DE UNDE PUTEM FACE ROST DE BANI ÎN PLINĂ CRIZĂ: Avem de recuperat din creanţele externe 1,2 miliarde de dolari
CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2010
Datoriile altor state faţă de România, provenite din contractele de dinainte de 1989, cu treisprezece state, depă-şesc încă 1,2 miliarde de dolari, la care se mai adaugă aproape 2 miliarde de ruble transferabile pe care Cuba ni le datorează, dar cu autorităţile de la Havana nu s-a înregistrat niciun progres în ultimii douăzeci de ani.
Cu şapte state din totalul de paisprezece debitoare, România a reuşit să încheie acorduri guvernamentale care sunt în curs de derulare, potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Finanţelor, remis ziarului BURSA.
Finanţele susţin că, în ultimii doi ani, România a recuperat aproa-pe 15 milioane de euro şi, respectiv, 10 milioane de dolari, de la statele cu care are încheiate deja acorduri. Cei mulţi bani au fost recuperaţi de la Siria: 7,3 milioane de euro, în 2008, şi, respectiv, 7,15 milioane de euro, în 2009.
În schimb, din datoria irakiană au fost recuperaţi, anul trecut, primii bani: aproape 5,7 milioane de dolari.
Autorităţile române şi cele irakiene au convenit, în 2005, o reducere a nivelului datoriei de la 1,7 miliarde de dolari, la 977 milioane de dolari, după negocieri îndelungate purtate cu sprijinul Clubului de la Paris.
Autorităţile române au fost criticate pentru reducerea şi reeşalonarea nivelului datoriei, însă alţi specialişti susţin că gradul de recuperare de aproape 60% obţinut de România este mult superior faţă de termenii impuşi de creditorii din Clubul de la Paris (aproximativ 20%).
Lentoarea cu care statul român reuşeşte să recupereze din drepturile sale faţă de alte state este explicată de Ministerul Finanţelor prin cauze obiective: dificultăţile majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane, apartenenţa altor state debitoare la categoriile de ""ţări afectate de conflicte" şi ""ţări post conflicte".
Pe de altă parte, România s-a izbit în ultimii douăzeci de ani de refuzul autorităţilor cubaneze să accepte începerea negocierilor pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/dolar SUA şi pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare.