Der Spiegel: "Noi piste în ancheta germană conduc către Ucraina"

T.B.
Internaţional / 26 mai 2023

Der Spiegel: "Noi piste în ancheta germană conduc către Ucraina"

Noi piste în ancheta cu privire la sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 - care leagă Rusia şi Germania - conduc la Ucraina, dezvăluie în ediţia de vineri săptămânalul german Der Spiegel, relatează AFP, conform news.ro.

Investigaţiile poliţiei se concentrează asupra unui velier - "Andromeda" -, care ar fi fost folosit la transportarea explozivilor folosiţi în sabotaj, în septembrie 2022, în Marea Baltică.

Metadate ale unui e-mail trimis în timpul închirierii velierului ar conduce la Ucraina, dezvăluie Der Spiegel.

Săptămânalul german dezvăluie că pe velier au fost descoperite urme de exploziv - octogen, "foarte răspândit atât în (Europa de) Vest, cât şi în fostul bloc de Est".

La 26 septembrie 2022, patru barbotări uriaşe de gaze naturale, înaintea cărora au avut loc explozii submarine, au fost descoperite la aceste conducte care asigură o legătură între Rusia şi Germania - principala cale de livrare de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE).

Un atac a fost rapid suspectat şi a dat naştere imediat unor speculaţii în toate direcţiile cu privire la autorii acestei operaţiuni - complexă din punct de vedere logistic şi extrem de sensibilă din punct de vedere diplomatic.

La aproape opt luni de la aceste explozii care au atins gazoductele Nord Stream 1 şi 2, cine se face vinovat de aceste explozii submarine rămâne un mister, în pofida desfăşurării unor anchete penale în ţările din regiune - Germania, Suedia şi Danemarca.

Velierul ar fi plecat de la Rostock - un port în Germania -, la 6 septembrie, cu o echipă de şase persoane la bord, inclusiv scafandri şi un medic.

La începutul acestei săptămâni, alte publicaţii germane din cadrul unui consorţiu internaţional de jurnalişti, au refăcut firul închirierii velierului, de către o societate poloneză care ar fi deţinută în realitate de către ucraineni.

Anchetatorii explorează, de asemenea, o pistă "în mediile militare ucrainene", dezvăluie publicaţiile Suddeutsche Zeitung, RND şi WDR.

Unul dintre pasagerii velierului - deţinător al unui paşaport românesc - "s-a dovedit a fi un cetăţean ucrainean", care "ar fi servit în trecut într-o unitate de infanterie".

Toate aceste indicii "sunt în concordanţă cu estimări ale mai multor servicii de informaţii, potrivit cărora autorii ar trebui să fie căutaţi în Ucraina", rezumă Der Spiegel.

"Ne întrebăm, acum, dacă actul a fost executat de către un comando necontrolat sau de serviciile secrete ucrainene şi în ce măsură anumite elemente ale aparatului guvernamental erau la curent", concluzionează Der Spiegel.

La 8 martie, cotidianul american The New York Times (NYT) acuza un grup "proucrainean" de faptul că se află la originea sabotării Nord Stream.

Joi, Rusia a convocat ambasadorii Germaniei, Suediei şi Danemarcei.

Moscova le reproşează lipsa unor rezultate concrete în anchetele din ţările lor, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Deci se dovedeste ca Ucraina este un stat TERORIST,

    ce frumos va arata cu ei UE si NATO 

    1. Terorist? Pentru ca a avariat o conducta de gaz? Operatiunea speciala care rade orasele de pe fata pamantului din Ukraina este un act terorist.

      Ar trebui sa fie distrusa conducta Drujba pentru ca Rusia sa fie intr-adevar izolata pana in clipa cand pleaca din Ukraina. 

      Se incearca scoaterea americanilor din cauza, dar lumea stie despre cine e vorba, cu cine are de-a face.

      De aceea, minciuna in presa are picioare scurte.  

      Chiar asa am ajuns nebuni pentru ca plangem ca o conducta a fost sparta dar faptul ca mor mii de oameni nu conteaza!

    Ukraina este stat Terorist…. Russia are tot dreptul sa l pedepseasca…. Ma mir ca Germania nu I a atitudine impotriva Ukrainei naziste….

    1. Miratul nu ajută, mai bine continuă cu pufoaică.

    Hai sa fim seriosi! Celebrul jurnalist de investigatie american Seymour Hersh nu doar ca a publicat cu dovezi ca americanii ajutati de norvegieni(care cunosteau cel mai bine zona) au fost in spatele distrugerii gazoductelor rusesti, dar a specificat si ca, doar americanii aveau capacitatea de a face treaba fara a lasa urme, deci in nici un caz o adunatura de baieti de mai multe nationalitati care vor sa dea o lovitura mare! Initial, rusii i-au banuit in principal pe britanici si doar apoi pe americani, dar articolul super-documentat al lui Hersh le-a confirmat cine sunt vinovatii, care vinovati si-au scos apoi la inaintare slugile nemtesti cu astfel de gogosi penibile!

    1. E celebru pe Bursa. :)))))

    Cu cât mai multe păreri, cu atât mai mult ne baga în ceață !

    1. SUA si Norvegia au atacat infrastructura strategica a unui alt stat NATO (Germania) pentru ca apoi sa ii vand gaz la fel de scump. Cu aliati ca acestia, cine are nevoie de dusmani?

      NU POTI SA LE-O IEI IN NUME DE RAU , AMERICANILOR , CA AU FACUT ASTA ..... STIE TOT GLOBUL PAMANTESC , SA SANT O NATIUNE DE NEGUSTORI RAFINATI SI VICLENI ....... BRAVO , LOR ....... DE CE SA CUMPARATI GAZE RUSESTI CU 5 LEI , CAND V-I LE ADUCEM NOI , CU VAPOARELE NOASTRE , DAR LA 13 LEI !!! CE ??? E MULT ??? PAI , VAPOARELE ALEA , NU CONSUMA O GRAMADA DE PACURA CA SA V-I LE ADUCA VOUA '''''''''' LA BOTUL CALULUI ??? '''''''' MAI FACETI SI PE NEBUNII ?????? NEMULTUMITULUI , I SE IA DARUL ........ ATUNCI , PUNETI-I PE RUSI CA SA REFACA CONDUCTELE ....... DACA MAI AU CE REFACE ....... DACA NU ....... RABDATI ................

      Hoții și criminali ruși nu mai pot exporta gaz pe Nord stream. Trebuie să plângem. :)))))

    prin acest sabotaj ucraina a lovit nu neaparat in rusia cit in europa , intr-o posibila intelegere pe sub masa in schimbul slabirii sau chiar anularii ajutorului ptr ucraina , este un act de o profunda rautate, lovind deopotriva in dusman si aliati calcind tot in picioaare ptr interesele lor au transformat europa in din ce in ce mai potentiale tinte nucleare

    1. Rusia nu e lovită niciodată. Și la 1 milion de soldați pierduți, Rusia rămâne imaculată pentru că propagandă sovietică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb