Deloitte: Cele mai mari instituţii financiare din lume se confrută cu mari probleme în materie de securitate

Aura Dragomir
Ziarul BURSA #Companii #IT / 19 septembrie 2007

Deloitte: Cele mai mari instituţii financiare din lume se confrută cu mari probleme în materie de securitate

Problemele privind securitatea informaţiei continuă să atragă atenţia Directorilor Executivi, cu toate acestea rezolvarea problemelor este lasată în seama departamentelor IT, conform celui mai recent studiu Deloitte. Mai puţin de două treimi din participanţii la studiul Deloitte "Securitatea la Nivel Global 2007" deţin o strategie privind securitatea informaţiei. Doar 10% dintre companiile participante la acest studiu au un Director de Securitate res­ponsabil de gestionarea problemelor legate de securitatea informaţiei. Rezultatele studiului relevă următorul paradox: există o discrepanţă uriaşă între gradul de conştientizare a problemelor de securitate şi identificarea de soluţii.

Printre altele, studiul arată că principala cauză a fraudărilor externe continuă să fie "factorul uman" reprezentat de angajati ai companiei, clienti, terţi şi parteneri de afaceri.

"Rezultatele studiului atrag atenţia asupra paradoxului cu care se confruntă instituţiile financiare în ceea ce priveşte securitatea", este de parere Gary Bauer, Forensics and Fraud Investigation Director pentru Deloitte Romania şi Deloitte Central Europe, adâugînd: "Participanţii la studiu au identificat problemele de securitate cu care trebuie să se confrunte, precum şi strategiile necesare în vederea îmbunătaţirii gradului de securitate şi confidenţialitate. Cu toate acestea, numeroase instituţii financiare nu reuşesc să facă faţa problemelor".

În ceea ce priveşte fraudările, clienţii reprezintă cel mai mare motiv de îngrijorare pentru companii. Studiul Deloitte arată că principalele trei tehnici de fraudare sunt viruşii şi derivatele acestora (worms, trojans), atacurile prin e-mail, de ex. spam-uri; şi atacurile de phishing/pharming. Toate aceste frăudari sunt realizate prin intermediul clienţilor şi mijloace de propagare a datelor în cadrul instituţiilor financiare. Deşi instituţiile financiare au de suferit în mod direct de pe urma fraudărilor, reprezentanţii acestora sunt des­tul de reticenţi în ceea ce priveşte securitizarea computerelor clienţilor, cel mai probabil datorită implicaţiilor unui astfel de proces.

La întrebarea: "Consideraţi că trebuie să vă asumaţi responsabilitatea în ceea ce priveşte securitizarea computerelor clienţilor care fac afaceri on-line cu dvs.?", două treimi din subiecţi (66%) au răspuns negativ.

Pe langă fraudările realizate prin intermediul clienţilor, companiile se confruntă cu numeroase cazuri de fraudări realizate de către angajaţi: greşeli (acţiuni voluntare) şi omiteri (acţiuni involuntare). 91% din participanţii la studiu acordă o atenţie deosebită activităţilor desfăşurate de către angajaţi şi numesc factorul uman ca fiind cauza principală a eşecurilor în materie de securitate a informaţiei (79%).

Deşi greşelile şi omisiunile făcute de angajaţi sunt considerate a fi principalii factori care ameninţă securitatea informaţiei, aproape un sfert (22%) din participanţii la studiu nu au oferit angajatilor training-uri de securitate. 30% din directorii participanţi la studiu sunt de părere că angajaţii pot face faţă cu brio problemelor de securitate.

"În ciuda acestor discrepanţe, identificarea problemelor este o etapă extrem de importantă parcursă de către instituţiile financiare în vederea reducerii acestor diferenţe", a declarat Radu Herinean, Enterprise Risk Services Manager la Deloitte România. Domnia sa a spus: "Conştientizarea problemelor, organizarea de training-uri de securitate, managementul angajaţilor, clienţilor şi furnizorilor, protejarea informaţiilor reprezintă principalele acţiuni întreprinse anul acesta de către companii, pentru a combate ameninţările aduse la adresa securităţii informaţiilor.

Atacurile prin e-mail reprezintă principala metodă de fraudare externă cu care s-au confruntat instituţiile financiare în ultimul an (57%)

Două treimi din participanţii la studiu (66%) sunt de părere că protejarea computerelor clienţilor care desfăşoară tranzacţii on-line nu trebuie să facă parte din responsabilităţile acestora.

Teoretic, toţi participanţii la studiu (98%) indică o creştere a bugetelor alocate securităţii, însă 35% dintre aceştia sunt de părere că investiţiile în securitatea informaţiei nu acoperă în întregime domeniul de activitate.

"Schimbarea priorităţilor" şi "problemele de integrare" sunt principalele cauze de eşec a proiectelor privind securitatea informaţiei (48%, respectiv 32%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb