Deputaţii PDL propun ca firmele să aibă evidenţele contabile semnate de contabili experţi

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2010

Deputaţii PDL propun ca firmele să aibă evidenţele contabile semnate de contabili experţi

Mai mulţi deputaţi PDL au prezentat, ieri, o iniţiativă care vizează ca firmele să aibă obligaţia de a avea evidenţele contabile semnate de contabili experţi sau să înfiinţeze un compartiment cu un contabil angajat cu normă întreagă, asigurând că măsurile urmăresc sprijinirea mediului de afaceri.

Deputaţii PDL Claudia Boghicevici, Petru Călian, Gheorghe Ialomiţeanu şi Adrian Niţu au prezentat, într-o conferinţă de presă, un proiect de lege iniţiat de Claudia Boghicevici şi susţinut de 40 de deputaţi democrat-liberali, care a fost depus la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Claudia Boghicevici a declarat că propunerea sa legislativă privind modificarea Legii contabilităţii a fost stabilită în urma unor dezbateri publice, la nivelul judeţului Arad, cu membrii Corpului experţilor contabili, cu contabili autorizaţi.

"Din aceste discuţii, au reieşit câteva concluzii. În primul rând, ne-am dorit să reglementăm cine trebuie să răspundă pentru documentele contabile întocmite într-o firmă, în principal bilanţul contabil, care este utilizat de terţi - instituţii ale statului, bănci etc. Ne-am gândit că aceste situaţii trebuie întocmite de profesionişti, contabili experţi", a spus deputatul PDL, citat de Mediafax.

Ea a mai spus că actul normativ îşi propune să reglementeze noţiunea de "compartiment de contabilitate într-o instituţie publică".

"Nu ne-am dorit ca IMM-urile sau mediul de afaceri să aibă de suferit prin această propunere legislativă", a adăugat Boghicevici.

La rândul său, deputatul PDL Petru Călian a ţinut să spună că "mass-media a relatat total greşit esenţa iniţiativei legislative", explicând că "prin această iniţiativă societăţile care îşi înfiinţează un compartiment de contabilitate nu sunt obligate să aibă minimum doi angajaţi".

"Nu îngrădim dreptul la muncă. Şi în continuare contabilii care nu sunt autorizaţi, economiştii, îşi pot desfăşura activitatea printr-un contract part-time. Iar, atunci când va fi nevoie de semnarea bilanţului contabil, societăţile vor fi nevoite să apeleze la un serviciu de acest fel", a spus el.

Călian a afirmat că niciunul dintre coiniţiatorii propunerii legislative nu are intenţia de a apăra "o castă".

"Asta nu înseamnă că îi îngrădim dreptul să mai muncească şi la alte firme, chiar în baza unui contract de muncă cu ora, însă îşi pierde dreptul de a mai semna un bilanţ. Responsabilizăm mai mult persoana care lucrează în contabilitate şi semnează. Din momentul în care vine o oră pe lună sau chiar trimestrial şi semnează doar nişte documente care i se pun în faţă nu are nicio responsabilitate şi nu avem garanţia că acea contabilitate este întocmită cu respectarea legii contabilităţii. Niciunul dintre coiniţiatori nu are intenţia de a apăra o castă (...), fie un grup de interese", a spus deputatul PDL.

El a mai spus că parlamentarii trebuie să dea dovadă de profesionalism, pentru că "oricine poate întocmi evidenţa contabilă", dar această evidenţă trebuie realizată de profesionişti, care să fie responsabili pentru ceea ce semnează.

În plus, deputatul a spus că "iniţiativa este în fază incipientă, la Senat şi ea poate să mai suporte modificări prin amendamente, dacă nu este suficient de explicită", prin propunerea ca un compartiment să poată funcţiona cu o singură persoană.

La rândul său, deputatul democrat-liberal Gheorghe Ialomiţeanu a spus că prin această lege "s-a urmărit definirea compartimentului".

"Directorul economic, împreună cu persoanele din subordine răspund de legalitatea situaţiilor financiare. Sunt firme care decid să-şi organizeze contabilitatea prin compartiment. Noi nu am venit să îngreunăm activitatea firmelor, sunt foarte multe IMM are au contracte cu experţi contabili autorizaţi, dar sunt firme care decid să organizeze contabilitatea prin compartimente. Cred că am venit în favoarea mediului de afaceri propunând organizarea unui compartiment chiar şi cu o singură persoană", a spus Ioalomiţeanu.

Un alt deputat PDL, Adrian Niţu a spus că "această propunere reglementează două alternative pe care le are o societate: dacă înfiinţează compartiment de contabilitate, clar explicat, dacă nu, trebuie să facă contract cu un expert contabil sau cu o persoană juridică autorizată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb