DECIZII CCR:  Starea de alertă - fără aprobarea Parlamentului, carantinarea - doar prin lege

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 26 iunie 2020

Starea de alertă - fără aprobarea Parlamentului, carantinarea - doar prin lege

Starea de alertă poate fi instituită şi prelungită de Guvern fără aprobarea Parlamentului a decis, ieri, Curtea Constituţională a României, care a admis o sezizare depusă de Avocatul Poporului cu privire la articolul 4 alineatele 2 şi 4 din legea 55/2020, aprobată de Parlament la mijlocul lunii mai.

Judecătorii au admis astfel excepţia de neconstituţionalitate, deoarece, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire sau de prelungire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, iar o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională.

Alineatul 3 al articolului 4 din legea 55/2020 arată: "Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată". La alineatul următor, declarat şi el neconstituţional se preciza că "Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări".

CCR a mai admis şi excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului în legătură cu instituirea carantinei. Astfel, judecătorii constituţionali au declarat neconstituţională prevederea din OUG 11/2020, care arată:

"În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor".

Deoarece prin carantinare se instituie o restrângere a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, CCR consideră, aşa cum a făcut-o şi prin alte decizii anterioare, că o asemenea măsură nu poate fi luată prin ordin de ministru, ci doar printr-un act normativ cu putere de lege, conform dispoziţiilor constituţionale.

Tot referitor la carantină, Curtea a declarat neconstituţional, cu majoritate de 7 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă" (Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu) articolul 25, alin. (2) teza II din legea 95/2006 care arată: "Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii".

Decizia Curţii în aceste ultime cazuri poate constitui o problemă pentru Guvern, dacă toate persoanele aflate în carantină în ultimele luni vor da în judecată Executivul pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Vicepremierul Raluca Turcan a criticat decizia Curţii Constituţionale prin care măsura carantinei stabilită prin ordinul ministrului Sănătăţii a fost declarată ca neconstituţională.

"A ajuns sfidător modul în care este blocat funcţionarea statului. Acum, când guvernul munceşte zi şi noapte pentru săntătatea publică, CCR cade pe panta populistă în acord cu discursul PSD lipsit de orice responsabilitate", a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a mai spus că este nevoie de o reformă urgentă a CCR şi că speră ca PNL să câştige majoritatea după alegeri pentru a demara acest proces.

---------------------

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a declarat că persoanele care au fost nevoite până acum să stea în carantină sau izolare la domiciliu nu pot da statul în judecată, după decizia Curţii Constituţionale pe această temă, deoarece legea de atunci permitea acest lucru. Zegrean a explicat faptul că o lege se bucură de prezumţia de constituţionalitate până când CCR decide că este neconstituţională.

"Nu se poate îndrepta nimeni cu pretenţii împotriva statului pentru că au fost ţinuţi în carantină sau în izolare, pentru că legea de atunci permitea acest lucru şi este un principiu al dreptului constituţional. O lege nedeclarată neconstituţională se bucură de prezumpţia de constituţionalitate până la declararea ei ca neconstituţională. Deci, până astăzi(n.r.-ieri), rămâne cum a fost. De azi, nu mai pot să mai facă asta. Oamenii nu pot ieşi din spitale până la publicarea în Monitorul Oficial, dacă între timp nu se va face un alt act normativ", a explicat Zegrean.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. După decizia CCR de a interzice ÎNCHISOAREA EXTERMINATOARE ÎN SPITALELE INFERNALE ALE ROMÂNIEI, AUTORITĂȚILE IMPLICATE ÎN SCANDALUL UNIFARMA (SIGUR VOR FI SUPUȘI JUSTIȚIEI DUPĂ UN TIMP) PROPUN LEGILE CARANTINEI!!! MODELUL ESTE AL POLIȚIEI POLITICE NKVD (COMISARIATUL POPORULUI PENTRU AFACERILE INTERNE, Naródnyy Komissariát Vnútrennikh Del) DIN TIMPUL URSS-ului, 1917!!! CINE VA SCOATE O VORBĂ ÎMPOTRIVA PANDEMIEI, TREBUIE DECLARAT NEBUN, SPECIALIȘTII POLITICI MEDICALI SUNT DOAR UNII, CEILALTI SUNT A CINCEA ROATĂ LA CARUTA, ÎNCHISOARE ÎN SPITAL CHIAR PENTRU UN AN, EXTERMINARE PRIN RAȚII MICI ȘI MEDICAMENTE DE O CALITATE DEPLORABILĂ, OTRAVITOARE!!! SITE-urile CONSPIRATIEI SUNT STERSE, VIRUSUL NU ESTE O ARMA MEDIE DE LUPTA, IMPRASTIATA PRIN DRONE (TOTI DORESC BINELE OMENIRII, CUM AU FACUT SI IN TRECUT, LASAND 1 MILIARD DE OAMENI IN PRAGUL FOAMETEI!)… ALTĂ DIRECTIVĂ A NKVD-ului DE AZI, SECȚIILE DSP, CE TREBUIE ANCHETATE DUPĂ UN TIMP, DECLARA: PANDEMIA FOREVER!!! CALDURA AR FI TREBUIT SA ELIMINE VIRUSUL (MUTANT, CE CONVENABIL)!!! VACCINUL DECLARAT OBLIGATORIU!!! PROPAGANDA E ASIGURATA DE MASS-MEDIA, FIECARE TRUST IMPLICAT FIIND PLATIT CU 3-4 MILIOANE DE $$!!! BIG BROTHER IS COMING!! REACTION COULD BE GREAT!!! UNELE ZONE SUNT CU DEDICATIE: POATE SE INCHIDE ”DACIA RENAULT” LA ORDIN GERMAN!!! PS: CINE SI DE CE ISI FACE TESTE, DACA AJUNGE LA INCHISOAREA-SPITAL!!!???

    1. huo, huo, au venit antenistii fara creier.

      Medicamenteeeee!

      Carantinarea! Toate posturile TV sunt contra populatiei! DACA AU PRIMIT $ 50, 000 K!!! Din ce UNITATE DE DEZINFORMARE SI INTOXICARE ESTI, TRAINEE??? Eu oricum am plecat din tara, dar imi pare rau sa vad cat de putin va tine mintea! SUNTETI SARACI SI MIZERI IN PRIVINTA TEHNICII MEDICALE!!! MEDICAMENTE, DA, PENTRU FIRMELE DE APARTAMENT!!! ITI PROPUN SA TE INTERNEZI INTR-UN SPITAL DIN ROMANIA, SA VEZI DACA MAI IESI DE ACOLO INTREG!!! SAU CA UN DETINUT DE LA AUSCHWITZ!!! EXCEPTIILE SUNT PUTINE! GANDACII IMPANZESC CAMERELE DE SPITAL, MANCAREA ESTE DE CEA MAI PROASTA CALITATE! DACA NU DAI BANUL NU SUPRAVIETUIESTI!!! DECI, LA SPITAL CU TINE!!!

      Veti sta in stare de urgenta timp de zece ani de acum incolo!! Si o sa aplaudati masurile Intelepte ale Bravului Conducator Ascuns!!! Big Brother oversees you all the time! For your own good!! The two aims of the Party are to conquer the whole surface of the earth and to extinguish once and for all the possibility of independent thought.

      Daca ai plecat din tara ramai acolo unde esti si traieste bine!Nu mai jigni si nu-ti mai baga nasul unde nu-ti fierbe oala fiindca asta este deja nesimtire.

      Si-mi pare rau sa fie batjocorite de unii ca tine! Va faceti de cacao pentru ca nu aveti nicio reactie si indurati ca niste sclavi toate MARLANIILE! Va meritati soarta!

      intr-o unitate de dezinformare/intoxicare a populatiei! Rusine, (dez) informatorule! Nu ati renuntat la metehnele comuniste!

      Once a communist, always a communist! Deviza voastra! Transmiteti boala rosie forever! Degeaba va dati galbeni, in sufletul vostru tot rosii (comunisti) ati ramas!

      Admit libertatile fundamentale ale cetatenilor! LIBERTATEA DE OPINIE! Sunt foarte putini! Am zis ca sunteti slabi pentru ca asta e realitatea! In Romania nu sunt miscari cetatenesti ca in SUA, desi poate ar putea exista! Si va trag toti in piept, dovada ca azi Romania= COLONIE DE LUMEA A TREIA! Nu are nimic modern, nimic de civilizatie, NICI MACAR AUTOSTRAZI, DOAR SPAGA SI SPITALE PROASTE!

    Reflectarea deciziei CCR este deficitara in acest articol in privinta art din legea din 95/2006.

    Ce a spus de fapt CCR este ca exprimarea "boli transmisibile" nu este suficient de clara si previzibila. Daca citim, macar sa si intelegem ceea ce citim. 

    Ce trebuie sa faca Guvernul este sa dea o propunere pentru schimbarea legii din 2006 in care: 

    "Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile cu grad mare de contagiozitate care constituie un risc serios de sanatate pentru comunitate se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii, pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii" 

    O schimbare ca aceasta face textul constitutional iar infectatii cu Covid sa poata fi in continuare izolati institutional. 

    La ĂȘTIA CONTRIBUTIVITATE incomensurabilă la muncă : implementat ZERO....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb