De ce merge Vestul pe calea greşită împotriva Rusiei?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2014

De ce merge Vestul pe calea greşită împotriva Rusiei?

Când scriu aceste rânduri, ecourile din presa internaţională nu s-au materializat. Dacă în următoarele zile tăcerea va deveni asurzitoare, atunci vom şti că "Vestul este pe calea greşită".

Acesta este titlul unui editorial din Handelsblatt, cel mai important cotidian economic german, al cărui autor este Gabor Steingart, editorul şef al publicaţiei. Dar ce l-a determinat pe Steingart să se implice, mai ales că articolul apare pe site-ul cotidianului în germană, engleză şi rusă?

Să fie sentimentul unui marş inexorabil către o confruntare militară pe care nimeni nu şi-o permite, mai ales cei care înghit pe nerăsuflate propaganda politicienilor şi a slugilor lor din presă?

"Fiecare război este însoţit de o mobilizare mentală: febra războiului", scrie Gabor Steingart în introducere. Apoi aminteşte că "nici oamenii deştepţi nu sunt imuni în faţa acestei febre", oferind exemplul lui Max Weber, renumitul sociolog, filosof şi economist german de la începutul secolului trecut. După declanşarea Primului Război Mondial, Weber a declarat că "acest război, cu toate atrocităţile lui, este un lucru minunat, este o experienţă care merită trăită".

După ce a evocat şi îndemnurile la luptă ale altor intelectuali germani, printre care s-au regăsit Max Planck sau Wilhelm Röntgen, Steingart întrerupe brusc firul naraţiunii, pentru a declara că "istoria nu trebuie să se repete". Din păcate, afirmaţia sa nu pare să-l convingă nici măcar pe el însuşi.

De ce? Deoarece "Congresul american dezbate deschis înarmarea Ucrainei", iar fostul consilier prezidenţial Zbigniew Brzezinski recomandă înarmarea cetăţenilor pentru a face faţă luptelor de stradă. Din fericire, recomandarea lui Brzezinski nu are şanse mari de punere în practică, în condiţiile în care autorităţile de la Kiev nu ştiu exact împotriva cui vor fi folosite acele arme.

"Ziare despre care credeam că sunt interesate mai mult de idei şi raţionamente, mărşăluiesc acum alături de politicieni prin apelurile de impunere a sacţiunilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin", scrie Steingart, iar "titlurile dezvăluie o tensiune agresivă caracteristică huliganilor care îşi susţin echipele".

Exemplele sale pornesc de la Tagesspiegel, care scrie că "a venit timpul să se sfârşească vorbăria", continuă cu Süddeutsche Zeitung, mult mai "revoluţionar" cu al său "acum sau niciodată", şi se termină cu apelul revistei Der Spiegel, care susţine că este momentul pentru "sfârşitul laşităţii".

Aceste titluri l-au determinat pe editorul şef de la Handelsblatt să scrie că "jurnalismul german a trecut de la echilibru la agitaţie în doar câteva săptămâni", chiar dacă sunt foarte multe întrebări fără răspuns. "A început totul cu invazia Crimeei sau Vestul a fost cel care a promovat primul destabilizarea Ucrainei?", se întreabă Gabor Steingart. "Vrea Rusia să se extindă către vest sau NATO către est?", continuă editorul şef al cotidianului Handelsblatt.

Steingart recunoaşte că nu are răspunsuri pentru aceste întrebări şi nici "nu încearcă să dezvăluie adevăruri ascunse", ci doar să contribuie la calmarea discursului public, în condiţiile în care "politica escaladării arată că Europei îi lipseşte foarte mult un scop realist", spre deosebire de SUA, "unde ameninţările şi bravada sunt doar simple elemente ale pregătirilor electorale".

Despre Cancelarul Angela Merkel, editorul şef de la Handelsblatt arată că "nu are circumstanţe atenuante" ca cele de mai sus, iar "geografia îi forţează pe toţi cancelarii Germaniei să fie mai serioşi". "Ca vecini ai Rusiei şi ca parte a comunităţii europene, noi germanii avem un interes vital în stabilitate şi comunicare" şi nu "putem privi Rusia prin ochii Tea Party-ului american", mai scrie Gabor Steingart.

El a amintit de moderaţia fostului cancelar Willy Brandt în faţa ridicării zidului din Berlin, pe vremea când era primarul oraşului. La primirea Premiului Nobel pentru Pace, Brandt a explicat atitudinea sa: "În perioadele critice am fost lăsaţi mereu să ne descurcăm singuri; guralivii nu au avut nimic de oferit". Acţiunile lui Willy Brandt, care a urmat îndeaproape sfaturile consilierului său Egon Bahr, sunt descrise pe larg în articolul lui Steingart la adresa www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/essay-in-englisch-the-west-on-the-wrong-path/10308406.html.

Acum trăim vremuri în care astfel de politicieni nu se prea găsesc, iar Nobelul pentru Pace se acordă pe alte criterii.

În opinia lui Gabor Steingart, "guralivii s-au întors, iar sediul lor este la Washington", dar "nimeni nu ne forţează să le urmăm ordinele", mai ales că acestea "nu contribuie la protecţia cetăţenilor Germaniei, ci ar putea, mai degrabă, să-i pună în pericol".

Pentru Steingart nu are niciun sens urmarea apelurilor de la "un Obama lipsit de idei strategice", care se îndreaptă spre confruntarea directă cu Putin, o confruntare al cărei rezultat nu poate fi decât "o fundătură".

Cuvintele lui Henry Kissinger, care a declarat că "testul politicii nu este modul în care porneşte ceva, ci acela în care se sfârşeşte", au fost amintite de Steingart pentru a susţine afirmaţia că "demonizarea lui Putin nu este o politică, ci doar un alibi pentru lipsa acesteia".

"Dacă Vestul ar fi judecat invazia SUA din Irak după aceleaşi standarde folosite pentru judecarea lui Putin, atunci lui George W. Bush i s-ar fi interzis intrarea în UE, iar investiţiile externe ale lui Warren Buffett ar fi trebuit îngheţate", mai scrie editorul şef de la Handelsblatt.

Despre un posibil succes al Vestului, care să "îngenuncheze Rusia prin intermediul presiunilor economice şi izolării politice", Gabor Steingart caracterizează o astfel de victorie drept lipsită de conţinut. "La ce foloseşte să avem o Rusie în genunchi?", se întreabă acesta, şi "cum am putea trăi împreună într-o casă europeană, alături de un popor umilit?"

Pentru Steingart, zidul care pare să se ridice între Europa şi Rusia are o mare poartă, care "poate fi deschisă cu cheia pe care scrie reconcilierea intereselor".

Dar pentru aceasta trebuie să se renunţe întâi la politica sancţiunilor, pe care Willy Brandt nu a folosit-o niciodată, deoarece "nu există cazuri istorice în care naţiunile sancţionate şi-au cerut scuze şi au devenit obediente după aceea". Apoi editorul şef de la Handelsblatt continuă cu o afirmaţie cel puţin surprinzătoare: "Rusia nu a fost niciodată mai unită în jurul preşedintelui, iar aceasta aproape te face să crezi că agitatorii din Vest sunt plătiţi de serviciile secrete ruseşti".

"Politica escaladării nu are un scop realist şi dăunează intereselor Germaniei" este concluzia lui Steingart, care se pronunţă pentru "stabilirea unui parteneriat al dezvoltării între Europa şi Rusia", paternitatea noţiunii fiind atribuită lui Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe.

În ceea ce priveşte anexarea Crimeei, Steingart scrie că reprezintă o violare clară a legilor internaţionale, iar susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, de asemenea, "nu face casă bună cu ideea noastră de suveranitate". Aceste acte s-au produs într-un anumit context, în opinia editorului şef de la Handelsblatt, însă pentru Germania contextul este puţin mai complicat. "Noi suntem o societate în perioada de probă", arată Gabor Steingart, după ce aminteşte de cele două agresiuni ale Germaniei împotriva Rusiei din ultimul secol, şi "nu putem acţiona ca şi când violarea legilor internaţionale a început cu evenimentele din Crimeea".

Intelectualii care au susţinut intrarea Germaniei în Primul Război Mondial şi-au cerut scuze la sfârşitul ostilităţilor, declarând că "a venit momentul unui val al dragostei care să înlocuiască valul devastator al urii", după cum mai scrie Steingart.

Dar chiar şi această declaraţie tardivă arată ruperea lor de realitate. Istoria a demonstrat că "valurile dragostei" pot funcţiona la nivelul individului, dar sunt doar utopii în cazul relaţiilor dintre state şi popoare.

Însă aceasta nu împiedică găsirea intereselor comune şi eliminarea divergenţelor prin negocieri şi compromisuri. În încheierea articolului, Gabor Steingart îşi exprimă speranţa că "poate vom găsi o scurtătură", astfel încât "istoria să nu se repete şi să mai facem un ocol prin câmpurile de bătălie şi în acest secol".

Să sperăm, alături de editorul şef de la Handelsblatt, că zgomotul asurzitor al "galeriilor" nu îi va transforma pe toţi susţinătorii "echipelor naţionale" în nişte huligani care cauta scandalul cu orice preţ, iar raţiunea îşi va face auzită vocea.

"Rusia nu a fost niciodată mai unită în jurul preşedintelui, iar aceasta aproape te face să crezi că agitatorii din Vest sunt plătiţi de serviciile secrete ruseşti".

GABOR STEINGART,

EDITOR ŞEF HANDELSBLATT

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. De ce merge Rusia pe calea gresita impotriva Vestului?

    Acesta ar fi un titlu corect. sau "de ce merge rusia pe calea gresita?" Sau " de ce merge Rusia pe calea gresita a crimei?" Sau "de ce merge Rusia pe calea gresita a dictaturii?" Sau "de ce merge Rusia pe calea gresita a urii, razboiului, ocuparii altor state si criminalitatii ca politica de stat? " 

    Iata cateva titluri si intrebari la care, tov agenti FSB, de la Bursa, va invit sa raspundeti.

    1. De unde de documentezi, Ioane? De pe siteuri nationaliste rusofobe? Cam greu pentru cineva sa isi mentina o stare mintala corecta daca citeste asa ceva.

      Iti doresc sa traiesti in democratia si libertatea rusa vreo 6 luni nu mai mult. Si apoi mai vorbim. Sa vezi cum Romania actuala, asa cum este ea, devine dintr-o data un loc in care iti doresti sa traiesti, sa iti cresti copiii si iti doresti sa o aperi de ruznacii care nu stiu altceva decat sa praduiasca si sa se imbete ca porki.

      Ferind-o de influenta postacilor de profesie ca voi. 

      Eu locuiesc in Bucuresti si sunt angajat la o corporatie occidentala. Nu "beneficiez" de niciun fel de democratie romaneasca, asa urata cum este: trafic de influenta, angajarea rudelor, sefia rudelor incompetente, furt din averea firmei sau statului, "ne facem ca lucram", "las ca merge si asa", mafioti mana in mana cu politia locala, etc ... Viata in provincie este si mai rea si este comparabila cu cea din Rusia sau Ucraina. Cu exceptia impuscaturilor.

      Ia te uita unde radea ciobul din oala sparta. 

      Si am uitat sa spun ca la nivel de consum de alcool, rusii si ucrainienii ne intrec dar nu cu mult. Sunt la betivi in tarisoara asta, comparabil cu tarile sus mentionate. Repet, s-a gasit ciobul sa rada de oala sparta.

      Dumi, ar trebui sa inveti istoria uitandu-te la ea nu cum au scris-o comunistii nationalisti cu caracter xenofob (deci si rosofob), ci asa cum a fost ea. Eventual coreland-o cu alte surse si cu varianta ruseasca a ei. O sa descoperi ce mari minciuni ni se livreaza.

      Rusia nu merge IMPOTRIVA nimanui, mai ales in Europa !!! Cei care-i asculta pe americani si se lasa vrajiti de "american dream"-ul de export, merg impotriva lor insisi (sado-maso), taindu-si craca, cooperarii si a pacii in EUROPA, de sub picioare! Cine are curajul sa ghiceasca cine din Europa va fi ultimul care va incepe redresarea economica dupa ce se incheie "balamucul" ? Eu stiu! Va fi ca deobicei, aceeasi .... !

      Daca da, te las pe tine sa tragi concluzia.

      Ocuparea Basarabiei si Bucovinei de Nord de catre Rusia este un fapt istoric. Deportarea romanilor in Siberia si colonizarea de rusi este un fapt istoric, Uciderea intregii elite romanesti in puscariile comuniste este un fapt istoric. Furtul tezaurului romanesc de catre rusi este un fapt real atestat istoric, foametea, frigul, saracia, violurile, jafurile, crimele aduse de rusi sunt toate fapte istorice la care ma uit si se uita toti romanii integrii si intregi la minte.

      Dar poti sa demonstrezi ca ai inteligenta peste media poporului roman? Altfel nu merita sa intri in dezbateri cu mine.

      Faceti doua greseli mari.

      Prima este ca nu considerati care este inceputul relatiilor romano-rusesti pe tema Basarabia. O sa vedeti ca istoria reala incepe nu la dictatul lui Molotov ci la razboaiele ruso-turce cand Rusia a castigat acea provincie basarabeana. Caz inchis. Ce a urmat dupa este un ping-pong intre nationalistii romani (care nu mai pot de dorul fratilor basarabeni) si cei rusi (care nu renunta la provincia castigata in razboi). 

      A doua greseala este sa confundam crimele comuniste cu poporul rus sau cu cel roman. Comunistii (si rusi dar mai ales romani) au facut crime inimaginabile). La fel a facut si maresalul Antonescu. Si Horty. Si Musolini. Ei si? Ce treaba are cu prefectura? 

      Repet ce am spus: multi cetateni romani nu cunosc decat istoria nuantata de partidul comunist roman care a exacerbat nationalismul in defavoarea realitatilor istorice. Dar astia suntem, asa defilam. 

    Ucraina a avut democratie.Avenit Maidanul si a dat cu piciorul in ea

    1. Iar acum suporta consecintele

      Ucraina nu a avut democratie. A avut un soi de status quo in care oligarhii au inflorit, justitia s-a ofilit, votantii votau ce li se oferea, dar macar extrema dreapta era marginalizata. Practic Ucraina este un soi de "lepros" din punctul de vedere al valorilor UE. Acum este si mai lepros dar UE a luat-o in brate intr-un mod jignitor, penibil. Eu, roman, ma simt penibil fata de verificarile, MCV-urile si toate testele pe care a trebuit sa le trecem iar Ucraina este net favorizata desi este intr-o stare deplorabila din toate punctele de vedere.

      De ce? Pentru ca Rusia a jucat cartea DEMOCRATIEI si a NEAMESTECULUI grobian in politica interna! Suntem in alt secol TOVARASI!!!!

      Si ce CONSECINTE groase si cu par, care vor intra pina la frunze, vom avea noi de indurat, cind toti vor incepe o viata normala , post balamuc!!

    Domnule Rechea, va cunoastem opiniile, interesele, din ce "ramura" faceti parte...

    Ca sa (mai) aveti parte de credibilitate ia faceti dumneavoastra o analiza a... arestarii recente a celor 18 generali si ofiteri de rang inalt de la Moscova... 

    Sau faceti un interviu cu fostul campion mondial de sah Gari Kasparov ; ori cu dizidentul rus Alex Navalnai ! Sau mergeti la televiziunea independenta Dohjd !!! Cand veti avea opinii dinspre toate laturile spectrului mai discutam... 

    Ia incercati dumneavoastra, de ce este nevoie ca radioul public sa plateasca doi corespondenti romani la Moscova, Liviu Iurea si Al Beleavski, de fapt trompetele Kremlinului... Avem destul Vocea Rusiei in Romania ! Gata cu propaganda tovarasi, ne-am saturat de "gogosile" Kremlinului, tinem "regim" anti... 

    De unde atata incrancenare, va veti intreba ? Pai cam din 1990 tovarasi, tov. Adrian Nastase si tov Iliescu semnau tratate cu URSS, iar in timpul puciului anti Gorbaciov, Romania cu minerii asteptau " sa vada" ce se intampla la Moscova... 

    Asta in timp ce tarile vecine semnau tratatul de la Visegrad...

    Haida de...  

    1. Balerinule, prostia cu arestarea ofiterilor este o prostie a celor de la deschide.md care a fost preluata pe nemestecate de un prost de la Cotidianul. Pe site-ul Kremlinului se specifica faptul ca acele demiteri au fost facute pe 27 iunie. Nu a fost niciun puci, niciun atentat, nimic. Periodic la 1-2 ani Putin face schimbari in sefia institutiilor.

      Tov-ule, ai o incrincenare anti-sovietica depasita de istorie! Mai joaca niste sah, poate descoperi niste neuroni nefolositi!

      ukraina trimite romani sa lupte contra rusiei,de ce nu te inrolezi

      Ii este frica ca se intilneste cu un urs (rus) si face pe el, de acasa, de sub scutul (nesatisfacator) de la Deveselu este mai viteaz!

      Cristi, nenicule

      Ai perfecta ...dreptate. Dar explica-ne, luminatia ta, cum de au tinut secret Putin si rusii lui devotafi mai mult de una luna de zile toate aceste demiteri? Aud? auzim?

      Hai, sumete-te si ne convinge ca nu esti prost cu buna stiinta!!! 

      Eu inteleg lucruri. Tu vrei sa faci pe prostul. Iti merge foarte bine. Articolele ucrainienilor sunt niste inventii. Cei 6 oameni demisi sunt adjuncti de prin diferite regiuni ale Federatiei Ruse cu atributii in diferite sectii. Doar unul era din ministerul de interne federal.

    domnule rechea,

    inainte aveati ceva de spus si poate mai citeam ceva din critica deconstructivista a capatalismului.am crezut ca vine dintr-o perpsectiva liberatariana, dar acum am inteles care este sursa ei de inspiratie. trist 

    Raspund in numele domnului Rechea tutoror propagandistilor josnici si le spun ca publicarea unui articol din Handelsblatt era necesara. Suntem impresurati de o propaganda josnica a unor ticalosi adresata pentru imbecili si Romania inca nu este chiar asa de imbecilizata. Putem intelege dublul standard in care in orientul mijlociu se bombardeaza Irakieni in numele democratiei pentru a se creea statul Kurd iar in Ucraina se omoara oameni in numele aceleiasi pentru a nu se creea republica autonoma Donetk. Dublul standard poat fi acceptat opana la urma dar vorbim de criminali odiosi cum este primul ministru al Ucrainei, pentru ca de altii nu indraznim sa vorbim cu voce tare. Pe mine ma indigneaza propagandistii astia de duzina care sustin niste criminali odiosi care deturneaza sensul domocratiei. Democratia se sfarseste cand incep crimele fie ca sunt impotriva etnicilor Rusi, fie ca sunt impotriva etnicilor evrei, arabi, armeni etc. TOTI oamenii au drept sa triasca si cine ucide copii, este CRIMINAL ODIOS.

    1. aveti dreptate.DREPTUL la autodeterminare v a invinge

      Marea problema a Americii este refacerea polilor de influneta, dupa 20 de ani de dominatie americana. Ridicarea Chinei, deocamdata economica precum si revenirea Rusiei constituie mari amenintari asupra hegemoniei americane. Aceasta hegemonie a permis Americii sa arunce problemele crizei -provocata chiar de America- catre restul lumii, prin emisiuni masive de monesda-dolar, cu care au cumparat produse si materii prime. Nu cumva prosperitatea Amercii se bazeaza pe aceasta posibilitate de a cumpara orice cu hartii gaoale. lipsite de fundament economic? Iar apropierea UE de Rusia a fost si este o mare amenintare pentru America. Pe de o parte rolul de paznic inarmat al americanilor pentru Europa disparea, iar pe de alta parte o Europa tehnologizata avand la dispozitie resursele Rusiei devenea o amenintare la adresa americanilor. Fuck UE! nu a fost o iesire nervoasa, este o politica a americanilor acum. Nu intamplator in acelasi timp cu "evenimentele " de la Kiev, bonomul presedinte american propune un acord de liber schimb UE SUA. Nu intamplator vin americanii cu solutia "miraculoasa" a gazelor de sist, al caror cost de exploatare este de 50 de ori mai mare decat al celor naturale. America vrea Europa pentru ea. Fara Rusia desigur, iar relatiile UE Rusia trebuiau tensionate. Ceea ce se si intampla, pas cu pas. Sigur, perdeaua de fum si propaganda e pe masura, miza geostrategica e uriasa. Ce putem face noi in aceasta situatie? Aproape nimic. Am putea sa vorbim mai putin, cand doi lei se bat pe viata si pe moarte, e in pericol si bizonul de langa. Luarile astea de pozitie gen: cerem Rusie cu manie sa faca aia si celalta sunt amuzante pentru oricine realizeaza miza luptei si nivelul la care se da. SUA pierd Asia prin ascensiunea Chinei, e problema de timp. Spera ca macar Europa sa ramana a lor. Ca doar intre tarile BRICS nu e nici una din Europa.

      Stiu ca nu va invinge, dar macar propagandistii astia sa manance rahatul in liniste. Ma bucur ca mai sunt oameni cu umor.

      Corect..... Ce este trist este sa vezi multi spalati pe creieri: antenisti voiculestieni, acum rusofobi patrioti. Mai cititi fratilor, mai cititi ... DAR SCHIMBATI SURSELE DE INFORMATII.

      Din pacate procesul (imbecilizarea) in Romania a depasit 95%, si continua !

    Are dreptate!Cine declara razboi sta in primele randuri?Ei stau in buncare sau la distanta in cazul americanilor.Nu cred in inarmare,cred in dezarmare.S_a ajuns aici in Ucrainea,din cauza reactie slabe dupa Crimea.

    Multumiri Dl. Rechea, un articol decent, uman, rezonabil.

    Am zis ca nu ne vindem tara. Au vindut-o liderii nostril care s au vindut odata cu ea. Nu trebuie sa fim condusi de rusi dar nici de UE sau SUA sau arabi. Am intrat in UE ca sa aflam ca nu mai avem suveranitate nationala iar UE primeste ordine de la SUA. Ca ce chestie? Am ajuns sub ocupatie Americana cu trupe si rachete de ocupatie. Simplu si gratis! Nici pe vremea lu Ceausescu nu era asa. 

    DE ce trebuie sa-I uram pe rusi si pe arabi – ca asa vor UE si SUA? Ce au bun ei – viloenta, sex, droguri, negri, gay si femeia cu barba care cistiga Eurovisionul? Astea sunt valorile UE si SUA, ele devin valorile noastre? 

    De ce ne lasam tariti in razboi cu Rusia – ptr ca asa dicteaza SUA? Pe unde trec SUA se lasa cu razboi si haos. Iraq e facut praf si Saddam nu avea arme chimice. Afganistanul e facut praf – iar talibanii si traficul de drogul prospera. Libia e varza, in razboi de 3 ani. Iugoslavia a fost si ea bombardata ca asa au vrut SUA. Kosova a fost create in inima Serbiei ca asa au vrut SUA si UK. Cine nu e de accord cu ei primeste bombe, nu? Asa ca mai bine primim armata SUA si rachetele lor de bunavoie, nu? 

    Putin a avut dreptate – daca nu anexa Crimea (care a fost a Rusiei tariste, e locuita de etnci rusi, bine ca au zdrobit Hoarda de aur a tatarilor, care ne atacau si pe noi de acolo, doar stim istorie) acum in Crimeea ar fi fost ce e acum in estul Ucrainei – razboi si singe? Si de ce – ptr ca fiind ettnici rusi vroiau si ei sa vorbeasca limba lor si nu acceptau partid nazist in coasta? Iar in Crimea e soare si liniste, rusii sunt toti multumiti. 

    De ce UE a mintit Ucraina cu intrarea in UE? Nici UE nici Ucraina nu vor fi gata in 10 ani sa accepte Ucraina in UE. Si nici in NATO. Contra cui e NATO, de cine ne apara, de noi insine? Sa cumparam armele SUA? Oare nu au dreptate rusii sa spuna ca sunt inconjurati de NATO? Cine pe cine inconjoara si cu ce scop? Nu cumva e batalia ptr resursele energetice ale Rusiei si SUA vor sa puna mina pe ele – dar cu mina altora? Ca SUA nu le place sa poarte razboi la ei casa – nu, razboiul e la prosti acasa, ei doar il provoaca si il finanteaza, iar apoi culeg roadele… 

    Noua ne-ar place un partid nazist in tara – sa-ti fie frica sa iesi din casa? Dar daca ungurii din Romania se proclama independenti si vor separare, noi ce facem, discutam cu ei – in fond sunt poporul roman, chiar daca etnici maghiari - sau bagam armata pestei ei, cu aviatie, si tancuri si rachete cum face Ucraina cu propriul ei popor?  

    Daca Scotia voteaza ptr independenta de UK, ce fac englezii – baga armata peste scotieni? Nici gand. Atunci daca la englezi e de neconceput, de ce se accepta asa ceva in Ucraina? Ca asa vor SUA? Ca au gaze de sist de exploatat acolo si etnicii rusi din zona ii deranjeaza?  

    Chiar suntem orbi sa nu vedem ca e o intriga SUA sa provoace UE la razboi cu Rusia si cu lumea intreaga? 

    Sa scape de concurenta – si de Rusia si de UE dintr-un foc. Se lupta prostii intre ei si castiga al treilea – SUA! Simplu si genial! Mai prostilor de ucraineni – ia doboriti voi din greseala un avion civil cu 300 pasageri UE la bord, orice – sa convingem UE sa accepta sanctiuni contra Rusiei! Ce dovezi? Ii acuzam pe rusi si gata, pina se lamureste lumea ca e un fals totul, incep sanctiunile, razboiul… Doar au mintit SUA si apropos de Iraq, Afganistan, Libia, genocide inventat in Serbia, …ce mai conteaza…  

    Sa nu le ceara nimeni SUA sa-si plateasca datoria externa, SUA cea mai falimentara tara din lume, sa le ceri banii – cum, cind baga armata peste tine? Altii sa-si plateasca datoria – ei au aramata, asa ca nu platesc! 

    Ce fel de politica nationala si suveranitate mai avem noi cu armata Americana si rachete americane – sub comanda SUA – la noi in curte?  

    Desteapta-te romane si judeca cu mintea ta, nu accepta de bun ce vor altii sa-ti inspire…

    1. Pana la urma cum va primiti leafa de postaci? La numarul de postari sau la numarul de cuvinte postate? Cristi clar la numarul de postari.... Pe cand sandu si sorin isi primesc leafa pe numarul de cuvinte.....

      Si "un roman" tot la nr de cuvinte, este evident.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb