Derivatele - tot mai aproape de Bucureşti

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2019

Derivatele - tot mai aproape de Bucureşti

Adrian Tănase, BVB: "Contrapartea Centrală locală ţine cont de specificitatea pieţei noastre de capital, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate"

Capitalul social iniţial al CCP-ului va fi de cel puţin 16 milioane de euro, iar aportul BVB se va ridica la cel mult zece milioane de euro

Derivatele sunt tot mai aproape de piaţa noastră de capital, după ce acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat în şedinţa de ieri participarea operatorului pieţei în calitate de acţionar fondator la o nouă societate, ce urmează să funcţioneze ca o Contraparte Centrală (CCP), entitate în absenţa căreia nu poate exista o piaţă prin care să se tranzacţioneze instrumente financiare derivate.

Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat: "Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieţei fără ca acest lucru să presupună creşteri de costuri. Contrapartea Centrală locală ţine cont de specificitatea pieţei româneşti, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacţionare nu vor creşte nici pentru brokeri, nici pentru clienţi. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacţiona mai multe strategii de investiţii şi, pe măsură ce piaţa se va dezvoltă, chiar ne propunem să reducem tarifele".

Aportul BVB la capitalul social iniţial al CCP-ului, care va fi de cel puţin 16 milioane de euro, este de cel mult zece milioane de euro, pentru restul necesarului de capital operatorul pieţei urmând să identifice/selecteze ceilalţi co-acţionari în cel mult trei luni de zile de la votul privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale, specifică operatorul pieţei noastre în raport, adăugând că sumele finale urmează să fie aprobate de Consiliul BVB în funcţie de rezultatele procesului de selectare a co-acţionarilor şi de cerinţele tehnico-financiare considerate necesare pentru bunul mers al Contrapărţii Centrale.

Un potenţial participant la acţionariatul CCP-ului este Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale din România (OPCOM), în contextul în care Victor Ionescu, directorul general al Operatorului a declarat la începutul săptămânii trecute că intrarea OPCOM în acţionariatul CCP-ului este doar o problemă de decizie administrativă, în condiţiile în care acţionarul majoritar al Operatorului este Statul Român, prin compania Transelectrica.

În planul de afaceri aprobat ieri de acţionarii BVB se menţionează drept ţintă în scenariul de bază al funcţionării CCP-ului, atingerea unei lichidităţi medii zilnice de 87,7 milioane de lei (valoare aproape dublă faţă de cea înregistrată anul trecut, de 46 milioane de lei) în anul 2029, care va reprezenta, probabil, al zecelea an de funcţionare al CCP-ului.

Adrian Tănase a precizat: "Contrapartea Centrală schimbă regulile jocului în piaţa de capital. Ne dorim să avem o piaţă, atât spot (n.r. la vedere) cât şi de instrumente derivate, mult mai atractivă pentru toţi participanţii (...) Înfiinţarea CCP nu este un panaceu pentru a ieşi din zona unei lichidităţi aflate sub potenţial, este proiectul fără de care nu am putea vorbi despre o piaţă de capital sofisticată pentru toate tipurile de investitori".

De altfel, lichiditatea foarte redusă este principala cauză pentru care bursa noastră este plasată de agenţiile internaţionale de evaluare pe lista pieţelor de frontieră.

"Factorul cheie care va putea determina o creştere semnificativă a lichidităţii pieţei este lansarea pieţei instrumentelor financiare derivate", menţionează BVB în planul de afaceri al CCP-ului.

Contractele futures pe acţiuni vor fi primele produse lansate

Operatorul pieţei noastre intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse, în trei faze, pe parcursul a cinci ani, astfel:

- Faza I: Lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar.

Potrivit BVB, există un potenţial ridicat în ceea ce priveşte contractele futures pe energie electrică, având în vedere numărul semnificativ de participanţi din piaţa de energie, în jur de 400, şi nivelul de activitate al acestora în pieţele centralizate de energie administrate de OPCOM - fiecare MWh de energie electrică consumat în ţara noastră este tranzacţionat de 1,8 ori.

Totodată, operatorul pieţei menţionează că OPCOM se angajează să introducă servicii de compensare centralizate pentru contractele forward încheiate prin Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Energie - Mecanismul de Negociere Continuă (PCCB-NC), ce gestionează până la 25% din totalul contractelor forward (22,9 milioane MWh).

Implementarea Fazei I va dura un an de zile, se estimează în documentul BVB.

- Faza II: Lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni.

În această fază, operatorul pieţei are în vedere lansarea contractelor futures pe BET, principalul indice al BVB, care va oferi investitorilor posibilitatea unei expuneri diversificate, long (care mizează pe creştere) şi/sau short (care mizează pe scădere), precum şi a opţiunilor pe acţiuni, ce vor veni în completarea instrumentelor de acoperire a riscului acestui tip de titluri tranzacţionate la BVB.

Implementarea Fazei II va dura un an şi jumătate, anticipează operatorul de piaţă.

- Faza III: Implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active suport.

În a treia şi ultima fază, BVB va continua să dezvolte infrastructura de piaţă, prin instituirea unei Platforme Reglementate de Împrumut şi va diversifica şi mai mult gama de produse derivate, prin lansarea de noi instrumente având la bază alte categorii de active suport (de exemplu Repo, rata dobânzii, gaze naturale sau produse agricole).

Conform conducerii BVB, durata de implementare a acestei faze va fi de un an şi jumătate.

Începând cu primul an de activitate al CCP-ului, BVB va reduce comisionul de tranzacţionare cu un punct de bază (0,01%), pe fiecare parte a tranzacţiei, în măsura în care valoarea medie de tranzacţionare va rămâne sub 20 milioane de euro pe zi, menţionează BVB

În planul de afaceri al Contrapărţii Centrale aprobat ieri de acţionarii BVB, se menţionează că, datorită volumelor de tranzacţionare mai mari, există oportunităţi de a reduce tarifele de tranzacţionare aferente.

În toate scenariile analizate, BVB intenţionează să implementeze un program de reducere a tarifelor, bazat pe atingerea unor praguri ale valorii medii zilnice de tranzacţionare, astfel: "Începând cu primul an de activitate al CCP, BVB va reduce comisionul de tranzacţionare cu 1 bps (un punct de bază - 0,01%), pe fiecare parte a tranzacţiei, în măsura în care valoarea medie de tranzacţionare va rămâne sub 20 milioane de euro pe zi. În momentul în care media zilnică a valorii de tranzacţionare va fi mai mare de 20 milioane de euro, dar mai mică de 30 de milioane de euro, reducerea faţă de nivelul actual va fi de 2 bps. În final, atunci când valoarea de tranzacţionare zilnică va depăşi 30 milioane de euro, reducerea faţă de nivelul actual va fi 3 bps, pe fiecare parte a tranzacţiei".

Contrapartea Centrală va deveni profitabilă din al doilea an de funcţionare, potrivit estimărilor BVB

În termeni de rentabilitate, se estimeză că CCP-ul va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare, respectiv 2021, în toate cele trei scenarii proiectate, ca urmare a colaborării dintre BVB şi OPCOM, susţine coducerea operatorului de piaţă în raport.

BVB se aşteaptă ca, în primul an de funcţionare al CCP-ului, structura veniturilor să fie mai concentrată asupra celor din compensarea tranzacţiilor din piaţa spot (52% din totalul veniturilor), urmată de compensarea contractelor derivate (28%), venituri financiare (17%) şi taxe de membru (3%), din totalul de 2,4 milioane de euro (reprezentând venituri totale anualizate pentru primul an de funcţionare).

"Cu toate acestea, odată ce rata de penetrare a pieţei de derivate va începe să crească, veniturile vor creşte la trei milioane de euro, în al patrulea an de funcţionare şi la 5,8 milioane de euro în anul al zecelea", notează conducerea BVB în raport, adăugând: "În acel moment, structura veniturilor va fi mai diversificată - veniturile din compensarea tranzacţiilor spot urmând să reprezinte 44%, iar cele din compensarea contractelor derivate vor ajunge la 45%, veniturile financiare la 10% şi taxe membri 1%".

În ceea ce priveşte cheltuielile CCP-ului în anii de funcţionare (începând cu anul I), BVB estimează că vor fi reprezentate, în principal, de costuri fixe şi este de aşteptat, în mare măsură, ca acestea să aibă o structură constantă de-a lungul anilor (costurile privind personalul şi cele de IT&C reprezentând mai mult de 70% din costurile totale).

În perioada de set-up a CCP-ului (anul 0), o parte semnificativă a costurilor este legată de servicii de consultanţă necesare în cadrul procesului de autorizare şi implementare.

"După zece ani de funcţionare, se preconizează că totalul cheltuielilor va ajunge de la 2,3 la 2,9 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere anuală medie a costurilor de doar 2,3%", se menţionează în raportul BVB.

Totodată, în scenariul de bază, se estimează că CCP-ul va putea plăti acţionarilor dividende începând cu anul al şaselea de funcţionare.

Tariful de tranzacţionare pentru un contract futures având acţiuni drept activ suport va de 0,2 lei, pentru o valoare noţională de 3.000 de lei, în timp ce pentru un contract futures pe BET va fi de 0,5 lei, pentru un noţional de 9.500 de lei (estimarea indicelui BET pentru 2020, potrivit operatorului pieţei).

Tot 0,5 lei va fi tariful de tranzacţionare pentru un contract futures pe cursuri de schimb valutare, cu un noţional de 25.000 lei, în vreme ce pentru un astfel de contract pe energie electrică, tariful va fi de 0,07 lei, pentru un noţional de 200 de lei, aproximativ echivalentul a 1 MWh.

Tarifele de compensare pentru contractele derivate vor fi: 0,65 lei pentru un contract futures pe acţiuni (noţional 3.000 de lei), 1,5 lei pentru un contract futures pe indice (noţional 9.500 de lei), 1,5 lei pentru un contract futures pe perechi valutare (noţional 25.000 de lei), 0,047 lei pentru un contract futures pe energie electrică (noţional 200 de lei - aproximativ 1 MWh) şi 0,047 lei pentru contractele bilaterale de energie (noţional 200 de lei - aproximativ 1 MWh).

În ceea ce priveşte taxa de compensare a tranzacţiilor din piaţa spot, BVB menţionează că va fi stabilită la 2,5 puncte de bază (0,025%) din valoarea tranzacţionată.

În scenariul cel mai favorabil, în al zecelea an de funcţionare, valoarea medie zilnică tranzacţionată la BVB va ajunge la 25 de milioane de euro, gradul de penetrare al contractelor futures pe acţiuni în piaţa spot va fi de 100%, iar contractele futures pe energie electrică vor ajunge la un volum de 20 milioane MWh/an.

Conform operatorului pieţei, în scenariul cel mai nefavorabil, valoarea medie zilnică tranzacţionată va ajunge la 15 de milioane de euro, gradul de penetrare al contractelor futures pe acţiuni în piaţa spot va fi de 30%, iar contractele futures pe energie electrică vor ajunge la un volum de 5 milioane MWh/an, pentru aceeaşi perioadă de zece ani.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Astfel, Contrapartea Centrală controlează riscul dintr-o piaţă, eliminând riscul de contraparte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb