Deputaţii europeni au votat propunerile de întărire a procedurilor pentru inspecţiile alimentare oficiale în toate etapele de producţie. Legislaţia, agreată deja informal de Parlament şi Consiliu, are ca scop îmbunătăţirea urmăririi alimentelor, combaterea fraudei şi recâştigarea încrederii consumatorilor în integritatea lanţului alimentar, potrivit unui comunicat oficial.
Legislaţia va oferi un sistem complex, integrat şi mai eficient de control în domeniile siguranţei alimentare umane şi animale, cerinţelor privind sănătatea veterinară şi a plantelor, producţiei organice şi regulilor de protecţie a indicaţiei geografice.
Raportorul Karin Kadenbach (S&D, AT) a spus: "După scandalul cărnii de cal, consumatorii au ridicat problema identificării surselor alimentelor şi a integrităţii lanţului de furnizare a cărnii. Parlamentul European a încercat să răspundă acestor probleme şi rezultatul este un text care permite autorităţilor competente să combată efectiv practicile frauduloase."
Kadenbach a precizat: "Sunt mândră că Parlamentul a reuşit să întărească partea referitoare la aplicarea legislaţiei, mai ales în ceea ce priveşte amenzile pentru încălcarea regulilor. Am încredere că nişte penalităţi cu adevărat descurajatoare vor fi un instrument cheie în combaterea fraudei în toate domeniile."
Acordul negociat între deputaţi şi Consiliul de miniştri prevede: acoperirea largă a lanţului agroalimentar prin controale ale alimentelor, sănătatea plantelor, pesticide, bunăstarea animalelor, indicaţii geografice, ferme organice, controale neanunţate, bazate pe riscuri, în toate sectoarele, condiţiile de import pentru animale şi produse importate din terţe state şi controale ale Comisiei Europene în statele membre şi în state terţe.