Deloitte: Tranziţia către economia circulară a încetinit la nivel global în 2023

T.B.
Companii / 2 aprilie 2024

Deloitte: Tranziţia către economia circulară a încetinit la nivel global în 2023

Tranziţia către economia circulară a încetinit la nivel global anul trecut, în condiţiile în care vasta majoritate a materiilor prime care intră în economii provin încă din surse virgine, iar ponderea materiilor secundare, reutilizate, s-a redus constant în ultimii cinci ani, de la 9,1% în 2018 la 7,2% în 2023, indică studiul "Circularity Gap 2024", realizat de Deloitte şi Circle Economy Foundation, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei. Raportul arată că zonele de intervenţie care ar putea combate această tendinţă sunt industria agroalimentară, cea producătoare şi construcţiile, sectoare intens poluante, mari consumatoare de materii prime vulnerabile şi care, împreună, ocupă peste trei sferturi din forţa de muncă la nivel global, potrivit sursei.

Exploatarea intensivă a resurselor a fost un factor-cheie în creşterea economiilor, a nivelului de trai şi a speranţei de viaţă în ultima sută de ani, însă impactul modelului economic clasic, liniar (take, make, waste), devine nesustenabil la nivel global, explică studiul, amintind că numai în ultimii şase ani economiile lumii au consumat aproape 600 de miliarde de tone de materii, adică aproape la fel de mult precum în întreg secolul XX, în timp ce şase dintre cele nouă sisteme de echilibru planetar, care măsoară starea apelor, a solurilor şi a aerului, sunt afectate ireversibil. În schimb, un ritm susţinut al transformărilor spre economia circulară (use less, use longer, make clean, use again) ar putea să contribuie la reducerea emisiilor cu cel puţin o treime şi la crearea a două milioane de joburi, în cadrul unei pieţe "circulare" care ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari până în 2026, mai arată raportul.

Conform datelor companiei, "Studiul atrage atenţia asupra unui aspect greu de ignorat: în timp ce economia circulară este recunoscută ca o mega-tendinţă care şi-a făcut loc în strategiile de business, cifrele care indică obiectiv progresul tranziţiei au scăzut constant în ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, transformările spre modelul economic circular nu ţin pasul cu creşterea cererii de consum şi par să nu aibă un caracter sistemic. De altfel, acestea sunt şi direcţiile pentru care raportul propune căi de acţiune: pe de o parte, este nevoie de abordarea prioritară a sectoarelor esenţiale, cu impact mare de mediu, aşa cum sunt cel agroalimentar, industria producătoare şi construcţiile, iar, pe de altă parte, efortul trebuie să implice sinergic actorii de business, sectorul public şi societatea civilă. Ştim din ediţia de anul trecut a aceluiaşi studiu că economia circulară poate reduce cu o treime consumul actual de resurse fără a afecta cantitatea şi diversitatea produselor şi serviciilor, aşadar transformarea durabilă este posibilă", a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

Intervenţia ar trebui să aibă loc în trei planuri simultane, ţinând cont nu doar de raţiuni de mediu, ci şi de factori precum efectele crizei sanitare şi ale tensiunilor geopolitice, recomandă studiul. În primul rând, aceasta ar trebui să includă politici, obiective şi norme de conformare naţionale şi supranaţionale care să determine actorii economici de toate categoriile să înceapă tranziţia, creând astfel efecte unitare sau comparabile de-a lungul lanţurilor de valoare. În al doilea rând, intervenţia ar trebui să se deruleze în plan financiar, prin creşterea investiţiilor în măsurile de tranziţie - retehnologizare, ecodesign ş.a. -, precum şi printr-o reformă fiscală cu componentă de mediu, aşa-zisa "contabilitate a costurilor reale" (true cost accounting), care ia în calcul şi costurile de mediu ale afacerii. În al treilea rând, studiul punctează necesitatea educării şi motivării continue a oamenilor în sensul unei mentalităţi de trai şi de consum responsabile şi eficiente, se mai arată în comunicat.

Potrivit studiului, "Începând de anul trecut, Deloitte sondează percepţia şi stadiul implementării economiei circulare în mediul local de business în cadrul unui studiu anual, iar concluziile primei ediţii ne-au arătat că, deşi companiile se documentează, elaborează strategii şi planuri de investiţii şi iau diverse măsuri legate de optimizarea consumului de materii prime, de ambalaje şi de proiectarea şi comercializarea unor produse mai durabile, efortul rămâne mai degrabă disparat şi numai jumătate dintre companiile analizate au declarat că au drept obiectiv schimbarea modelului de business în sens circular. România are unul dintre cele mai reduse procente de circularitate din UE, 1,4, potrivit datelor Eurostat pentru 2022, însă, pe altă parte, începând din 2023 avem un cadru complet de reglementări, politici şi programe menite să inducă schimbarea de mentalitate de-a lungul întregului lanţ valoric, până la consumatorul final, aşadar este de aşteptat să vedem evoluţii, la care, de altfel, ne dorim să contribuim cu expertiza noastră", a declarat Adrian Teampău, Director, Consultanţă în economie circulară, Deloitte România.

Regândirea modelului actual de exploatare şi consum în logica circularităţii va influenţa pozitiv şi aşa-zisa curbă a dezvoltării socioeconomice la nivel global, mai indică studiul, diminuând decalajele între ţări şi continente. Numeroase regiuni din Africa şi Asia de Sud-Est au încă nevoie să crească accelerat capacitatea de producţie pentru a reduce sărăcia şi riscurile sociale asociate. Studiul încadrează aceste zone în categoria Build şi arată că, în cazul lor, creşterea consumului de materii este justificată de obiectivul asigurării bunăstării şi stabilităţii sociale, dar trebuie să se facă ţinând totodată cont de problemele urgente de mediu; de cealaltă parte, economiile puternice, din categoria Shift (Europa, SUA ş.a.), sau cele emergente, din categoria Grow (China ş.a.), ar trebui să creeze un aşa-zis "spaţiu ecologic" în beneficiul regiunilor subdezvoltate, prin reducerea sau stabilizarea propriului consum, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb