Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut parte, la finele anului trecut, de aşa-numitul "raliu a lui Moş Crăciun", indicii încheind 2021 cu aprecieri puternice, BET depăşind în premieră zona de 13.000 de puncte.
Pentru piaţa din Statele Unite, cea unde se manifestă cu adevărat fenomenul, "raliul lui Moş Crăciun" se referă la tendinţa de creştere a acţiunilor în ultimele cinci zile de tranzacţionare ale anului şi în primele două ale anului următor. Din 1950 până în 2020, indicele Standard & Poor's 500 a urcat în medie cu 1,3%, în cele şapte zile ale perioadei, potrivit datelor LPL Financial. De asemenea, coşul de acţiuni a crescut în 79% din cazuri, în ultimii 70 de ani, conform Business Insider.
Dar, luna a debutat într-o notă mai puţin optimistă, cu o volatilitate relativ ridicată comparativ cu cea obişnuită în ultimul un an şi jumătate.
• Aprecieri pentru indicii din Statele Unite şi Europa
Echipa de la Prime Transaction scria, în raportul din data de 17 decembrie: "Atât declaraţiile Băncilor Centrale privind politica monetară şi reducerea stimulilor financiari, cât şi datele privind inflaţia în SUA şi în zona Euro au fost principalii factori care au influenţat evoluţia burselor. De asemenea, răspândirea variantei Omicron a virusului COVID-19 rămâne un motiv de îngrijorare pentru investitori". Ulterior, pe fondul primelor rezultate ale studiilor legate de noua variantă a virsului, ce indicau o severitate mai redusă decât se credea iniţial, precum şi a apropierii sărbătorilor de iarnă, bursele au început să crească, astfel încât indicele S&P 500 a încheiat luna decembrie a anului cu un avans de 4,4%, în timp ce pentru Stoxx 600 creşterea din decembrie a fost de 5,37%.
• Creştere de 16,42% pentru acţiunile Romgaz, în luna în care acţionarii şi-au dat acordul pentru achiziţia participaţiei Exxon la perimetrul Neptun
În acest context internaţional, la care s-au adăugat elemente interne precum situaţia din piaţa energiei, la BVB, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 10,75%, la 896,97 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 6,06%, până la 1.142,52 de puncte.
Dintre producătorii de energie, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Romgaz (SNG), ce au urcat cu 16,42%, până la 39 de lei. Luna trecută acţionarii companiei şi-au dat acordul pentru achiziţia participaţiei Exxon la perimetrul Neptun, pentru circa un miliard de dolari, cel mai amplu proiect energetic al ţării noastre.
Într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale sortimentului de ţiţei Brent (relevant pentru piaţa europeană), au urcat cu 10,2%, preţul acţiunilor OMV Petrom (SNP), care va fi partener cu Romgaz la proiectul Neptun Deep, a crescut cu 11,63%, până la 0,499 lei.
În afară de energetice, o creştere puternică au avut titlurile Digi Communications (DIGI), în condiţiile în care compania a anunţat încheierea contractului de vânzare-cumpărare a operaţiunilor sale din Ungaria către operatorul 4iG, pentru 625 milioane de euro, sumă echivalentă cu peste 80% din evaluarea bursieră a operatorului de telecomunicaţii dinaintea anunţului. Titlurile DIGI au încheiat luna la preţul unitar de 41 de lei, în creştere cu 14,85%.
• Performanţă inferioară a sectorului bancar faţă de cea a pieţei
Sectorul bancar a avut creştere, dar sub cea generală a pieţei noastre. Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat luna decembrie la preţul unitar de 17,7 lei, în urcare cu 4,12%, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 4,03%, până la 2,58 de lei, într-o lună în care indicele Stoxx Europe 600 Banks a urcat cu 5,8%.
În schimb, titlurile Alro Slatina (ALR) au avut un picaj de 26,2%, până la 1,8 lei, în condiţiile în care, sub presiunea preţurilor extrem de ridicate ale energiei, compania şi-a redus sever producţia de aluminiu primar, iar conform declaraţiilor sindicaliştilor, fără intervenţie guvernamentală perspectivele Alro sunt sumbre.
• Indicele BET-FI încheie luna în teritoriul pozitiv, pe fondul evoluţiei titlurilor FP
Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a crescut în decembrie anul trecut cu 1,73%, apreciere la care au contribuit doar titlurile FP, ce au urcat cu 9,94%, până la 1,99 lei, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare au avut performanţe mult inferioare.
În ceea ce priveşte listările, în Piaţa AeRO, în decembrie au debutat acţiunile companiilor Arobs Transilvania Software, GoCab Software şi Softbinator Technologies, în timp ce în zona instrumentelor de datorie au fost listate obligaţiunile emise de Teilor Holding. În Piaţa Reglementată, au debutat titlurile obligatare ale Libra Bank, Autonom Services şi BCR, ultimele în valoare de 600 milioane de lei.
Tot în decembrie, Ministerul Finanţelor a listat ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare de peste un miliard de lei.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 10.01.2022, 21:10)
...