DEPUTATUL LUCIAN BODE:  "Guvernul vrea să preia de la ANRE activitatea de monitorizare investiţii; comisia de anchetă este un paravan"

Andrei Stan
Companii #Energie / 18 octombrie 2017

"Guvernul vrea să preia de la ANRE activitatea de monitorizare investiţii; comisia de anchetă este un paravan"

Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) a fost înfiinţată pentru a justifica o viitoare mutare de la ANRE a activităţii de monitorizare a investiţiilor derulate de companiile energetice, a declarat, astăzi, Lucian Bode, deputat PNL şi membru în comisia respectivă, potrivit Agerpres.

Prezent la o dezbatere publică, deputatul a precizat: "Consider că această comisie de anchetă privind activitatea ANRE este inutilă, eu o văd ca pe o acţiune politică a celor de la PSD care vor să-şi construiască un cadru prin care să poată justifica eventualele neplăceri care pot apărea în sezonul rece. Această comisie va fi exact cadrul potrivit să spună că au crescut preţurile la energie şi gaze din cauza vechii conduceri ai ANRE, pentru că nu şi-au făcut treaba, nu avem stocurile de gaze pentru că nu au fost în stare să monitorizeze investiţiile şi atunci ar fi extraordinar să luăm acest atribut de verificare a investiţiilor de la ANRE şi să-l mutăm la Guvern şi să fim noi, Guvernul, atenţi la ce se întâmplă cu investiţiile din sectorul energetic".

Întrebat dacă are informaţii concrete privind această intenţie a Guvernului, el a răspuns: "Îmi bazez afirmaţia pe spusele domnului ministru (Toma Petcu, ministrul Energiei - n.r.), care la un moment dat spunea că poate că ANRE nu este capabil să monitorizeze aceste investiţii şi ar trebui să le luăm noi".

Bode a mai afirmat că un alt aspect care i se pare în neregulă este faptul că, după patru ani în care Parlamentul a aprobat şi a aplaudat rapoartele de activitate ale ANRE, cel din acest an a fost respins.

Deputatul liberal a mai spus: "Cele patru rapoarte acceptate au fost toate cu aprecieri la superlativ. Ei, cum să vii după patru ani şi să spui că nu este bine nici asta, nici asta, nici asta, când patru ani la rând ai spus că este extraordinar de bine. Este o fractură logică pe care orice om de bună credinţă o vede".

Potrivit acestuia, activitatea comisiei de anchetă îşi va pierde din intensitate odată cu numirea noului comitet de reglementare al ANRE, în condiţiile în care Dumitru Chiriţă, deputat PSD, urmează să preia funcţia de preşedinte al reglementatorului.

"Sunt multe jocuri politice. Din păcate, odată cu aceste numiri la ANRE, ANRE-ul este înscris în PSD, cei de la ALDE încearcă să înscrie Electrica în ALDE, iar Transelectrica rămâne în continuare la OMV", a precizat Bode, făcând referire la faptul că preşedintele Directoratului "Transelectrica", Corina Popescu, a fost director în cadrul "OMV Petrom".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, la începutul lunii septembrie, că, în funcţie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activităţii ANRE ar putea fi preluată de Guvern.

"Poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi", a susţinut ministrul, în cadrul unei conferinţe. Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.

În replică, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, i-a răspuns ministrului că acest lucru ar atrage automat o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât ar însemna încălcarea directivelor comunitare, care prevăd că reglementatorul este independent de orice entitate publică sau privată.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb