Timp de două zile, o echipă de control de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), formată din doi experţi financiari şi unul juridic, au verificat activitatea SC "Antibiotice" SA Iaşi. "Conform concluziilor preliminare ale echipei de control, activitatea societăţii noastre se desfăşoară în condiţii legale", ne-au declarat reprezentanţi ai companiei farmaceutice ieşene.
Interesant este că vizita reprezentanţilor AVAS a fost anunţată luni, la sfârşitul programului, iar marţi dimineaţa echipa de control se afla deja la Iaşi. Conform surselor noastre, timp de două zile, au fost verificate documentele societăţii, precum şi activitatea din secţiile de producţie. Ieri, aflând, prin metode specific jurnalistice, de acest control, am intenţionat să obţinem o declaraţie de la reprezentanţii AVAS despre scopul inspecţiei efectuată la Iaşi, dar cei trei experţi au evitat contactul cu presa. Aflând că sunt aşteptaţi de câţiva jurnalişti la ieşirea principală din sediul "Antibiotice", reprezentanţii AVAS şi-au modificat brusc traseul şi au părăsit societatea pe la o poartă secundară.
În absenţa unor alte elemente, se pot face doar speculaţii pe marginea acestei acţiuni de control, organizată la doar două zile după ce preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, lansa un atac dur la adresa directorului general al "Antibiotice" Iaşi, Ioan Nani, despre care a spus că "are un frate care se ocupă de afaceri, într-o mare firmă privată care vinde medicamentele de la Antibiotice pe piaţa românescă. Asta este afacerea. De aceea vrea domnul director Nani o privatizare pe Bursă. Fiindcă privatizarea pe Bursă însemnă că scăpăm de investitorul care ia pachetul majoritar şi care vine să ne controleze activitatea... Cu un pachet mic de acţiuni, 6-10%, ai controlul. Şi atunci domnul director Nani s-a instalat împărat pe viaţă acolo, cu sprijinul domnului Movilă deputat PLD de Iaşi, cu sprijinul domnului Paveliu care vorbea alte prostii, cu sprijinul celor din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor care investighează privatizări...".
Directorul companiei farmaceutice ieşene nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima poziţia nici faţă de acuzaţiile lansate de Atanasiu, dar nici faţă de controlul finalizat ieri la societate.
În altă ordine de idei, AVAS a anunţat, ieri, că a hotărât publicarea anunţului de revocare a ofertei de vânzare a societăţii "Antibiotice" SA Iaşi, în conformitate cu art. 9 din Legea 137/2002 şi a art. 12 din HG 577/2002, după ce, în şedinţa din data de 27 februarie 2008, Guvernul a abrogat art. 2 din HG 1400/2007, care stabilea privatizarea societăţii ieşene prin licitaţie cu strigare, şi a solicitat AVAS să revoce oferta de privatizare. "AVAS va restitui integral sumele plătite de investitori pentru Dosarul de prezentare şi pentru taxa de acces la camera de date a societăţii. AVAS va relansa societatea la privatizare folosind o metodă conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi care să ţină cont de importanţa economică şi socială a SC Antibiotice SA Iaşi. Conform legislaţiei care guvernează activitatea AVAS, decizia privind stabilirea metodei de privatizare a SC Antibiotice SA Iaşi aparţine Autorităţi", se menţionează în comunicatul AVAS.
Anunţul de privatizare a societăţi ieşene fusese publicat în data de 24 decembrie 2007, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru 17 martie a.c. Ulterior, sindicaliştii de la compania farmaceutică ieşeană au obţinut în justiţie suspendarea HG 1.400/2007, care prevedea că "Antibiotice" va fi privatizată prin licitaţie cu strigare. Ca urmare, Guvernul a decis să abroge HG 1.400 şi să solicite AVAS revocarea anunţului de privatizare, lucru care s-a întâmplat ieri. Problema "Antibiotice" a fost abordată şi în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, la solicitarea căreia plenul Camerei a aprobat, în urmă cu două zile, constituirea unei comisii de anchetă privind privatizarea acestei fabrici. Comisia a pornit de la ideea că vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al societăţii ieşene reprezintă o măsură de o urgenţă nejustificată care nu garantează menţinerea obiectului de activitate al firmei şi dezvoltarea acesteia pe viitor. De asemenea, nu există o evaluare a impactului vânzării ultimului producător strategic de medicamente din România asupra asigurării cu antibiotice, a implicaţiilor potenţiale asupra Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, după cum a mai arătat Comisia de Sănătate.
SC "Antibiotice" SA Iaşi este unul dintre cei mai importanţi furnizori pe piaţa românească de profil şi în special în sectorul spitalicesc şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul AVAS, pe care această instituţie intenţiona să o privatizeze. Statul deţine la compania ieşeană un pachet de acţiuni reprezentând 53,0173% din capitalul social, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,09%), Citibank România (5,05%), diferenţa de 31,84% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari.
1. incercari de intimidare
(mesaj trimis de iesean în data de 06.03.2008, 09:50)
,,Dl". Atanasiu se preteaza la ce a invatat la scoala de partid , intimidari, zvonuri si incercari de denigrare pentru a netezi drumul asazisilor capitalisti binevoitori. Halal patriotism. Probabil nu a ,,multumito"pe pipita lui si mai trebuie ceva in conturi, macar asa sa faca fata.
1.1. MARE RUSINE! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ANA în data de 06.03.2008, 21:52)
Domnula Atanasiu , stiti dumneavoastra ce a facut acest director Nani pentru salariatii sai si pentru fabrica de Antibiotice? In primul rind e, OM si apoi director, Cind nu aveti argumente improscati cu noroi pe el si familia lui, RUSINE sa va fie.Nu mai aveti ce privatiza , asta va mai ramas , oamenii in tara asta mor de boli grave iar noi producem medicamente bune si ieftine in tara, iar voi vreti sa vindeti, de ce ?