DEFRIŞĂRI ILEGALE MASIVE ÎN MARAMUREŞ 1100 de dosare penale - insuficiente pentru a-i potoli pe hoţii de lemne

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 august 2020

1100 de dosare penale - insuficiente pentru a-i potoli pe hoţii de lemne

Starea de urgenţă şi starea de alertă nu au niciun efect asupra furturilor de lemne din pădurile din ţara noastră. Conform datelor centralizate de Ministerul Mediului tăierile ilegale de pădure continuă, judeţul Maramureş fiind de departe pe primul loc la defrişările de acest tip, cu peste 104.000 metri cubi (mc) de lemn depistate la hoţii din domeniile forestiere. Pe locurile următoare, la diferenţă considerabilă privind cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal se situează judeţele Timiş (5470 mc), Bistriţa (3400 m), Oradea (3169 mc), Sibiu (3024 mc), Mureş (2080 mc) şi Suceava (2456 mc).

În urma controalelor efectuate, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au întocmit, în primele şase luni ale anului, 1100 de dosare penale, din care peste 95% - respectiv 1052 dosare - au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în intervalul ianuarie - iunie 2020, au fost efectuate în domeniul forestier 106.000 de controale.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat: "Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puţin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează".

Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58). Curios este că la numărul de dosare penale întocmite, deşi Maramureş are cea mai mare cantitate de lem tăiată ilegal, nu figurează în topul de mai sus.

"Controalele nu au fost doar în pădure, am avut echipe şi pe drumurile publice. În total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile ţării. Zilnic, de la începutul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos. Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament (...) Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul! SUMAL-ul ne permite să vedem din Bucureşti ce se întâmplă în Caraş-Severin sau în oricare altă zonă a ţării, şi invers. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în ţară. Apoi, am recurs la o altă tactică! Cea a sancţiunilor aspre. Degeaba vom monitoriza pădurile în timp real şi-i vom prinde pe infractori dacă aceştia nu sunt pedepsiţi pe măsura ilegalităţilor pe care le comit", susţine ministrul de resort.

Costel Alexe a precizat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte modificarea drastică a Codului silvic, pentru ca persoanele care vor fi prinse că fură masă lemnoasă să ajungă în închisoare, iar autovehiculul cu care au transportat cantitatea respectivă să fie confiscat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cata caterinca asta cu defrisarile!! flacai frumosi care o ardeti interesati de paduricile romanicii, mergeti si discutati cu sri-ul asta! chiar aveti impresia cu sri-ul nu e implicat? el coordoneaza...nu ca institutie neaparat, ci ca indivizi cu putere! asa cum controleaza si economia terana si aia subterana! restul e nutret pentru cretini!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb