DerStandard: "Noul şef OMV vrea neapărat în Rusia"

Alexandru Costea
Companii #Energie / 29 iulie 2015

Dacă nu i-a reuşit la firma germană Wintershall, Rainer Seele, noul şef al OMV (acţionarul majoritar al Petrom), încearcă aceeaşi afacere la concernul austriac, potrivit ziarului austriac Der Standard, citat de HotNews. Este vorba despre exploatarea unor zăcăminte de petrol şi gaze în Siberia (unele dintre cele mai bogate din lume) în parteneriat cu Gazprom.

Dacă se va ajunge la o înţelegere, OMV ar putea ceda active către Gazprom. Despre ce active este vorba nu se ştie deocamdată.

Seele estimează şansele unei înţelegeri cu Gazprom ca fiind bune, în ciuda tensiunilor dintre Occident şi Federaţia Rusă, cauzate de criza ucraineană. Der Standard îl citează pe şeful OMV cu această estimare făcută la începutul mandatului său de preşedinte al consiliului de administraţie.

Seele nu vrea să irosească timp deloc. Chiar înainte de începerea contractului său la conducerea OMV, concernul anunţase o intenţie de cooperare cu Gazprom. Memorandumul de înţelegere cu gigantul rus a fost semnat încă în mandatul fostului şef, Manfred Leitner. Sforile din culise au fost însă trase de Rainer Seele, afirmă Der Standard. Concret, e vorba despre o participaţie minoritară la unele secţiuni din câmpul Urengoy. Este acelaşi câmp pe care Seele îl avea în vedere pe vremea când conducea firma germană Wintershall.

Afacerea între Gazprom şi fosta firmă germană condusă de Seele a picat în decembrie anul trecut din cauza crizei ucrainene. Wintershall ar fi primit 25% din câmpul Urengoy şi ar fi dat la schimb divizia de comerţ cu gaze şi cea de stocare de gaze, potrivit HotNews. Criticii afacerii afirmau că Germania şi-ar fi sporit dependenţa energetică de Rusia în cazul încheierii contractului.

Seele ştie cum funcţionează Rusia, scrie Der Standard citând o sursă de rang înalt din OMV. La Wintershall a colaborat intens cu Gazprom însă contractul picat în decembrie fusese bătut în cuie cu ani înainte. În plus, Wintershall este prezentă la exploatarea Urengoy, dar printr-un joint venture cu ruşii de la Achimgaz.

O sursă din Gazprom a declarat pentru Der Standard că negocierile sunt încă în stadiu incipient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb