Acţionarii Nuclearelectrica, companie controlată de statul român, urmează să ia decizii importante pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, luna viitoare. Practic ar urma să se intre în faza a doua a proiectului, potrivit E-energia.ro.
Conform sursei citate, Nuclearelectrica a convocat o Adunare Generală a Acţionarilor pentru data de 8 august, iar pe ordinea de zi se află două puncte referitoare la proiectul reactoarelor 3 şi 4.
"Aprobarea continuării Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv adoptarea Deciziei Preliminare de Investiţie şi trecerea în Etapa II - Lucrări Preliminare, condiţionat de aprobarea şi încheierea Acordului de Sprijin între Statul român şi SNN în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
Aprobarea iniţierii demersurilor în vederea atribuirii şi încheierii contractelor necesare pentru finalizarea Proiectului, în condiţiile limitelor de competenţă prevăzute de actele constitutive ale SNN şi EN (EnergoNuclear - n.red), şi cu încadrarea în limita sumei de 185 milioane Euro".
Ultima comunicare a Nuclearelectrica referitoare la avansul celor două reactoare, un proiect de cel puţin 7 miliarde de euro, a fost făcută în noiembrie anul trecut. Atunci, Nuclearelectrica anunţa "avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin".
"În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.)", arăta atunci Nuclearelectrica.
Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. cu CANDU Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4, printre care:
- actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA);
- actualizarea ghidurilor de securitate nucleara (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleara;
- definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil;
- document de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului partii nucleare; - actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleara care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleara;
- reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.
Nuclearelectrica anunţa încă de acum un an că va lua decizia de a investi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 doar cu condiţia încheierii unui acord cu statul român prin care să se stabilească modul de finanţare şi mecanismele de sprijin pentru realizarea acestui proiect.
"Ca o condiţie prealabilă pentru luarea Deciziei Preliminare de Investire şi trecerea în Etapa 2 a proiectului, se impune încheierea unui acord între statul român şi SNN, prin care să se stabilească responsabilităţile părţilor cu privire la asigurarea finanţării, adoptarea mecanismelor de sprijin şi asigurarea condiţiilor de infrastructură pentru finalizarea şi exploatarea proiectului", arăta compania în martie.
Cel mai probabil, este vorba despre un mecanism de tipul contractelor pentru diferenţă (CfD), dar deocamdată nu ştim a ce se referă exact acest acord de sprijin între stat şi companie.
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleara.
România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi. De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
Cele două reactoare ar urma să fie operaţionale în anii 2030, respective 2031, mai spune E-energia.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2022, 11:06)
Deocamdata joc de glezne. La suma pentru investitii estimata pretul de cost al kw ajunge in stratosfera. Firma canadiana a abandonat practic dezvoltarea sistemului Candu si realizarea everntual de noi reactoare se va face in sistem de unicat. In prezent reactoarele din noua generatie au o putere intre 1200 si 1500 MEW si sunt produse in serie continua. Tarile care au in prezent tehnologie si realizeaza noi unitati sunt China, Franta, Corea de Sud si Rusia.