Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Justiţie

P.E.
Politică / 30 octombrie 2018

Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Justiţie

Actualizare 20:25 Toader a anunţat că mâine dimineaţă va prezenta un document despre o comisie de evaluare condusă de Augustin Lazăr, care urma să evalueze activitatea acestuia ca procuror la Alba Iulia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilot, că mâine dimineaţă va prezenta un document despre o comisie de evaluare constituită la Ministerul Public, condusă de procurorul general Augustin Lazăr, care urma să evalueze activitatea acestuia ca procuror la Alba Iulia.

"Să vedeţi cum în septembrie 2018, la Ministerul Public, se forma o comisie de evaluare a procurorului general pentru perioada 2014 - 2015, când era procuror la Alba Iulia. Şi ca treaba să fie completă, comisia era formată din cinci membri şi condusă de însuşi Augustin Lazăr", a declarat ministrul, care astăzi ar fi trebuit să facă publice documente din dosarul de candidatură al lui Lazăr, documente invocate în argumentarea solicitării de revocare a acestuia.

Ministrul Justiţiei a precizat că situaţia a fost remediată în 4 septembrie, când a fost modificată componenţa comisiei.

"Şi-au dat seama pe data de 4 septembrie, au schimbat componenţa comisiei, astfel încât Augustin Lazăr să nu-l evalueze pe Augustin Lazăr", a precizat Toader.

------

Actualizare 18:57 Toader, în Parlament: "Care este rolul pe care mi-l asum? Acesta de a susţine, de a dezvolta ceea ce e este bun"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, astăzi, în finalul intervenţiei sale din Camera Deputaţilor, unde se dezbate moţiuna depusă de opoziţie împotriva sa, că rolul său este acela de a dezvolta ceea ce este bun în justiţie.

"Care este rolul pe care mi-l asum? Acesta de a susţine, de a dezvolta ceea ce e este bun, şi sunt multe lucruri bune în justiţie, dar să nu ne facem că nu vedem lucrurile mai puţin bune sau chiar pe acele rele, să nu ne sustragem de la a ne îndeplini obligaţia de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamnetale", a explicat Toader.

-------

Actualizare 18:21 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, face apel la normalitate, astăzi, în Parlament, unde a fost citită moţiunea simplă împotriva sa, depusă de USR şi PNL.

Toader spune că revenirea la normalitate înseamnă ca un cetăţean să nu fie trimis în judecată pe nedrept.

"Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul transmis este acela de revenire la normalitate, în activitatea de înfăptuire a justiţiei.

Revenirea la normalitate înseamna să nu ai un cetăţean, indiferent de ce funcţie are, dacă e primar sau nu e primar, care să fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi, ulterior, să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2,000-3,000 de euro despăgubiri. Îi întreb pe autorii moţiunii dacă aceşti bani compensează suferinţa morală şi poate fizică, încălcarea prestigului demnităţii. Este un act intolerabil în statutul de drept şi daca ar fi un singur exemplu acesta, ar fi bine, dar, din păcate, în ultima perioadă, vedeţi, nu aveţi incotro, din ce în ce mai multe astfel de exemple."

El a continuat, spunând că revenirea la normalitate înseamnă respectarea competenţelor, normelor juridice clare şi previzibile pe care să le cunoască toţi, înseamnă standarde europene şi reducerea duratei de soluţionare a proceselor, precum şi reducerea numărului de achitări.

"Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordam la standardele europene, să trecem la dosarul electronic. Să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba, potrivit rezoluţiei sau deciziei că fapta nu există. Revenirea la normalitatea înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la una preventivă, în care un rol importat să-l aibă recuperarea prejudiciilor. Înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai candamne CEDO şi să plătim despăgubiri."

De asemenea, Toader a mai spus că apreciază faptul că în moţiune sunt foarte mult citate din ceea ce a spus el. Ministrul Justiţiei a vorbit despre sistemul sovietic după care ar fi putut fi notat (grila de notare este de la 1 la 5), comendând, de asemenea, în mod ironic că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu persoana evaluată.

"Eu apreciez faptul că autorul moţiunii a citat consistent din spusele mele pe perioada evaluării şi chiar îi mulţumesc. Am observat că a încercat să facă o evaluare după acelaşi model, în 20 de puncte, chiar dacă unele dintre ele au fost de mai mult ori repetate.

A făcut referire de cel puţin trei ori la sistemul sovietic, din diferite perspective. Spune de nota 4 în moţiune. Ei nu au spus care a fost şi sistemul de referinţă. Este tanar şi nu-l bănuiesc că are nostalgii după sistemul sovietic, unde grila de notare era de la 1 la 5. Mai este un principu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad cu tine şi eu ştiu că domnul deputat ştie conţinutul, proprietatea afirmaţiior făcute. Astăzi înţeleg cât de importantă este libertatea de expresie care îţi permite să spui orice, oricând, chiar şi adevărul."

-------

Actualizare 17:41 Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, citită în Parlament: "A venit vremea evaluării dumneavoastră şi am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4"

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, iniţiată de USR şi PNL, este debăzută în plenul Camerei Deputaţilor. În timpul şedinţei de plen, ministrul a distribuit pe Facebook o fotografie cu fiul său, Teodor, şi cu partenera acestuia.

"Spuneaţi că vine pentru fiecare o vreme a evaluării. A venit vremea evaluării dumneavoastră şi am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4", se arată în textul moţiunii numită "Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4', citit de deputatul USR, Stelian Ion.

Partidele semnatare se întreabă cum ar fi arătat România astăzi dacă în urmă cu o sută de ani, în pragul Marii Uniri, ar fi fost condusă de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă, în locul regelui Ferdinand, reginei Maria sau al lui Ionel Brătianu.

"Nici măcar după un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii în 1989, nu reuşim să ne găsim liderii de care să fim mândri, care să ne reprezinte cu cinste în ţară, dar şi în exterior, care să pună mai presus interesul public, în faţa interesului personal", se arată în textul moţiunii.

Opoziţia arată că societatea românească este atacată puternic de virusul corupţiei, care s-a dezlănţuit, astfel că instituţiile judiciare ar trebui lăsate să-şi facă datoria.

PNL şi USR subliniază că şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se face vinovat de faptul că ridicarea MCV a devenit un obiectiv îndepărtat, adăugând că Toader este doar un instrument în mâinile lui Dragnea şi Tăriceanu, astfel că a decis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA doar pentru a decapita cea mai incomodă instituţie din România pentru corupţi.

"Domnule ministru, dumneavoastră chiar credeţi că imaginea României în lume a fost afectatată de interviurile şi declaraţiile procurorului-şef DNA, ale procurorului general? Nu cumva imaginea ţării a avut de suferit din pricinia armatei de infractori care s-au mobilizat în ultima perioadă pentru a închenunchea justişia, care nu mai are o altă preocurpare decât să scape de dosarele penale, slăbind justiţia şi modifând legistaţia penală", scriu PNL şi USR.

Deputaţii îl acuză pe ministru că a politizat justiţia, că a contribuit la modificarea legilor justiţiei în sprijinul infractorilor şi în defavoarea victimelor, că a afectat, prin afirmaţii sale, imaginea justiţiei din ţara noastră şi că a luat măsuri nedrepte, incorecte şi nocive pentru justiţie, astfel încât magistraţii nemulţumiţi au ieşit în stradă pentru a apăra statul de drept.

"Ocupat fiind cu ocrotirea drepturilor infractorilor, mai ales a politicienilor, nu aveţi timp să vă plecaţi urechea şi la nevoile reale ale magistraţilor. Nu le asiguraţi condiţii decente de muncă. Sunt sufocaţi de dosare la propriu şi la figurat, lucrează în birouri mici, înghesuiţi, în condiţii total improprii. Dacă vor să vă întâlnrească, îi evitaţi, dacă îşi exprimă nemulţumirea public, îi certaţi ca şi cum ar fi subordonaţii sau angajaţii dumneavoastră, spunând că nu e treaba lor să îşi dea cu părerea. După dumneavoastră, magistraţii ar trebui să stea cuminţi, să asiste pasiv la distrugerea justiţiei şi a statului de drept, să nu îi deranjeze câtuşi de puţin pe cei care vor să siluiască justiţia şi să fie mulţumiţi doar pentru că primesc o leagă", se mai notează în textul moţiunii.

De asemenea, parlamentarii din opoziţie mai spun că ministrul Justiţiei s-a poziţionat, prin cererea de revocare a şefei DNA, de partea infractorilor, împotriva justiţiei, afirmând că a reuşit "performanţa negativă de a spulbera mitul profesionalismului"

"Prin comportamentul dumneavoastră aţi abandonat justiţia în mâna infractorilor şi aţi trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţele de partid. Pentru acest motiv ar fi trebuit să vă daţi demult timp demisia. Nu e târziu nici acum! Domnul Nicolicea îşi aşteaptă rândul. Între dumneavoastră şi domnia sa nu ar fi mare diferenţă", scriu USR şi PNL.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că, prin cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei şi-a "afişat, cu acest prilej, ipocrizia în plină splendoare".

------

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă, iniţiată de PNL şi USR, intitulată "Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)", în care cer demisia lui Tudorel Toader, pe care îl acuză, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a "abandonat Justiţia în mâna infractorilor" şi "a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid".

"Pentru acest motiv ar fi trebuit să vă daţi demult demisia! Nu e târziu nici acum! (...) V-aţi făcut de ocară în faţa studenţilor, în faţa colegilor dumneavoastră de catedră pe care nu îi puteţi păcăli sau manipula, v-aţi făcut de râs în faţa întregii ţări, mai puţin a lui Liviu Dragnea & Co. Dumneavoastră sunteţi cel care aduce deservicii grave imaginii României în plan extern, nu atât prin vorbele pe care le rostiţi mai mult sau mai puţin meşteşugit, cât mai ales prin fapte! Degeaba afirmaţi prin fraze aşezate cu grijă că promovaţi independenţa Justiţiei, că sprijiniţi lupta împotriva corupţiei, dacă prin fapte faceţi exact contrariul", se arată în textul moţiunii.

Iniţiatorii demersului îi reproşează lui Toader că, "în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici (...), a desenării unor proiecte fantasmagorice, cum este Cartierul Justiţiei din Bucureşti", a unor apariţii publice în care şi-a etalat "dorinţa de avea talent de povestitor", a afirmaţiilor publice prin care a "afectat independenţa sistemului judiciar", în afară de "lovitura" pe care încearcă să o aplice "luptei împotriva corupţiei" nu prea are cu ce se lăuda de când a devenit ministru, potrivit Agerpres.

Moţiunea va fi supusă votului miercuri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Toader este un tip prea istet pentru niste natarai care-l contesta Din pacate in toata conducerea acestei tari sunt doar trei isteti!?

    ... a girat legile defecte ale majorităţii parlamentare

    ""Să vedeţi cum în septembrie 2018 ...."

    Pe bune? Im septembrie 2018? 

    Cam in ce an suntem acum? 

    2030? 

    Cum e posibil ca un asemenea specimen ca si Tudorel sa fie profesor universitar? 

    Ce sa invete studentii de la el? Slugarnicia? Lipsa de principii? Lipsa de educatie? Lipsa, lipsa, lipsa ,,,,,, de ce ? 

    De ce ajunge un astfel de specimen ministru?

    Nu sunt altii mai buni? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb