În luna iulie Consiliul Judeţean Timiş va primi autorizaţia de mediu pentru construirea unui deponeu ecologic la 50 de kilometri de Timişoara. Valoarea investiţiei pentru acest proiect este de 35 de milioane de euro, fonduri asigurate de Uniunea Europeană.
Din aceşti bani va fi închisă şi groapa de gunoi, de la Parţa, un focar de infecţie şi bombă ecologică pentru oraş. Aceasta ar urma să fie închisă până la finele anului 2008, iar deponeul ecologic ar trebui finalizat complet până la începutul anului 2009. Deponeul ecologic are o suprafaţă de 60 de hectare puse la dispoziţie de Primăria Ghizela şi va deservi întreg judeţul Timiş.
Consilierii judeţeni din Timiş au aprobat, "Programul judeţean de gestionare a deşeurilor", care stabileşte metodele prin care vor fi respectate normele de mediu în vigoare şi termenele până la care gropile de gunoi ad-hoc vor fi închise.
Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a declarat că strategia pentru problemele de mediu era necesară, iar aceasta stabileşte şi investiţiile necesare în acest sens.
"Este o strategie care trebuie aprobată la nivelul fiecărui judeţ, urmând a fi respectată foarte strict, pentru că nu ne mai putem juca cu normele de mediu. Vom avea un deponeu ecologic, staţii de transfer, posibilităţi de sortare a deşeurilor menajere şi nu numai pentru că tratează şi problemele deşeurilor rezultate din activitatea industrială sau din activităţi mai toxice", a spus Ostaficiuc.
Localnicii din Ghizela unde se va construi acest deponeu sunt extrem de bucuroşi de această investiţie. Proiectul le va aduce apă potabilă, canalizare şi staţie de epurare.
Ioan Ursu, primarul localităţii, spune că deponeul va însemna noi locuri de muncă, o sută în prima fază, după care încă 55-60, dar şi venituri substanţiale la bugetul local.
"Ghizela e o comună săracă, iar deponeul va schimba faţa comunei. Ghizela e o comună mică, sunt doar 1.300 de locuitori, dacă nu era deponeul nu beneficiam de aceste condiţii. Asta a fost şansa noastră", a spus primarul.
Deocamdată, s-a făcut forajul de apă, iar proiectul care vizează introducerea canalizării e aproape gata.
Locaţia a fost preferată pentru că stratul de argilă al pământului este ideal pentru deponeu.