Depresiune economică fără sfârşit pentru Caterpillar?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2016

Depresiune economică fără sfârşit pentru Caterpillar?
CĂLIN RECHEA

Unul dintre pilonii industriali din Statele Unite, Caterpillar, a raportat săptămâna trecută rezultate dezamăgitoare pentru ultimul trimestru din 2015.

Având în vedere profilul companiei, orientat către producţia bunurilor de capital, aceste rezultate reprezintă un indicator premergător al activităţii industriale viitoare la nivel global.

Conform comunicatului de pe site-ul companiei, vânzările au scăzut cu 22,5% în T4 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 11 miliarde de dolari, iar pierderea pe acţiune a fost de 15 cenţi, faţă de un profit de 1,23 de dolari în T4 2014.

Conform unei ştiri Reuters, profitul trimestrial al companiei Caterpillar (n.a. simbol bursier CAT) a depăşit aşteptările pieţei, la 74 de cenţi pe acţiune, însă este vorba despre rezultatul net care exclude costurile restructurării.

Un impact nefavorabil de 940 de milioane de dolari asupra rezultatului net l-a avut scădere vânzărilor, dar semnificativ a fost şi efectul costurilor de restructurare (585 de milioane de dolari), precum şi efectul negativ al presiunii asupra preţurilor de vânzare (124 de milioane).

Pentru întreg anul 2015 s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de 14,9% faţă de anul precedent, până la 55,2 miliarde de dolari, iar profitul a scăzut cu o rată anuală de 40,5%, până la 3,5 dolari pe acţiune.

În aceste condiţii, preţul acţiunilor CAT au scăzut cu aproape 30% de la începutul anului trecut, iar în prima lună din acest an declinul a fost de 7,25%.

Datele din decembrie 2015 arată un declin accelerat al vânzărilor la nivel global, cu o rată anuală de 16%, în condiţiile în care vânzările din America Latină au scăzut cu 38%, iar cele din Asia/Pacific cu 21% (vezi grafic).

De aproape doi ani, vânzările din America Latină înregistrează scăderi anuale de peste 30%, în timp ce declinul vânzărilor din Asia/Pacific are loc la rate anuale de peste 20%.

După cum se arată în comunicatul de presă, "cel mai important declin s-a înregistrat în China, ca urmare a activităţii reduse din sectorul construcţiilor". Un impact negativ asupra vânzărilor l-a avut şi deprecierea monedelor din regiunea Asia/Pacific faţă de dolarul american.

Prăbuşirea preţului materiilor prime a condus la scăderea majoră a cererii pentru maşinile produse de Caterpillar, acest segment înregistrând cel mai mare declin. Vânzările de maşini şi echipamente pentru industria extractivă au scăzut cu o rată anuală de 38% în decembrie 2015, pe fondul unei scăderi de 48% în Asia/Pacific, 44% în America Latină şi 38% în America de Nord.

În ultimele 37 de luni, începând din decembrie 2012, Caterpillar a traversat cea mai îndelungată perioadă de scădere a vânzărilor din istoria sa, iar perspectivele pe termen mediu nu indică o inversare a acestei tendinţe.

Costurile de restructurare ale companiei au crescut de peste două ori faţă de 2014, până la 908 milioane de dolari, iar procesul va continua şi în 2016, în condiţiile în care numărul angajaţilor disponibilizaţi va ajunge la 10.000 până în 2018.

După cum arată o ştire recentă de la Associated Press, Caterpillar tocmai a anunţat închiderea a 5 fabrici din SUA în perioada următoare şi eliminarea a 670 de locuri de muncă. Procesul de restructurare vizează inclusiv facilităţile de producţie din China, ceea ce indică pesimismul cu privire la revenirea celei mai mari economii din Asia la ritmurile de creşterea din anii precedenţi.

Un alt semnal de alarmă privind rezultatele companiei în perioada următoare este dat şi de evoluţia preţurilor produselor sale pe piaţa secundară. Datele prezentate de site-ul Zerohedge arată că buldozere şi excavatoare cu preţuri de listă de ordinul milioanelor de dolari au "atras" oferte care se situează sub 100.000 de dolari, iar unele cazuri extreme au înregistrat oferte apropiate de 10.000 de dolari.

Estimările prezentate de companie sunt pesimiste şi pentru 2016. Aşteptările indică o nouă scădere a vânzărilor, până la 40 - 44 miliarde de dolari, în condiţiile în care vânzările de echipamente şi maşini pentru sectoarele energiei şi transporturilor se vor reduce cu până la 15%, pentru construcţii cu până la 10%, iar pentru exploatarea materiilor prime cu până la 20%. Noile costuri pentru restructurare sunt estimate la 400 de milioane de dolari.

Conducerea Caterpillar consideră că şi 2016 va fi un an deosebit de dificil, în condiţiile în care nu sunt aşteptate îmbunătăţiri ale situaţiei economice globale sau creşteri ale preţurilor materiilor prime.

Dar chiar şi aceste aşteptări pesimiste se pot dovedi, nu peste mult timp, optimiste, în condiţiile în care un sondaj recent de la Financial Times arată că s-a intensificat teama referitoare la iminenţa unei recesiuni în Statele Unite. În opinia celor 51 de economişti participanţi la sondaj, probabilitatea intrării economiei americane în recesiune în 2016 este de circa 20%, după cum scrie FT.

Deoarece compania este cel mai mare producător mondial de maşini şi echipamente pentru sectoarele transporturilor, energiei, exploatării materiilor prime şi construcţii, continuarea tendinţei de deteriorare a rezultatelor sale reprezintă un serios semnal de alarmă cu privire la sustenabilitatea ritmurilor actuale ale creşterii economice, atât la nivelul economiilor dezvoltate, dar mai ales la nivelul celor emergente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb