DELOITTE:  Pe harta digitalizării în administrarea fiscală, România se află în zona gri a Europei

Cristina Radu
Macroeconomie / 8 august 2017

Harta administrării fiscale a Europei

Harta administrării fiscale a Europei

Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în online, realizând controalele fiscale electronic (E-audit) şi extrăgând valoare adaugată din datele furnizate de contribuabili. Excepţie fac România, Bulgaria şi Malta, potrivit unui comunicat trimis de Deloitte România.

Cele mai avansate state sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia şi Polonia, care au implementat Standard Audit File for Tax (SAF-T) şi E-reporting: raportarea electronică a unor documente ca facturi, balanţă etc. Luxemburg, Franţa, Germania, Grecia, Olanda au implementat şi ele SAF-T. Croaţia, Italia, Cehia, Spania, Estonia utilizează E-reporting. Celelalte state europene, cu excepţia României, Bulgariei şi Maltei, aplică E-audit sau controlul electronic, conform sursei.

SAF-T, un format electronic standard, a fost iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ca să ajute autorităţile fiscale să desfăşoare inspecţii fiscale eficiente, făcând posibilă identificarea mai uşoară a zonelor de neconformare în raportarea obligaţiilor fiscale. SAF-T a fost preluat de fiecare stat în funcţie de propria legislaţie fiscală, ritmul şi modul de implementare fiind deci diferite.

Beneficiile SAF-T pentru administraţiile fiscale şi companii sunt: automatizarea identificării şi pregătirii datelor pentru declarare şi control, sprijin pentru conformare şi prevenţie datorită identificării erorilor în raportare, identificarea precisă a zonelor de risc fiscal, ţintirea controalelor către cazuri de evaziune fiscală, rambursarea rapidă a taxelor pentru companii cu riscuri mici, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor.

Ramona Truşculescu, Senior Manager Deloitte România a precizat: "Tendinţa de digitalizare a proceselor de business pe care autorităţile fiscale au înţeles-o vine atât în avantajul companiilor, cât şi al administraţiilor naţionale pentru că automatizează procesele, scade costurile şi aduce mai multă transparenţă în relaţia cu autorităţile".

Ramona Truşculescu a adăugat: "S-au făcut câţiva paşi în direcţia automatizării, de exemplu Spaţiul Privat Virtual, însă reprezintă prea puţin într-o economie tot mai digitalizată în care volumul de date creşte exponenţial de la an la an. Totodată, în contextul în care guvernul propune plata defalcată a TVA ne punem întrebarea dacă sistemele informatice ale ANAF sunt pregătite să efectueze un control documentar al cererilor de rambursare pentru a debloca banii contribuabililor în perioada legală".

Vlad Boeriu, Partener Deloitte România, a afirmat: "Din experienţa altor state, implementarea acestor sisteme nu este lipsită de efort din partea companiilor. Ar fi un efort general, făcut o singură dată, cu avantaje pe termen lung. Au existat declaraţii oficiale în anii trecuţi privind intenţia autorităţilor române de a implementa SAF-T. Dacă vrem să facem paşi spre reducerea evaziunii fiscale, ar trebui să preluăm reţetele care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări...în loc să reinventăm roata venind cu propuneri discutabile, ca plata defalcată a TVA sau un mecanism de înregistrare în scopuri de TVA vădit contrar legislaţiei comunitare. Am experimentat astfel de metode în ultimii ani, iar rezultatele nu au apărut, evaziunea TVA fiind la fel de mare".

Vlad Boeriu a explicat: "În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislaţia prevede şi controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiţionale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările şi raportările electronice ar ajuta fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare şi evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalităţii despre care s-a discutat recent...Vedem că programul de modernizare finanţat de Banca Mondială este blocat, cel puţin momentan".

Vlad Boieru a afirmat că Bulgaria, chiar dacă nu se poziţionează mai bine decât România în vederea raportărilor şi verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, prin care a reuşit să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu nivelul ţărilor dezvoltate.

Deloitte furnizează clienţilor din sectorul public şi privat din industrii variate servicii de audit, de taxe, servicii juridice, consultanţă financiară şi de managementul riscului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb