Deficitul comercial, în scădere cu peste 50% în februarie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 aprilie 2009

Ionescu, ANEIR: "Sunt semnale de creştere a comenzilor, mai ales în spaţiul extra-comunitar, în luna martie"

Deficitul comercial din luna februarie a continuat căderea semnificativă începută la finalul anului trecut, scăzând cu 51,2% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică (INS).

Valoarea acestuia a fost de 764 milioane de euro, cu 802,7 milioane mai mic comparativ cu luna februarie 2008.

În luna martie, sunt semnale de creştere a comenzilor, mai ales în spaţiul extra-comunitar, ne-a precizat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa a precizat că, din datele pe luna martie, căderea din spaţiul extra-comunitar este de 15%, comparativ cu cea din luna februarie de 40%.

În acest context, preşedintele ANEIR s-a întâlnit, ieri, cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, să discute efectele pe care le implică împrumutul extern asupra cursului de schimb şi a relansării creditării economiei.

"Ne propunem să facem o radiografie la nivelul firmelor şi a modului în care pot accesa credite bancare, atât pentru derularea exporturilor cât şi pentru accesarea fondurilor europene", a precizat domnia sa, care a adăugat: "Sperăm că putem oferi un mesaj clar, în speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi în perioada următoare, chiar dacă nu vom atinge cifrele pozitive la care se aşteaptă Banca Naţională, precum o creştere economică pozitivă. Domnul Isărescu a declarat recent, că ţara noastră va înregistra o creştere economică în jur de 1-2%, în acest an.

În luna februarie, reducerea exporturilor şi a importurilor a continuat cu rate asemănătoare lunii ianuarie, informează INS. Exporturile au scăzut cu 27,7% la valori exprimate în euro, ajungând la două miliarde de euro, în timp ce importurile au avut o valoare de 2,8 miliarde euro, cu 36% mai mică decât în luna similară din 2008.

Faţă de luna ianuarie a acestui an, exporturile din luna februarie au crescut cu 7,9%, iar importurile au crescut cu 12,1% la valori exprimate în euro, potrivit INS.

În primele două luni ale anului, deficitul comercial a fost de 1,37 miliarde de euro, cu 54,4% mai mic decât în perioada similară din 2008. Exporturile FOB au fost de 3,9 miliarde de euro, iar importurile CIF au fost 5,3 miliarde de euro, în lunile ianuarie şi februarie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, exporturile au scăzut cu 26%, iar importurile au fost mai mici cu 36,2% la valori exprimate în euro, conform datelor INS.

Valoarea exporturilor în spaţiul intra-comunitar, în primele două luni, a fost de 3 miliarde de euro, reprezentând 76,8% din total expedieri. Importurile din spaţiul intra-comunitar au fost de 3,9 miliarde de euro, respectiv 73,4% din total introduceri.

Maşinile şi echipamentele de transport au avut, în continuare, cea mai mare pondere în exporturile româneşti, de 38,2%, fiind urmate de combustibili (6,7%), produse agroalimentare, băuturi şi tutun (5,4%), materii prime şi materiale (5,1%) şi produse chimice şi conexe (4%). Alte produse manufacturate au reprezentat 40,6% din totalul exporturilor.

La importuri, maşinile şi echipamentele de transport au reprezentat 32,9%, fiind urmate de produse chimice (14,1%), produse agroalimentare (9,6%), combustibili (8,3%) şi materii prime (2,8%). Alte produse manufacturate au reprezentat 32,3% din totalul importurilor.

Reprezentanţii ANEIR s-a întâlnit cu guvernatorul BNR să discute efectele împrumutului extern asupra cursului de schimb şi a relansării creditării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb