De ce v-aţi mai deranjat?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 iunie

De ce v-aţi mai deranjat?
Cătălin Avramescu

Cam de treizeci de ani încoace, de când România a devenit un fel de democratură, aud mereu, după alegeri, acelaşi refren: "De ce nu aţi venit la vot? De ce aţi stat acasă? Iată consecinţele absenteismului!".

A se slăbi! Nu ştiu despre dumneavoastră, dar eu m-am săturat de acest bâlci. Nu am votat şi sfătuiesc pe oricine să nu voteze. Nu în aceste condiţii de acum, din România. Cei care pun în seama absenţilor rezultatul alegerilor uită un lucru. Elementar şi evident. Alegerile sunt câştigate cu voturile celor care votează. Nu există voturi ale absenţilor. Un cetăţean care nu vine la vot nu este suficient pentru a propulsa în Parlament partidul X sau candidatul Y. El ajunge acolo pe voturi reale, ale unor votanţi reali. Pe ei să îi trageţi de mână, nu pe absenţi.

Pe absenţi să îi întrebăm mai bine de ce nu au venit la vot. Poate au un motiv raţional. Iată-l pe alegătorul Avramescu. El există şi semnează acest editorial. Dacă cineva l-ar fi întrebat pe Avramescu de ce nu a votat, ar fi aflat un lucru simplu. Sunt gata să votez în interesul public. Dar am constatat, pe parcursul campaniei, că toată ţara e plină de panouri cu figura lui Drulă de la USR.

Nu ne-am născut ieri, nu-i aşa? Este clar că Drulă îşi făcea campanie pentru prezidenţiale. Să mă prind în jocul domnului Drulă şi să votez cu Dreapta Unită? Din păcate eu cred că politicienii trebuie să fie şi oneşti. Or, nu mi se pare nimic onest aici. Alegerile pentru Parlamentul European şi pentru primării şi consiliile locale nu trebuie folosite ca o trambulină pentru ambiţiile cuiva. Fie el şi onorabilul domn Drulă.

Din câte îmi dau seama, sunt mulţi români care, ca şi mine, cred acelaşi lucru. Cum să îmi explic altfel scorul dezastruos obţinut de alianţa Dreapta Unită? Abia 12 la sută. (Înţeleg că domnul Drulă şi-a dat demisia între timp. Prea puţin, prea târziu).

Alţii s-au dus, totuşi, să voteze. Îi întreb pe aceştia: ce aţi avut în cap? Iată-i pe cei care s-au dus să voteze PNL. Partidul acesta, zis Naţional Liberal, a aruncat peste bord orice urmă de liberalism în ultimii ani. Nu a fost, în mâinile lui Klaus Iohannis, decât un simplu carnet de cupoane din care chiriaşul de la Cotroceni mai rupea câte o filă să îşi asigure liniştea din partea PSD-ului.

În regulă, aţi votat PNL. Şi cu ce vă lăudaţi? Haideţi să facem socoteala. PSD a luat, conform cifrelor numărătorilor parţiale pe care le am în faţă, nu mai puţin de 7 (şapte) mandate de preşedinţi de consiliu judeţean de la... PNL. Va să zică, ne-am dus, ne-am adunat, ne-am lăudat şi am votat. Iar PSD a câştigat.

Dacă eşti Klaus Iohannis nu poate decât să te bucure un asemenea rezultat. Dar dacă eşti un "alegător liberal", ce s-a întâmplat pe 9 Iunie nu poate fi calificat decât ca un dezastru pentru PNL. Al cărui şef, plagiatorul Ciucă, a încercat "manevra Drulă". Oraşele ţării au fost umplute cu panouri cu marele om de stat Nicolae Ciucă. Este clar că şi domnul Ciucă crede că alegătorii săi sunt nişte naivi pe care îi poate duce de nas. Era să scriu "cu zăhărelul", dar nu îmi este clar care ar fi partea dulce din toată schema. Domnul Ciucă a anunţat că este bucuros că 54% dintre români au votat "alianţa PSD-PNL". Mai pe româneşte, omul se bucură că PSD-ul a câştigat. Asta a înţeles din politică cel uns de Klaus Iohannis "preşedintele PNL". Ce mai este de adăugat aici?

AUR a scos, se pare, tot 12 la sută. La circul pe care l-au făcut, este foarte puţin. Pentru cei care s-au dus la vot să legitimeze această grupare nu am să le zic nici măcar "Să vă fie ruşine!". Dar am ceva de spus pentru cei care ne tot trag de mânecă să venim la vot. Pentru ce? Pentru a legitima aşa ceva?

Mi-au atras atenţia şi alte câteva cifre ale rezultatelor parţiale. Turcoazul domn Burduja ot PNL a scos 10 la sută. În Bucureşti. Mult sub partid. Vă mai miraţi că jumătate dintre români nu au venit la vot?

În ţară, REPER (în caz că vă întrebaţi, acesta este partidul domnului Cioloş) a scos procente microscopice. În mod normal, este sfârşitul carierei politice a domnului Cioloş. Şi probabil sfârşitul REPER. Ei au încercat să imite discursul Stângii woke europene, cu căsătorii homosexuale şi toalete transgender. Alegătorii i-au taxat. Odihnească-se în pace!

Nici la PSD lucrurile nu sunt roz. Candidata cu iepuraşi, doamna Gabriela Firea, a fost zdrobită de Nicuşor Dan. Marcel Ciolacu a executat-o sec pe fosta şpicheriţă: "Îi mulţumesc Gabrielei Firea". Pentru că a pierdut, probabil.

UDMR pare singurul partid care chiar se bucură. Au obţinut 6,5 la sută şi doi europarlamentari. Plus dreptul de a visa cu ochii deschişi cum devin ei din nou "partidul-balama".

Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, s-au numit "alegerile comasate din 9 Iunie". Aţi văzut desenele acestea chinuite făcute de copii care nu ştiu să deseneze? Doar un părinte poate să se bucure sincer când le vede. Aşa şi acum. Doar politicienii pot să fie încântaţi de isprava lor. Nu văd cum un om raţional poate să ne spună nouă, celor care nu am fost, că merita să se deranjezi de acasă pentru aşa ceva.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Suntem puternici și stam acasa. Aceeasi placa, ca in pandemie.

    Poate ca trebuia sa spuneți mai clar ca nu aveați alternativa la toți candidatii? 

    Absenteismul la vot este o dovadă de neasumare, tipic balcanismului post-otoman care caracterizează societatea noastră și care transcende timpul, ajungând îndobitocirea numita social media, socializare printr-un ecran, dar singuri dacă ne uităm în jurul nostru.

    Luptam, înjurăm, facem revoluție, dar rămânem pe social media, că acolo suntem lei paralei, altfel, suntem niste căței cu dinți de lapte.  

    1. Te-a cam atins la lingurica, editorialul.

      Eu am votat. Chiar cu USR, constient ca "primarul" lor n-are sanse. Dar l-am votat. 

      In ceea ce-l priveste pe Drula, sint de acord cu dl. Avramescu. Si inteleg de ce nu voteaza. Daca ar trebui sa aleg intre Drula/Barna si Ciuca/Ciolacu, multumesc, stau acasa.

      Impostura nu trebuie validata prin prezenta la urne. 

      Dar voi sunteti constienti ca astia castiga si cu prezenta de 10% la vot?

      Eu am prins revolutia, aveam 14 ani.  

      La 18 ani m-am prezentat sa votez, si de atunci n-am ratat nici un vot.  

      E un privilegiu sa poti vota. Nu l-am avut mereu, nu toata populatia planetei il are, in fapt majoritatea nu are acest drept. 

      Ce a iesit acum, e singurul lucru ce putea iesi. AUR si soso sunt antiEU, pro ruzzia naZista, ca de acolo cred ca vine simbolul Z de la nazism. USR, nu sunt pregatiti sa guverneze, am vazut si data trecuta, i-am votat sa aiba numar, dar pfff slab rezultat. Coalitia PSDNL macar tine tara pe linia de plutire. Linia de plutire direct spre eisberg. Si e si ceata la ei in cabina. 

      Plin de negri apropo, aseara in lidl, 5 romani si vreo 20 de negri. Si astia sunt flamanzi si se uita la tine ca tu ai si ei n-au. ei ai, ai mai mult ca ei, 0. multumita psdnl ului. Astia vin si-ti fura mancarea din cos intr-o zi. si portofelul, si masina. vin 5 pe tine si ce poti sa faci.

      aisberg

      of of

      Prostanii ca tine trebuie sa mai pună mana pe cartea de istorie. Cum bah sa zici Rusia nazista, tu ai un dram de creier în capul ala sau URA fata de rusi te face sa exprimi numai tâmpenii?! Folosește prezervativul!

      Chiar daca nu avem pe cineva vota ca sa ne fie mai bine, TOT TREBUIE SA IESIM LA URNE CA SA VOTAM SA NU NE FIE MAI RAU.

      De-asta am votat, CA SA NU IMI FIE MAI RAU.

      Acum, poate in inteleg si cei care nu au votat unde anume gresesc in abordarile lor simpliste.  

      e o propagandista , pierzi timpul !

      Nu pentru ea am scris.

      In sfarsit un răspuns pe masura acestui defetism!

      Exact așa! Nu toți sunt rusofili că ține orbiți de rusofilie. Dacă nu ai fi un rusofil de joasă speță ai vedea că rușii se mândresc cu semne naziste. Cel mai probabil habar nu au că sunt naziste și cred că sunt sovietice. Au ales simboluri din al doilea răZboi mondial și cred în nimicnicia lor că tot ce e WW2 e automat Rusia a învins Nazismul. Vei vedea că majoritatea slabilor se împăunează cu simboluri naziste și se declară în același timp anti-naziști. Un fel de șoșocari (rusofili) care se declară nationaliști români. Lipsa de carte duce la astfel de specimene

    Domnu' Drulă a devenit Bulă.

    Nu vin la vot cei care nu obtin nimic de la sistemul electoral.

    Deci nu vin la vot: 

    - oamenii care lucreaza la privat - PSD/PNL=PCR - dau pensii, salarii la bugetari, pensii speciale + nimic pentru privati 

    - familiile cu copii care muncesc la privat nu primesc nimic - ei trebuie doar sa munceasca si sa tina tara in spate si sa asigure viitorul tarii 

    Cele doua categorii de mai sus sunt numeroase si nereprezentate - pai cine vrea sa ia jugul de pe ei si sa il puna pe bugetari - nimeni. Nici un partid nu le poate oferi nimic ca nu are de unde sa ia: de la pensionari, bugetari, speciali? Si atunci ei stau acasa, ca altceva nu au ce sa faca. 

    Cine vine la vot: 

    - pensionarii - primesc pensii de la PSD/PNL=PCR 

    - bugetarii - primesc salarii/sporuri de la PSD/PNL=PCR 

    - specialii - primesc "speciale" de la PSD/PNL=PCR

    Deci sistemul electoral cumpara votul pe bani la propriu. Nimeni nu ii cumpara pe cei care muncesc ca nu are cu ce - tocmai de la ei se fura. 

    1. de-asta unii nu ies la vot, pt ca stiu ca votul e cumparat. imediat dupa revolutie, nomenclaturistii si securistii au pus mana pe putere , prin acel "FSN" si nu au lasat puterea din mana nici azi. pana acum era un fel de ne facem ca ne certam intre noi, dar, vin aia nostri, pleaca ai nostri, PSD cu PNL , sau PD sau cine mai era, Basescu tot un fost securist.

      Apoi au aparut niste tampiti tineri care cat pe ce sa ia majoritatea, si fostii securisti si nomenclaturisti si-au dat arama pe fata si si-au dat mana, ce stanga ce dreapta, ciolanu si atat.  

      Deci autorul cam are dreptate, ca traim intr-o dictatura mascata unde opricum o dai la intors ies tot ei, cam ca putin.

      Pensionarii sunt toti, si cei care al lucrat la privat si cei care au lucrat la stat. Fiecare si-o platit contributia (nu vorbesc de speciali), pensia ce-o primesc e din banii lor. Devalorizati. Pune mana si munceste. Cel putin ca parintii tai. Si incearca sa folosesti si capu - da', capatana aia care opreste ploaia sa-ti inunde gatul.

      "dau pensii, salarii la bugetari, pensii speciale + nimic pentru privati" și de aici se încheie discuția. Ești un taximetrist sau maxim un Boltist cu iluzii de intelectual. Tipic românesc. Un habarnist cu 2 clase care (în capul lui) le zice bine. Care știe el că e dăștept. Știe el care e treabă. Taxi driver trezirea la realitate: orice om care a contribuit la CAS primește pensie (privat sau bugetar). Unul că tine care nu a plătit niciodată taxe și a fost ilegal toată viața nu primește nimic și bine face. Nu meriți! Când ești la.nivelul acesta de habarnism total nu mai comenta. Ești penibil

    Felicitari si la mai mare AUR si Diana Sosoaca ! in toamna va votez din nou !

    1. pe cine, pe putin?

      mai mult de 20% nu ia putin in Romania 

    Eu zic ca de cativa ani alegerile nu mai sunt libere si democratice.noi votam iar sts imparte voturile cum vor cei de la washington si bruxelles.aia ca nu ai cu cine sa votezi trece in plan secund.uitati-va la rezultatele de acum.par aranjate de o mana invizibila.de exemplu eu spun ca "progresistii" au fost pedepsiti si sanctionati dupa ce coldea nu i-a mai putut proteja.sosoaca pare trimisa cu forta la bruxelles.independentul ala bruxelez ia peste 400 000 de voturi,desi nu a auzit absolut nimeni de el.udmr,acelasi procent tot timpul.iar bomboana de pe coliva e procentul urias "obtinut" de partidul stat pesedepenele.chiar ii vrea pe astia jumate de Romanie????dupa toate mizeriile pe care le-au facut cu pandemia,cu ucraina,cu economia,cu pensiile speciale,cu decarbonizarea,cu slugarnicia fata de stapanii externi,cu ticalosiile lui johanis si batjocura asta de guwernare etc,etc.

    1. Si cum face asta STS? Ei numara?

      Nu ei numara,dar ei centralizeaza voturile,pentru ca sts gestioneaza sistemul informatic.nu Bec-ul.bineinteles ca eu pot sa ma insel si tot procesul electoral sa fie corect,dar intreb si eu acum: a mai auzit cineva de o tara in care un serviciu secret sa fie implicat in procesul electoral?

    Cum să te indemne un prof universitar să nu mergi la vot? E de neimaginat! Cum să existe, dacă am înțeles bine spre 35 de rectori care sunt sau vor să obțină al 3lea mandat! Nu contează ce portițe are legea !

    Cred că e descalificant, în România, să spui că votul nu contează. Grecii,Roma în timpul Republicii etc sunt exemple că votul contează și acum vine un prof care mai și predă la studenți și rezumă evoluția omenirii la neant! 

    1. Asta inseamna evolutie :D

    Eu nu mai votez de 20 de ani, pierdere de timp si nervi degaba.

    Suntem mai multi decat voi, astia care votati si daca ii scadeti si pe aia care deseneaza mu.e si p..le pe buletine, voturi anulate care nu prea se spun, o sa vedeti ca ati votat pe bune doar 30% din 18 mileoane. Adca vreo 6 milioane. In concluzie noi astia 12 milioane suntem prosti, lasi, imbecili ca nu vrem sa votam lichele, hoti, impostori, pedofili, penali ca seful de stat, tradatori si lista poate continua la nesfarsit. 

    Si daca il dam exemplu pe ND, om cinstit si onest, abia a reusit sa scoata din case doar 40% din bucuresteni care au impartit voturile intre aia 4 mari - ND, firuta, grasu si burduf.  

    Si asta ma duce la ideea ca undeva firuta avea dreptate cand spunea ca in bucuresti au ramas doar saracii, 40%, restul fiind provinciali chiriasi si flotanti care voteaza acasa, nu in bucuresti. Iar adevaratii si bogatii bucuresteni din corbeanca, snagov, buftea, etc voteaza acolo unde au interese sau nici nu se sinchisesc. Dar macar isi platesc taxele.  

    Deci, pe voi asa 6 milioane de votanti curati, va intrebam noi 12 milioane - voi de ce votati? 

    Daca votau 18 milioane si ieseau exact aceleasi procente erati mai multumiti?  

    Partidele da, tu ca individ nu ai avea de ce. 

    Si asa ca idee, eu nu ies la vot de dragul de a vota, niciodata. Iar a da o lege pt obligativitatea votului este neconstitutional, pentru ca nu ma poti obliga sa votez ce vrei tu sau altii si daca eu nu-mi regasesc intentiile si interesele in lista aia de candidati, nu ma intereseaza sa votez. 

    La fel nu ma intereseaza nici faptul ca tu votezi si ce ai votat. 

    Veti avea exact ceea ce ati votat voi, nu eu.  

    Aveti grija in octombrie, atunci sunt adevaratele alegeri, si desigur eu nu voi vota pentru ca nu vreau!

    Democratia este o negociere, un compromis.

    Daca la vot merg doar trei cetateni, ei hotarasc si asa ramane. Ceilalti au avut dreptul sa se exprime si sa candideze si rezulta ca atat au putut.

    udmr a iesit bine ca fraierii au facut mofturi. 

    1. Voi veniti cu oferta politistul bun si politistul rau, voteaza pe mine ca daca iese ala iei bataie, si bataie iau oricum indiferent cine iese.

      Iar smecheria ca voteaza 3 si asa ramane nu tine, pot vota 20 milioane ce impun aia 3 si tot asa iese.  

      Asa era si pe vremea lui ceasca, in prezent fiind limitarea ofertei si controlul candidatilor. 

      Nici pe vremea lui ceasca nu am votat pentru ca nu am vrut. Sunt bine merci. 

      Nici in prezent nu e altfel, e doar un fake mai modern. Ooo, daca as avea interese psd sau pnl sau usr as vota cu doua maini si as mai convinge 100 sa voteze. Dar n-am. Nu cu astia de azi si de nicicand. 

      Eu si inca 12 milioane de indivizi. In schimb avem toti o mare lehamite. 

      Iar la o adica partidul se va baza doar pe aia 3 ce l-au votat.

      Voi faceti politica doar cu batele si cu santajul, negocierea si compromisul sunt doar la varf intre hotii de sus pt impartit puterea si banii. 

    ... in primul rand apreciez/respect ca acceptati contestatia ... nici eu nu am votat din aceleasi motive juridice ... stanga se vrea in permanenta confirmata ... mi-au placut sondajele bursa ;) ...

    Votul ar trebui sa fie obligatoriu prin lege, iar imho astfel de editoriale ar trebui salvate pt presa locala, nu pt un ziar care se vrea serios, ca al dvs.

    1. ... cu alte cuvinte ... oricare cetatean sa fie responsabil juridic la oricare furtisag politic? ... amice voi declansa o revolutie daca ma obligi sa te votez!!! ...

      Votul obligatoriu ar avea efectul pe care l-a avut invatamintul obligatoriu ("gratuit" si cu programa scolara unica, stabilita de "experti"). Dezinteresul mascat de conformism social.

      In plus, votul obligatoriu ar fi dezastruos pentru perdanti si nemultumitii de rezultate. N-ar mai putea sustine ca rezultatul votului e vina celor care nu voteaza, adica a altora. Va fi vina tuturor, adica si a lor.

      Asta chiar ar fi minunat! 

      ... vinovatii fara vina ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb