Dependenţi de fondurile europene

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 11 martie 2008

Dependenţi de fondurile europene

Ţintele macroeconomice nu pot fi atinse fără ajutor extern, susţine ministrul economiei Varujan Vosganian

Un grad bun de absorbţie a fondurilor ajută autorităţile şi în atingerea unui nivel de 3,55 lei pentru un euro

Miza absorbţiei fondurilor europene nu este, din punctul de vedere al Ministerului Economiei şi Finanţelor, legată numai de cele patru componente al programului de creştere a competitivităţii economice. De buna absorbţie a fondurilor europene depinde atingerea ţintelor propuse pentru dezvoltarea macroeconomică, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul Eco­nomiei şi Finanţelor.

Domnia sa a explicat faptul că absorbţia fondurilor comunitare este indispensabilă pentru atingerea parametrilor de dezvoltare macroeconomică, pentru creşterea veniturilor bugetare la nivelul de 40% din PIB şi pentru reducerea deficitului bugetar. De altfel, fondurile europene pot contribui şi la reducerea deficitului de cont curent.

Ministrul Economiei a subliniat: "Absorbţia fondurilor presupune creşterea competitivităţii întreprinderilor, care este direct legată de stoparea creşterii deficitului comercial şi a deficitului de cont curent. Guvernul şi-a propus să reducă deficitul de cont curent la mai puţin de 10% din PIB începând din 2011. De exemplu, un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene degrevează şi bugetul de stat în domeniul finanţării marilor proiectelor de infrastructură".

De asemenea, un grad bun de absorbţie a fondurilor ajută autorităţile şi în atingerea unui nivel de 3,55 lei pentru un euro. Varujan Vosganian a menţionat că acest obiectiv este condiţionat şi de reducerea cheltuielilor publice, controlul deficitului bugetar, precum şi de preţul produselor agricole şi creşterea eficienţei energetice. Controlul deficitului bugetar mai depinde şi de modul în care vor evolua preţurile produselor agricole în vara şi toamna acestui an. Un alt factor care va contribui la aprecierea leului este echilibrarea importurilor şi exporturilor, lucru care este posibil prin creşterea competitivităţii a produselor româneşti, dar şi prin creşterea eficienţei energetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb