DE LA DECLANŞAREA STĂRII DE URGENŢĂ ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT România a pierdut peste un milion de locuri de muncă

M.A.
Companii / 13 aprilie 2020

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

România a pierdut peste 1.000.000 de locuri de muncă, de la declanşarea stării de urgenţă şi până în prezent, mai multe decât cele 700.000 de locuri de muncă pierdute în 4 ani, între 2008-2012, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Pentru Anteprenoriat Feminin (CONAF), remis, astăzi, Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, ultima raportare a Ministerului Muncii arăta că numărul contractelor suspendate ajunsese la 1.005.552, din care peste 292 mii în industria prelucrătoare, peste 196 mii în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehicolelor şi motocicletelor, restul de peste 100 mii în hoteluri şi restaurante. "Dacă la acest număr adăugăm cele 209.851 contracte de muncă încetate în comerţ, industrie prelucrătoare şi construcţii, avem tabloul complet al situatiei şomerilor din România. În SUA, aproximativ unul din zece angajaţi, reprezentând 16,8 milioane de oameni, şi-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace.", transmit reprezentanţii CONAF.

Cristina Chiriac, preşedinte CONAF, a declarat: "Aceste date cu spectru larg poate nu reuşesc să exprime cu forţă convingătoare disparităţile din present însă ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realităţii economice şi o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieţei forţei de muncă din cea mai puternică ţară a lumii. De aceea, dacă ne uităm la datele din România, păstrând proporţiile, impactul coronavirus este unul extrem de amplu. În ţara noastră s-au înregistrat în ultimele trei săptămâni tot atâtea persoane care şi-au pierdut locul de muncă ca în perioada 2008-2012. Rămâne întrebarea, dacă după terminarea pandemiei toţi aceştia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă aşezare a claselor sociale, o realitate economic indubitabilă."

"Cu atât mai grav este că pandemia nu s-a încheiat iar previziunile nu sunt favorabile. Efectele economice ale pandemiei de coronavirus estimează că, în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global, conform unei analize a Agenţiei pentru Muncă din cadrul Naţiunilor Unite. Avertismentul vine la distranţă de trei săptămâni de când Organizaţia Internţională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform agenţiei, restricţiile impuse de către autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forţa de muncă de la nivel mondial.", se menţionează în comunicat.

Preşedintele CONAF este de părere că, trebuie luate măsuri din timp pentru diminuarea pierderilor pe care economia le va suferi în viitor.

"CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxygen antreprenorilor, respective acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puţin 6 luni şi posibilitatea de închidere intermitentă a activităţilor economice. Acest model pe de o parte suprimă parţial efectele coronavirus şi în acelaşi timp, permite o activitate economic susţinută, deşi redusă. Trebuie pe cât posibil să reducem impactul negative asupra economiei şi să ne asigurăm că după terminarea pandemiei ne putem continua activitatea. Cred că închiderea intermitentă poate asigura o opţiune viabilă pentru diminuarea efectelor negative din economie", a concluzionat Cristina Chiriac.

Preşedintele CONAF admite că pandemia COVID-19 va schimba profund vieţile noastre. Chiar dacă fiecare generaţie va fi afectată în proporţii diferite, toţi vor fi nevoiţi să se adapteze la "o noua normalitate" în care economia mondială şi implicit cea a României nu va mai fi la fel după pandemie.

"Mulţi se vor vedea cu locurile de muncă sau economiile pierdute şi mulţi vor trebui să se adapteze la lucruri noi, vorbim de reacţii în lanţ care vor afecta nu doar vieţile indivizilor în cauză, ci şi societăţile ca întreg. Cu siguranţă economia mondială în general şi implicit economia României nu va mai arăta la fel, însă important este să fim pregătiţi să facem faţă noilor provocări. Lumea se schimbă şi o dată cu ea trebuie să ne schimbăm şi noi, economia ca sistem din care facem cu toţii parte şi trebuie să conştientizăm şi să vedem dincolo de azi, viitorul de mâine", a adaugat Cristina Chiriac.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca ati observat, nu se pune foarte mult accent in discursul decidentilor pe acele locuri de munca pierdute, semn ca politica oficiala a statelor nu va urmari restartarea economiei in structura in care a fost inainte de criza. Asta inseamna ca bugetele nu iau in calcul un spor de venituri de la cei care sunt acum in somaj tehnic. Ei vor fi lasati, usor, usor din brate sa se descurce. Cam 20% vor fi reintegrati in ceea ce va mai functiona iar restul vor fi carne de tun.. Militarizarea fara precedent arata ca statul se asteapta si este pregatit pentru miscari violente de strada, pe care le va interzice din fasa avand ca pretext amenintarea virusului.

    ÎNLOC SĂ SE PUNĂ MÂNA PE CARTE, SEPUNE PE,, PUȘCĂ " : = INCOMPETENȚĂ CORONOGENERALIZATĂ.

    Dupa ce am fost manipulati de media sa ne bucuram la lucruri marunte, inghesuite intre 4 pereti, in timp ce ne sunt incalcate drepturi si libertati fundamentale asistam, mai nou, la bagatelizarea muncii, vazuta mai degraba ca moft de a iesi din casa decat ca necesitate de asigurare a unei subzitente.

    Abia astept sa apara "Marele Dulap" sa ne spuna calm ca se prelungeste starea de urgenta cu inca 30 de zile dupa care sa traga un cascat in direct pe post.  

    Ce face romanu cand nu mai are bani? Schimba 100 de euro si isi prelungeste concediul..  

    Munca va deveni un lux, iar cei care vor pleca totusi dimineata la munca dupa aceasta izolare prelungita vor fi priviti cu ura si suspiciune de catre restul poporului, ca si cand ar conspira cu sistemul care cauta introducerea cipului.  

    1. Vezi toate comentariile cretine despre "lăcomie". Indivizi dubioși ca madam din articol au tot felul de contracte cu statul, cu fonduri europene, și alte diverse șmenuri, posturi la stat, șamd... Se "descurcă". Deci nu-și fac griji. Cei mai afectați în schimb vor fi oamenii "de rând": vânzători, casieri, micii patroni, cei care au o cofetărie, o brutărie, o afacere mică pe cont propriu, poate freelancerii. Pentru 330 de decese masate din condei, (cu așa ziși "morți de coronavirus" care de fapt aveau tot felul de probleme de sănătate, unii erau la propriu pe moarte, mulți erau extrem de vârstnici, s-au pierdut 1 milion de locuri de muncă.

      "Munca va deveni un lux, iar cei care vor pleca totusi dimineata la munca dupa aceasta izolare prelungita vor fi priviti cu ura si suspiciune de catre restul poporului, ca si cand ar conspira cu sistemul care cauta introducerea cipului. "

      Păi, aia care vor privi cu ură sunt exact ăia care-și dau ochii peste cap la povestea cu "cipul" pentru că e "o prostie". Iar faptul că ne vor lăsa să mergem la muncă? Îți admir optimismul. Scopul lor e să ne facă dependenți de stat. Venit de bază universal, stați în casă, nu mai aveți relații cu nimeni, nu vă mai atingeți, nu vă mai luați de mână, fiecare între patru pereți, uitați-vă în gura Escăi și aveți încredere în "experți" ca Bill Gates. Bill Gates a devenit dintr-o dată expert în "sănătate". Ce studii medicale are ăsta? Singurul lui contact cu virușii a fost Windows. 

    "Aceste date cu spectru larg poate nu reuşesc să exprime cu forţă convingătoare disparităţile din present însă ilustrează..."

    ""CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxygen antreprenorilor..."

    Deci "present" si "oxygen"...in discursul madamei de unde rezulta ca e doar o traducere din ceva articol. Asta e noua generatie de analfabeti institutionali...aia vechi aveau un limbaj de lemn astia noi sunt "lemn" la propriu 

    1. Păi da... și ăștia se presupune că sunt "jurnaliști de investigații" și alte asemenea... habar n-au de nimic...sunt plătiți cu cele mai mici salarii posibile... și se vede...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb