSAT...

După celebra stenogramă prin care Mitrea ameninţa, supărat, că pierduse postul de vicepreşedinte al Senatului, că şi-a înfipt adânc colţii în "gâtul lui Mircea Geoană" şi nu se va lăsa până nu-i "va rupe capul", relaţiile dintre cei doi s-au rupt definitiv, astfel încât fiecare a încercat în ultimele două săptămâni să se lovească reciproc.

Deocamdată, Mitrea i-a "rupt capul", prin ricoşeu, chiar unui apropiat al său - Gabriel Oprea.

Cine urmează? Căci până la congres mai sunt câteva luni bune...

Miza reală a acestui scandal este de fapt cine va controla PSD după viitorul congres, într-un an în care vom avea alegeri prezidenţiale.

Oprea, asociat cu prietenii lui Mitrea

Relaţiile dintre Miron Mitrea şi Mircea Geoană au devenit tot mai tensionate după izbucnirea scandalului afacerii Protan din Popeşti Leordeni, în care s-au luptat reprezentanţii celor două tabere.

Pe de o parte, Robert Negoiţă, afaceristul imobiliar, apropiat de Mircea Geoană, a reuşit închiderea afacerii Protan pentru a-şi dezvolta investiţiile imobiliare uriaşe din zonă, afectând direct interesele lui Cristian Burci şi ale fraţilor Creştin (apropiaţi de Miron Mitrea), care controlează Protan SA.

Fraţii Dumitru şi Vasile Creştin, apropiaţi de gruparea Mitrea, au figurat în ultimii ani ca asociaţi în două firme chiar cu Gabriel Oprea: Petrocris Exchange SRL, Oil Service International.

Trei Cocoşi: legătura Oprea - Cocoş

Gabriel Oprea şi Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, au înfiinţat, în anul 2000, firma "Trei Cocoşi - Complex International SRL, un restaurant lângă parcul Herăstrău. Presa a speculat că patronii de la Trei Cocoşi au dat un adevărat tun imobiliar în timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu, cu sprijinul acestuia care ar fi blocat retrocedarea unui teren către foştii proprietari. Firma "Trei Cocoşi" ar fi cumpărat astfel cu nici 100.000 de euro de la municipalitate, în Parcul Herăstrau, un teren cu active care azi valorează peste 4 milioane de euro.

Rolul lui Traian Basescu, primarul general de atunci, a fost să blocheze cererea de retrocedare a moştenitorilor legali până la perfectarea tranzacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb