Dell a devenit astăzi prima companie din domeniul IT care a obţinut certificatul 80 PLUS Gold pentru o sursă de alimentare pentru server, cea mai recentă dovadă a faptului că Dell îşi îndeplineşte obiectivul de a deveni "compania furnizoare de tehnologii cu cele mai intense preocupări pentru mediu" şi de a-şi consolida poziţia de lider IT în ceea ce priveşte eficienţa energetică.
"În ceea ce priveşte eficienţa energetică, obiectivele noastre sunt clar definite," a declarat Albert Esser, Dell"s Vice President of Power and Infrastructure Solutions. "Compania Dell dezvoltă echipamente cu tehnologie Energy Smart de generaţie viitoare care reflectă feedback-ul utilizatorilor, reducându-se printr-un efort colectiv cantitatea de emisii cu milioane de tone de CO2, realizându-se totodată economii fără precedent."
Certificatul 80 PLUS le permite producătorilor şi utilizatorilor să compare şi să analizeze sursele de alimentare în funcţie de criteriile consacrate Energy Star şi Climate Savers Computing Initiative. Noua sursă de alimentare 80 PLUS Gold de la Dell respectă cu peste un an mai devreme standardele Climate Savers stabilite pentru iulie 2009 referitoare la consumul serverelor. Aceste standarde prevăd o eficienţă minimă de 92% pentru sursa de alimentare la o rată a utilizării de 50%.
Tot luna aceasta Dell a devenit primul producător important de sisteme desktop cu certificatul 80 PLUS Silver. Acesta prevede o eficienţă cu peste 8% mai mare decât cea specificată de standardul Energy Star 4.0 şi cu până la 3% mai mare decât cea prevăzută de standardul Energy Star 5.0, îndeplinind totodată cerinţele pentru PC ale Climate Savers Computing Initiative pentru iulie 2009.
"Cu această ocazie felicităm compania Dell pentru că a dus eficienţa energetică la un alt nivel," a declarat Geoff Wickes, Director al Commercial & Industrial Programs în cadrul Ecos Consulting şi al programului 80 PLUS. "Valoarea standardului 80 PLUS este disponibilă prin intermediul parteneriatului între producători, servicii şi utilizatori care sprijină inovaţiile de pe piaţă şi reducerea de costuri care permite dezvoltarea soluţiilor IT cu impact negativ redus asupra mediului."
Dell şi-a luat angajamentul de a fi prima companie care va neutraliza impactul negativ al operaţiunilor sale globale asupra mediului până la sfârşitul anului 2008. Compania realizează deja economii anuale de peste 3 milioane de dolari şi a redus emisiile de CO2 cu aproape 20.000 de tone datorită optimizării facilităţilor şi iniţiativei globale de gestionare a consumului.
Sistemele laptop şi desktop Dell, care se numără deja printre cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic din industrie, sunt concepute în aşa fel încât să consume cu până la 25% mai puţin până în 2010, comparativ cu alte sisteme disponibile în prezent. Dell a lansat recent sistemul desktop Vostro Energy Smart 410 care poate reduce cu până la 47 % costurile energetice anualeii ale utilizatorilor, fără a sacrifica performanţele sau puterea.
Analizând vânzările globale din 2005 şi până în prezent ale sistemelor care dispun de funcţii de gestionare a consumului, Dell estimează că sistemele desktop OptiPlex, de exemplu, au ajutat utilizatorii să realizeze economii de peste 2,5 miliarde de dolari şi să reducă emisiile cu aproximativ 25 de milioane de tone de CO2.
Dell defineşte tehnologia ecologică
Dell şi-a asumat angajamentul de a deveni "compania furnizoare de tehnologii cu cele mai intense preocupări pentru mediu". În aprilie Dell a anunţat că sediul său global din Austin, Texas este alimentat în mod ecologic în proporţie de 100%. Prin creşterea gradului de utilizare a resurselor ecologice, cheltuielile de consum ale Dell nu vor fi afectate de tendinţa estimată de creştere a cheltuielor datorate utilizării resurselor de energie tradiţionale.
Compania Dell are una dintre cele mai mici densităţi a emisiilor de CO2 în rândul companiilor din topul Fortune 50, cu peste 50% mai reduse faţă de emisiile celui mai apropiat concurent.
În septembrie 2007 Dell anunţa "Plant a Forest for Me" (Plantează un copac), un program care permite organizaţiilor din întreaga lume să aplice cele mai bune practici şi, prin parteneriate, să faciliteze plantarea copacilor în proiecte de reîmpădurire susţinute. Printre parteneri se numără AMD, ABN AMRO, Ask.com, CGI, Staples, Salesforce.com, Targus şi WellPoint.